Ετοιμάζουν φορολογικό στη γραμμή του Σαμαρά

Στη γραμμή της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη φορολογική πολιτική έρχεται η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα τυφλά φορολογικά χτυπήματα την οικονομία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα έρθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20%, καθώς και του συντελεστή φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών από 20% στο 15% ή και στο 10%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συνοδευτεί με ταυτόχρονη κατάργηση φοροαπαλλαγών, προκειμένου να μετριαστεί η απώλεια φορολογικών εσόδων και να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται είναι:

1. Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Του κανονικού από το 23% στο 20% και του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11% ή και στο 10%. Βασικό συστατικό, ωστόσο, των αλλαγών θα είναι και η κατάργηση του καθεστώτος τού πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% με τον οποίο φορολογούνται σήμερα προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα βιβλία, οι εφημερίδες, οι κινηματογραφικές προβολές, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

2. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων προκειμένου το φορολογικό σύστημα αφενός μεν να γίνει πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα φορολογικά συστήματα των γειτονικών χωρών (η Βουλγαρία έχει μειώσει τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 10%), αφετέρου δε πιο απλό. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των Α.Ε. και των ΕΠΕ στο 15% από 20% που είναι σήμερα, ενώ υπάρχει και σενάριο που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 10%.

3. Η μείωση του αριθμού των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών κλιμακίων καθώς και η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων που σήμερα είναι 45% (για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 100.000 ευρώ). Η αλλαγή αυτή θα γίνει με στόχο την απλοποίηση του συστήματος.

4. Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων στο πλαίσιο απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.

Στο μεταξύ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών αλλαγές τόσο στη νομοθεσία, που αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Οι συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες για τα συγκεκριμένα θέματα ήταν συνεχείς και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν η κατάργηση και συγχώνευση περισσότερων από 200 Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) και η πιο ενεργή συμμετοχή των φοροτεχνικών ή και των ορκωτών λογιστών στον φορολογικό έλεγχο των φυσικών προσώπων. Παράλληλα, στο νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να περιληφθούν αλλαγές και στη δικαστική νομοθεσία προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα