Το φεστιβάλ της κατάνυξης στα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου»

Ενα φεστιβάλ που πλημμυρίζει από βαθιά κατάνυξη και θρησκευτική αγαλλίαση. Αλλωστε μπροστά από τον ιερό χώρο του Σπηλαίου, εκεί όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του, μόνο μία πνευματική και σοβαρή καλλιτεχνική παρουσίαση θα μπορούσε να γίνει. Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, που τα τελευταία 11 χρόνια αποτελεί για την Πάτμο σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, επιστρέφει παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες με στόχο να αφήσει για ακόμη μία χρονιά το μουσικό του αποτύπωμα.

Τι θα έχει την ευκαιρία κάποιος να ακούσει στο νησί της Αποκάλυψης τον προσεχή Σεπτέμβριο; Το πρόγραμμα επιχειρεί να συνδυάσει τη θρησκευτική με την κλασική και έντεχνη μουσική, προσκαλώντας ξεχωριστά μουσικά σχήματα. Ετσι, την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, στις 2 Σεπτεμβρίου δηλαδή, το κοινό θα απολαύσει την ξακουστή αμερικανική χορωδία Cappella Romana, η οποία θα παρουσιάσει έργα από τη μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη και την αναγεννησιακή Κρήτη. Η χορωδία, που από τη χρονιά ίδρυσής της, το 1991, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές τόσο για τις εμφανίσεις της όσο και για το είδος που ακολουθεί, έχει παράδοση στο να δίνει συναυλίες σε χώρους με ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στην καρδιά του Λονδίνου, στον ελληνορθόδοξο Ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η εγχώρια μουσική σκηνή εκπροσωπείται επάξια από την Ελένη Πέτα, η οποία στις 3 του μήνα θα βρεθεί στον κατανυκτικό χώρο του Σπηλαίου έχοντας στο πλευρό της τον… χειμερινό μουσικό της σύντροφο, τον Παναγιώτη Μάργαρη, ο οποίος θα τη συνοδέψει με την κιθάρα του. Η γνωστή τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει ελληνικά και ξένα κομμάτια με θέμα τους τη φύση, σε μια βραδιά-αφιέρωμα στο περιβάλλον.

Στις 4 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει το ελληνικής σύνθεσης -κατά έναν μεγάλο βαθμό- μουσικό σύνολο μπαρόκ Sinfonia, το οποίο θα παρουσιάσει μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία. Δυο ημέρες αργότερα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο αρχιμουσικός Αλκης Μπαλτάς, θα διευθύνει τη συναυλία με θρησκευτικά τραγούδια, ενώ θα παρουσιαστεί και το νέο έργο του συνθέτη Μπάμπη Μπλαζουδάκη με τίτλο «Αγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη θάλασσα».

Για το τέλος, το φεστιβάλ έχει «κρατήσει» την εμφάνιση του αμιγώς ελληνικού κουαρτέτου Voyage Jazz Quartet, ενός ενδιαφέροντος μουσικού συνόλου που ειδικεύεται στη θρησκευτική τζαζ. Γκόσπελ, μπλουζ και αφροκουβανέζικες μελωδίες «μπλέκονται» με εκείνες της τζαζ και τη θρησκευτική μουσική, δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικό μουσικό συνονθύλευμα. Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Info: Το 11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής φιλοξενείται από τις 2 Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως και ολοκληρώνεται στις 7 του μήνα.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα