«Φρένο» στον διαβήτη προτού ακόμα γεννηθεί

Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι μπορείτε, ενόσω ακόμη το παιδί σας βρίσκεται στη μήτρα, να μειώσετε τις πιθανότητες που έχει μεγαλώνοντας να γίνει παχύσαρκο, να ανεβάσει χοληστερόλη, να πάθει στεφανιαία νόσο, καρκίνο ή διαβήτη; Η μέθοδος υπάρχει, ονομάζεται εμβρυϊκός προγραμματισμός, και μάλιστα η πρώτη κλινική δοκιμή παγκοσμίως που θα τον εφαρμόσει στον άνθρωπο θα ξεκινήσει σύντομα σε εθελόντριες εγκύους στη Σκοτία! Μόνο που περιλαμβάνει τη χορήγηση επιπλέον φαρμάκων, τα οποία δεν είναι απαραίτητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον εμβρυϊκό προγραμματισμό στην ουσία χορηγούν φαρμακευτική αγωγή για να βελτιώσουν το περιβάλλον της μήτρας, επειδή γνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνο για τον τρόπο που αναπτύσσεται ο μεταβολισμός του εμβρύου και για την προδιάθεσή του σε κάποιες παθήσεις.

Οι ειδικοί λοιπόν από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θα χορηγήσουν το αντιδιαβητικό μετφορμίνη σε παχύσαρκες εγκύους, με σκοπό να εξαλείψουν τη γενετική προδιάθεση της παχυσαρκίας, που -μοιραία- μεταφέρουν στα παιδιά τους. Παρότι οι γυναίκες στις οποίες θα δοθεί το φάρμακο δεν είναι διαβητικές, η χορήγησή του αναμένεται να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης που περνούν στο έμβρυό τους, μέσω του πλακούντα. Το εκπαιδεύουν έτσι ώστε να παράγει λιγότερη ινσουλίνη από εκείνη που θα μάθαινε να παράγει, ανταποκρινόμενο στην παχυντική διατροφή της μητέρας του. Ακόμη του αλλάζουν την προδιάθεση της παχυσαρκίας προστατεύοντάς το και από τα παρελκόμενά της, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Ως σήμερα αντίστοιχες δοκιμές είχαν γίνει μόνο σε πειραματόζωα. Για παράδειγμα, σε μια σειρά πειραμάτων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια χορηγήθηκαν σε κουνέλια και ποντίκια που κυοφορούσαν χολεστυραμίνη ή συμπληρώματα βιταμίνης Ε. Ο στόχος ήταν να ρίξουν τη χοληστερόλη στις μητέρες, ώστε και τα μικρά που θα γεννήσουν να έχουν -μεγαλώνοντας- μικρότερο κίνδυνο κακής χοληστερίνης και αθηροσκλήρωσης. Πάντως ο εμβρυϊκός προγραμματισμός θέτει σοβαρά ηθικά ζητήματα, όπως πόσο σκόπιμη και ασφαλής είναι μια φαρμακευτική παρέμβαση σε εγκύους που, στην πραγματικότητα, είναι υγιείς.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα