Μυθικοί μισθοί στις Βρυξέλλες

Τουλάχιστον οι μισοί από τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κερδίζουν πάνω από 80.000 ευρώ τον χρόνο. Την αποκάλυψη της εξαιρετικά υψηλής μισθολογικής κατάστασης των ανθρώπων που δουλεύουν στις Βρυξέλλες έκανε η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» ύστερα από έκθεση του βρετανικού, ανεξάρτητου οργανισμού Open Europe.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική στιγμή, καθώς η Επιτροπή έχει ζητήσει αύξηση κατά 7% του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2014-2020, παρά την αντίδραση πολλών χωρών, οι οποίες διαφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Open Europe, ο ετήσιος προϋπολογισμός της Επιτροπής για έξοδα διοίκησης αγγίζει συνολικά τα 7,3 δισ. τον χρόνο, αλλά το νούμερο προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος μισθός των μόνιμων και των προσωρινών υπαλλήλων της Επιτροπής είναι περίπου 31.000 ευρώ, ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι αγγίζουν τους 23.928. Από αυτούς 35 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πληρώνονται πάνω με από 200.000 ευρώ τον χρόνο, 204 παίρνουν τουλάχιστον 180.000 ευρώ και 437 από αυτούς 160.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα το ποσό μειώνεται αλλά αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν εντυπωσιακές αποδοχές, καθώς περίπου 10.240 από αυτούς κερδίζουν τουλάχιστον 80.000 ευρώ τον χρόνο. Αν μάλιστα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός της Επιτροπής, τότε τα διοικητικά έξοδά της θα ξεπεράσουν τα 62 δισ. ευρώ για τα επόμενα συνολικά επτά έτη, και θα αντιστοιχούν στο 6,1% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Στέφεν Μπουθ, διευθυντή του τμήματος ερευνών του Open Europe, που μίλησε στην «Daily Telegraph» για την έκθεση, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Ε.Ε. βρίσκεται εκτός οικονομικής πραγματικότητας. «Με όλα αυτά που συμβαίνουν σε διάφορες χώρες-μέλη, η Ε.Ε. θα έπρεπε να παγώσει τα διοικητικά της έξοδα» είπε ο κ. Μπουθ. «Οι μισθοί στην Επιτροπή διαφέρουν σημαντικά από τους μισθούς που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρέπει να περικοπεί δραστικά ο αριθμός των υψηλά αμειβόμενων αξιωματούχων» συμπλήρωσε ο κ. Μπουθ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, αν γίνουν περικοπές της τάξης του 10%, θα εξοικονομηθούν συνολικά 22 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι η έκθεση είναι «ανειλικρινής και χειριστική» και αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε αυτή.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα