Το κίνημα υπέρ του Μεσοπρόθεσμου και ο πόλεμος των μεγάλων με τους μικρομεσαίους

Πέντε ιδιοκτήτες χρεοκοπημένων ή σχεδόν χρεοκοπημένων εταιριών, δύο – τρεις πρώην επικεφαλής ΔΕΚΟ, επιχειρηματίες οι οποίοι προσέφεραν καταφύγιο σε σημερινούς συμβούλους του πρωθυπουργού κατά τη δύσκολη περίοδο της αντιπολίτευσης, ιδιοκτήτες πανίσχυρων ελληνικών ομίλων και οκτώ δικηγόροι συγκαταλέγονται σε αυτούς που υπέγραψαν μια επιστολή που συζητείται ακόμα στην αγορά. Πρόκειται για την ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, με την οποία εμφανίζονται να στηρίζουν το Μεσοπρόθεσμο και τη φορολαίλαπα που το συνοδεύει.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρούν πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζουν μια δέσμη μέτρων που δίνει τη χαριστική βολή στην αγορά. Μέχρι και ο φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος κατακεραύνωσε, με δήλωσή του, τους υπογράφοντες ως «εκπροσώπους πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτουν συσσωρευμένα μεγάλα αποθέματα κεφαλαίων». Αν ο κ. Ασημακόπουλος διάβαζε περισσότερο προσεκτικά τον κατάλογο, θα διαπίστωνε πως μεταξύ αυτών υπάρχουν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δεν έχουν συσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά συσσωρευμένα χρέη.

Ο… αχταρμάς των ονομάτων που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη λίστα υπογραφών αξίζει περαιτέρω μελέτης. Κάποιοι από τους επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως η επιστολή επρόκειτο να κυκλοφορήσει προτού κορυφωθεί η διαμάχη για το Μεσοπρόθεσμο. Συνεπώς κατά κανέναν τρόπο δεν υπέγραψαν προκειμένου να στηρίξουν αυτό καθαυτό το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου, αλλά την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και περιορισμό του κράτους. Παραπέμπουν, μάλιστα, και στην ίδια την επιστολή στην οποία αναφέρεται πως «η σίγουρη λύση είναι η περικοπή όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως αναγκαίες και όχι η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων».

Επισημαίνουν, επίσης, πως η επιστολή διακινήθηκε από χέρι σε χέρι με εμπνευστή τον βασικό μέτοχο μιας εισηγμένης επιχείρησης από τον χώρο του αυτοκινήτου. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος κλάδος (αντιπρόσωποι ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών) έχει δυσανάλογα μεγάλη εκπροσώπηση στον κατάλογο των ανθρώπων της αγοράς. Συνεπώς οι υπογράφοντες δεν γνώριζαν εκ των προτέρων ποιοι άλλοι συμμετέχουν στο «κίνημα υπέρ του Μεσοπρόθεσμου». Ετσι υπάρχει και μεγάλη ποικιλία υπογραφών.

Αρκετοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες Δημ. Κουτσολιούτσος (Folli Follie) και Παν. Μαρινόπουλος συνυπέγραψαν κείμενο υπέρ του Μεσοπρόθεσμου μαζί με επιχειρηματία που διέσωσε τη χρεοκοπημένη επιχείρησή του (ακόμα χρωστάει χρήματα στο προσωπικό), χάρη σε φωτογραφική ρύθμιση της παρούσης κυβέρνησης.

Αναρωτιούνται, επίσης, γιατί έβαλαν το όνομά τους δίπλα στην υπογραφή γόνου γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, με ειδικότητα στη διάλυση των επιχειρήσεων που αναλαμβάνει. Μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να αναπτύξει 3 – 4 εταιρίες της οικογένειας, με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: τον μαρασμό και την κατάρρευση. Στην εταιρία ενός ακόμα επιχειρηματία που υπογράφει την επιστολή εργάζονταν στελέχη της κυβέρνησης, την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Παραιτήθηκαν λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 2009.

Η προχειρότητα με την οποία συγκεντρώθηκε η λίστα υπογραφών προκύπτει και από άλλα σημεία. Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το όνομα επιχειρηματία, ο οποίος, αφού ευνοήθηκε από τη θετική χρηματιστηριακή συγκυρία των προηγούμενων ετών, ξεφορτώθηκε τις μετοχές του και σήμερα ελέγχει μικρό ποσοστό της εισηγμένης επιχείρησης. Η εταιρία που διοικεί βρίσκεται εδώ και μήνες σε συζητήσεις με τις τράπεζες για ρύθμιση των χρεών της. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις επιχειρηματιών οι επιλογές των οποίων δεν δικαιώθηκαν εξαιτίας της κακής διεθνούς συγκυρίας ή της βουτιάς στην ελληνική οικονομία.

Η καθυστερημένη δημοσιοποίηση της ανοιχτής επιστολής προς την κυβέρνηση, τις ημέρες που είχε φουντώσει η κόντρα για το Μεσοπρόθεσμο και τον ορυμαγδό φορολογικών μέτρων προκάλεσε την αντίδραση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδης και ο κ. Ασημακόπουλος. Οι δύο τελευταίοι θεωρούν πως η αγορά δεν αντέχει νέα φορολογικά μέτρα και προβλέπουν πως η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα «λουκέτα» και σε περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα