Ο Κάμερον διέταξε έρευνα για τους «κοριούς» Μέρντοχ

Να πέσει άπλετο φως στο σκοτεινότερο σκάνδαλο στην ιστορία του παγκόσμιου Τύπου και να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα στο θέμα των υποκλοπών τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους του οργανισμού New International, ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεκάδες τα θύματα του σκανδάλου, καθώς οι «προσωπικές ιστορίες» τους γέννησαν ρεπορτάζ, που μεταφράστηκαν σε τεράστια κέρδη από την πώληση εκατομμυρίων φύλλων, και δημιούργησαν εκατομμύρια συνενόχους.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πια ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα έρευνα, αφότου οι κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές που διατυπώνονται εναντίον της μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης ταμπλόιντ εφημερίδας «News of the World» δεν αφορούν πλέον μόνο πολιτικούς και διασημότητες αλλά και απλούς πολίτες, θύματα εγκλημάτων.

Συγγενείς των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005 αποκάλυψαν ότι η αστυνομία τούς είπε πως η κυριακάτικη εφημερίδα πιθανόν να είχε προβεί στην υποκλοπή των συνομιλιών αλλά και των φωνητικών μηνυμάτων που άφηναν στους τηλεφωνητές τους, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες που συγκλόνισαν το Λονδίνο και ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Γκράχαμ Φουλκς, του οποίου ο γιος, Ντέιβιντ, ήταν ένας από τους 52 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την 7η Ιουλίου στο Λονδίνο, δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του BBC πως η αστυνομία ήρθε σε επαφή μαζί του, όταν -στο πλαίσιο των ερευνών που έκανε για τις υποκλοπές- είχε βρει σε κατάλογο τα προσωπικά του τηλέφωνα! «Και μόνο η σκέψη ότι αυτοί οι τύποι μπορεί να κρυφάκουγαν τις συνομιλίες μας είναι φρικτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φουλκς.

Η βρετανική κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη και για ακόμη μία πτυχή του πολύκροτου σκανδάλου. Σύμφωνα με τον «Guardian», ιδιωτικός αστυνομικός, για λογαριασμό της «News of the World», φέρεται να υπέκλεψε τηλεφωνικά μηνύματα της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ, που εξαφανίστηκε το 2002, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της. Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας για την υπόθεση, το πτώμα της μικρής βρέθηκε τελικά έξι μήνες αργότερα. Στο μεσοδιάστημα όμως ο ντετέκτιβ με εντολή της εφημερίδας -και δη της πρώην διευθύντριας της «News of the World», έμπιστης του Ρούπερτ Μέρντοχ και φίλης του Ντέιβιντ Κάμερον, Ρεμπέκα Μπρουκς (η ίδια αρνείται τις κατηγορίες)- όχι μόνο υπέκλεψε τα μηνύματα που υπήρχαν στον τηλεφωνητή της ανήλικης, αλλά δεν δίστασε και να σβήσει κάποια εξ αυτών προκειμένου να υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθούν νεότερα!

Μποϊκοτάζ από εταιρίες που αποσύρουν διαφημίσεις

Δεν είναι λίγοι πλέον οι Βρετανοί που ζητούν εθνικό μποϊκοτάζ της «News of the World». Ηδη πάντως προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν μεγάλες εταιρίες που επέλεγαν -και – τη συγκεκριμένη εφημερίδα για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Ως εκ τούτου, μετά τη Ford, εταιρίες όπως οι Halifax, Co-op, Vauxhall και Virgin Holidays αποφάσισαν να αποσύρουν τις διαφημιστικές τους καταχωρίσεις από το φύλλο του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Την ίδια στιγμή, σκέψεις για να τις μιμηθούν κάνουν ακόμη οι Coca Cola GB, Vodafone, Orange, Tesco, Asda κ.ά.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα