«Νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων με τιμολόγιο ημιυπαίθριων!

Στη λογική της ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων θα κινηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στο θέμα της «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων. Με μοναδικό στόχο την είσπραξη εσόδων, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο και η τρόικα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε χθες ότι μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες θα είναι έτοιμο «το πλαίσιο της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο».

Πρόκειται για μια ρύθμιση που, όπως ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, θα έχει «μαστίγιο και καρότο!» Δηλαδή, εκατομμύρια πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «τακτοποιήσουν» το αυθαίρετό τους πληρώνοντας ένας μέρος των σημερινών, πολύ υψηλών προστίμων (π.χ. το 50%), αλλά από την άλλη όσοι δεν προσέλθουν θα απειληθούν με κατεδαφίσεις και πολύ υψηλότερα πρόστιμα διατήρησης. Τα βασικά στοιχεία της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι:

  • Σημαντική μείωση των υφιστάμενων προστίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση τόσο για το πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου όσο και για το πρόστιμο διατήρησης θα είναι τουλάχιστον 50%. Θα δίνεται η δυνατότητα δόσεων (από έξι έως δώδεκα διμηνιαίες), έτσι ώστε να είναι λογικό το ποσό που θα πρέπει κάθε φορά να καταβάλλεται από τους πολίτες.
  • Απαλλαγή από τυχόν κατεδάφιση για τουλάχιστον 40 χρόνια. Πρόκειται για διάταξη ανάλογη με εκείνη που ισχύει για τους ημιυπαίθριους χώρους και η οποία αποτέλεσε βασικό κίνητρο για να σπεύσουν χιλιάδες πολίτες και να τους «τακτοποιήσουν».
  • Δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου. Αποτελεί το νέο συστατικό στη ρύθμιση των αυθαιρέτων σε σχέση με τους ημιυπαίθριους και θα είναι ο κύριος λόγος προσέλκυσης πολιτών, αφού έως τώρα τα αυθαίρετα δεν είχαν αυτό το δικαίωμα.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αφού τρεις φορές στο παρελθόν ισάριθμες προσπάθειες κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, θέλοντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, έσπευσε να δηλώσει ότι «αυθαίρετα κοντά σε αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους ή εντός δασικών εκτάσεων δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση». Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει για το εάν στα συγκεκριμένα κτίσματα θα προχωρήσει η διαδικασία κατεδάφισης…

Σημειώνεται ότι από την πρώτη δημοσιοποίηση δασικών χαρτών βρέθηκαν πάνω από 2.000 αυθαίρετα στον Μαραθώνα, στην Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ήδη σχηματίσει μικρούς οικισμούς. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτών θα αυξηθεί, καθώς ανακοινώθηκε ότι στις 20 Ιουλίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες για τους νομούς Ηλείας, Εβρου, Καβάλας, καθώς και στη Σταμάτα, στην Κηφισιά, στη Δροσιά και τη Φυλή, ενώ μέχρι τέλους του έτους η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί για όλη την περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα φτάνουν τα 1.200.000 και, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προβλέπονται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2013.

Παράδειγμα

Αυθαίρετο κτίσμα 60 τ.μ. στην Ανατολική Αττική, που κατασκευάστηκε πριν από μία δεκαετία, με αντικειμενική αξία στην περιοχή στα 600 ευρώ το τετραγωνικό (αξία 36.000 ευρώ). Με βάση τον ισχύοντα νόμο, επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που είναι εφάπαξ, καθώς και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης, από την ημέρα κατασκευής του, ίσο με 5% της αντικειμενικής αξίας του. Συγκεκριμένα:

Πρόστιμο ανέγερσης:

36.000 x 30% = 10.800 ευρώ

Πρόστιμο διατήρησης:

36.000 x 5% = 1.800 ευρώ

1800 ευρώ x 10 έτη = 18.000 ευρώ


Συνολικό πρόστιμο: 10.800 x 18.000 = 28.800 ευρώ


Πρόστιμο με τη νέα ρύθμιση: 28.800 x 50% = 14.400ευρώ που θα καταβληθεί σε δόσεις


Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα