Βορά σε ιδιώτες τα δεδομένα των οφειλετών!

Η κυβέρνηση «παραδίδει» τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών του Δημοσίου σε ιδιώτες, υποστηρίζοντας ότι θα τη βοηθήσουν να εισπράξει τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο.Πρόκειται για τα περιβόητα λεφτά που «υπάρχουν» της προεκλογικής περιόδου του 2009 (τότε έλεγαν ότι είναι 30-32 δισ. ευρώ), τα οποία όχι μόνο δεν εισέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά, κατά ομολογία της την Παρασκευή, εκτόξευσε στα 41,1 δισ. ευρώ. Μέσα σε 20 μήνες διακυβέρνησης, κατάφεραν να υπονομεύσουν την «αιχμή του δόρατος» για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων, τις Εφορίες, να μειώσουν το προσωπικό προκαλώντας τεράστια κρίση στον ελεγκτικό μηχανισμό και έτσι εκτίναξαν στα ύψη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τώρα, βλέποντας τον εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναφέρει ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, που αποτελεί ουσιαστικά αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης, η οποία επιτρέπει την εξόφληση των χρεών έως και σε 35 δόσεις. Με ανακοίνωση της Παρασκευής, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο παιχνίδι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές, δηλαδή ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εφοριακών Γιάννης Γρίβας, η μείωση προσωπικού στις Εφορίες είναι δραματική, αφού από περίπου 12.000 άτομα που ήταν πριν από ενάμιση χρόνο, σήμερα βρίσκεται κοντά στα 8.000 άτομα, λόγω των αποχωρήσεων αλλά και των μετακινήσεων στα Περιφερειακά και Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ & ΔΕΚ). Το μπάχαλο που προκάλεσε η κυβέρνηση στις Εφορίες, μέσω καθυστερήσεων για την προώθηση συγχωνεύσεων αλλά και κριτικής για την αποδοτικότητά τους, από τη μία βάζει στο παιχνίδι τους ιδιώτες ελεγκτές, αλλά από την άλλη αποτελεί τη βασική αιτία που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς!

Πιο συγκεκριμένα, κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έφταναν τα 30-32 δισ. ευρώ. Σε αυτά άλλωστε αναφερόταν ο νυν πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, όταν έλεγε την ιστορική για την κοροϊδία των Ελλήνων φράση «λεφτά υπάρχουν» που τότε ήταν 30-32 δισ. ευρώ. Ενάμιση χρόνο μετά, και αφού έχει ήδη υπάρξει μία ρύθμιση τον περασμένο Οκτώβριο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ανέλθει στα 41,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τώρα το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι για να πολιορκηθούν όσοι χρωστούν ποσά στο Δημόσιο μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 14.000 πολίτες, επιστρατεύονται ιδιώτες δικηγόροι, ελεγκτές και λογιστές. Αυτοί, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θα έχουν καμιά εμπλοκή στη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλών. Ουσιαστικά, υποστηρίζουν, θα λειτουργούν ως σύμβουλοι των Εφοριών και θα τις βοηθούν στη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν τους οφειλέτες και στις νομικές ενέργειες εναντίον των οφειλετών. Αυτό όμως οδηγεί σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και του φορολογικού απορρήτου των οφειλετών, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να κόπτεται η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να εισπράξει. Παράλληλα, μέγα θέμα γεννιέται και με τις αμοιβές και τον τρόπο επιλογής των ιδιωτών για τις παραπάνω υπηρεσίες, αφού δημιουργούνται φόβοι για ημετέρους που θα πληρωθούν αδρά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα