Η δικαίωση της Ν.Δ. για 3+2 θέματα

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. βρέθηκαν πρώην και νυν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτοι επιχειρούν να το παίξουν «μωρές παρθένες», ανακαλύπτοντας λάθη που όσο κρατούσαν τον υπουργικό θώκο δεν τα έβλεπαν, ενώ οι δεύτεροι, αν και πριν από την υπουργοποίησή τους ήταν λαλίστατοι, στις διαφωνίες ξάφνου ήπιαν το αμίλητο νερό.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος, με αφορμή τις δηλώσεις της κυρίας Λούκας Κατσέλη, τόνισε ότι «έχει ενδιαφέρον τελικά τι ανακαλύπτει ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν παύει να είναι υπουργός. Αρχίζει να αμφισβητεί πλέον επιλογές τις οποίες είχε στηρίξει ως υπουργός». Σχετικά με τη δεύτερη κατηγορία στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των κ. Παντελή Οικονόμου και Πάρι Κουκουλόπουλου που «μόλις υπουργοποιήθηκαν, έγιναν από πολέμιοι του Μνημονίου πρωτεργάτες στην εφαρμογή του», και επεσήμανε ότι «προφανώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος άλλη αντίληψη έχουν όσο βρίσκονται σε καρέκλες υπουργείων και άλλη χωρίς αυτές. Αυτό βέβαια επιβεβαιώνεται και ανάποδα».

Παράλληλα, η Ν.Δ. δηλώνει δικαιωμένη σε τρία επίπεδα, καθώς βλέπει να πυκνώνουν οι οπαδοί των θέσεών της τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας.

Στο εξωτερικό «αγκαλιάζονται» οι προτάσεις της:

1. Για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου ως μόνης διεξόδου από την κρίση του χρέους.

2. Για την αλλαγή πολιτικής, με βασικό άξονα την ανάπτυξη και άμεσο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ενώ:

3. Αναλύσεις και μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού υιοθετούν τις προτάσεις της Ν.Δ. για την οικονομία και επιβεβαιώνουν την άποψη ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

Στο εσωτερικό πληθαίνουν οι φωνές που:

1. Μιλούν για την ανάγκη ενός Αναπτυξιακού Μνημονίου.

2. Παραδέχονται ότι η ύφεση εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι βαθύτερη και ότι η οικονομία θα πήγαινε καλύτερα αν ο ΦΠΑ δεν είχε αυξηθεί τόσο όσο αυξήθηκε τώρα.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., αναφερόμενος στο θέμα του ευρωομολόγου, τόνισε: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς είχε επισημάνει στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Δεκέμβριο του 2010 την ανάγκη να υιοθετηθεί το ταχύτερο το ευρωομόλογο και το ίδιο ζήτησε και σε επιστολές που έστειλε σε ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Τέλος, έκανε αναφορές στις δηλώσεις Γιούνκερ και Μπαρόζο για το ότι «η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της» και επεσήμανε ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Ζάππειο Ι και το Ζάππειο ΙΙ, και κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι «το ανακάλυψε εσχάτως και κάνει λόγο για… Μνημόνιο Ανάπτυξης».

Νίκος Ελευθερόγλου


Η συζήτηση στη Βουλή (που ζήτησε ο Τσίπρας) δεν είχε τελικά «πυρηνικά»

Φούσκα αποδείχθηκε η χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα πυρηνικά, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Τσίπρας, καθώς η πολυαναμενόμενη σύγκρουση κορυφής ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε ουσιαστικούς μεν, αλλά εξαιρετικά χαμηλών τόνων μονολόγους βουλευτών.

Κι ενώ όλοι περίμεναν χθες στη Βουλή να εμφανιστούν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο πρωθυπουργός και να ακουστούν πάλι τα περί αρχιστράτηγων του μπάχαλου από τη μία και του παρακράτους από την άλλη, η απουσία των δύο πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε ουσιαστικά όσους τις τελευταίες δύο ημέρες κάνουν λόγο για προσπάθεια ανακωχής ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Μολονότι η συνεδρίαση για τα πυρηνικά αποτελούσε αίτημα του κ. Τσίπρα, αυτός δεν παρέστη στη Βουλή, καθώς βρέθηκε σε προγραμματισμένη εκδήλωση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων της Αριστεράς στο Βερολίνο. Από την άλλη, ούτε ο υπέρμαχος της πράσινης ενέργειας Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να πάει στην Ολομέλεια, για να μιλήσει για τα πυρηνικά, μολονότι όλη μέρα βρισκόταν λίγα μέτρα μακρύτερα και συγκεκριμένα στο γραφείο του στη Βουλή. Αρνητικό πάντως για τον Κοινοβουλευτισμό είναι ότι σε μια τόσο σημαντική συζήτηση το «παρών» δεν έδωσαν περισσότεροι από 15 βουλευτές.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Νταβούτογλου για συζητήσεις με τον Ντερβίς Ερογλου

Δύο μόλις μέρες μετά το πέρας της τριμερούς συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό, φτάνει σήμερα στα Κατεχόμενα για επίσημη επίσκεψη ο «νέος» υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου, ενώ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στις 19-20 Ιουλίου θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Για τον Νταβούτογλου είναι το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας, μετά την εκ νέου επιλογή του ως επικεφαλής του ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασαλίδη, η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην επαρχία Λάρνακας, γεγονός που στην Κύπρο τα θεωρούν ως δύο σημαντικά και πρωτοπόρα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Αυτά αποτελούν έργα μεγάλης σημασίας με πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη, εθνικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά, ενώ παράλληλα συνθέτουν τον καταλυτικό παράγοντα για την ουσιαστική αναβάθμιση της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΛΣΜ

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα