Υπέβαλε τα σέβη του σε μπιραρία στον Σόιμπλε

Οι Γερμανοί «ξανάρχονται»! Αυτή τη φορά για να επενδύσουν στην Ελλάδα, που έχει φθηνύνει σε μεροκάματα, μετά τα μέτρα άγριας λιτότητας τα οποία επέβαλαν στους Ελληνες. Η επιστροφή τους τέθηκε επί τάπητος στο δείπνο που είχε χθες στο Βερολίνο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε (τον λογαριασμό πλήρωσε ο Γερμανός). Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε η πραγματοποίηση επενδύσεων από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών πριν από το δείπνο (στο οποίο συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Ασμουσεν) συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών, που δήλωσαν έτοιμοι για επενδύσεις. Η κουβέντα αυτή γίνεται καθώς έστω και καθυστερημένα οι δανειστές μας έχουν αρχίσει πλέον να διαπιστώνουν το αδιέξοδο της λιτότητας και να συζητούν τρόπους να μπει ένα φρένο στην ύφεση και να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανική εφημερίδα μίλησε για την ανάγκη ενός «μνημονίου ανάπτυξης».

Στο δείπνο δεν παρέλειψε ο Γερμανός υπουργός να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή και ζήτησε την άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει, δηλαδή να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και τα νέα άγρια εισπρακτικά μέτρα.

Ο νέος τσάρος της Οικονομίας παραχώρησε συνέντευξη στους «New York Times», στην οποία υποστήριξε την ύπαρξη ασύμμετρων απειλών, αναφερόμενους στους οίκους αξιολόγησης και τις αρνητικές εκθέσεις τους. Επίσης, θέλοντας να κατευνάσει τις φήμες ότι επίκειται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «μπορεί να έχουμε διαδηλωτές στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών».

 

ΔΝΤ

Αύριο αναμένεται να αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εκταμίευση της δικής του συμμετοχής στην πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διάδοχος του Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε χθες ότι «υπάρχει μια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, προγραμματισμένη για την Παρασκευή, στην οποία θα εξετάσουμε την τέταρτη έκθεση προόδου και τελικά την καταβολή της πέμπτης δόσης».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα