Πρώτη μεταμόσχευση με τεχνητή τραχεία!

Την πρώτη τραχεία φτιαγμένη εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο, χωρίς καμία συμμετοχή δότη οργάνων, δημιούργησαν και μεταμόσχευσαν με επιτυχία επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ασθενείς με καρκίνο, ιδίως μικρά παιδιά, που δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν σε λίστες δυσεύρετων οργάνων για μεταμόσχευση.

Το πρωτοποριακό μόσχευμα έλαβε ένας 36χρονος Ισλανδός με αφρικανική καταγωγή, ο οποίος υποφέρει από καρκίνο της τραχείας. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες που έκαναν τη μεταμόσχευση, τον πρωτοπόρο της αναγεννητικής ιατρικής καθηγητή Πάολο Μακιαρίνι και τον δρα Αλεξάντερ Σεϊφαλιάν από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, η επέμβαση ήταν επιτυχής και ο ασθενής βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ως σήμερα οι τραχείες που φτιάχνονταν στο εργαστήριο χρησιμοποιούσαν σκελετούς από κολλαγόνο, που προέρχονταν από δότες οργάνων. Δηλαδή, ενώ οι επιστήμονες έπαιρναν βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή που τα είχε ανάγκη, ο σκελετός επάνω στον οποίον αναπτύσσονταν τα κύτταρα αυτά -και ο οποίος αποτελούνταν από πρωτεΐνες και κολλαγόνο- είχε ληφθεί από το όργανο ενός δότη.

Το επαναστατικό βήμα για τους επιστήμονες είναι ότι δημιούργησαν έναν εξ ολοκλήρου τεχνητό σκελετό από νανοσυνθετικό πολυμερές, για το οποίο η ευρεσιτεχνία ανήκει στον δρα Σεϊφαλιάν.

Αρχικά οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα γυάλινο εκμαγείο, με βάση ψηφιακές εικόνες από την ίδια την κατεστραμμένη τραχεία του ασθενούς, που είχαν αποτυπώσει στον υπολογιστή. Στη συνέχεια, ως άλλοι γλύπτες, έφτιαξαν επάνω σε αυτό τον σκελετό της νέας τραχείας, στα μέτρα του, χρησιμοποιώντας το πρωτοποριακό νέο πολυμερές υλικό. Τέλος, εμφύτευσαν στον σκελετό βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία τοποθέτησαν σε ειδικό βιοαντιδραστήρα με συνθήκες κατάλληλες για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Μέσα σε δύο μέρες είχαν μετεξελιχθεί σε κανονικά κύτταρα τραχείας! Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η νέα τραχεία με συνθετική σκαλωσιά αλλά το δικό του γενετικό υλικό εμφυτεύθηκε στον λάρυγγα του ασθενούς.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα