Ψάχνουν όσους «φούσκωσαν» τις… αποδείξεις

Σχέδιο εντοπισμού φορολογουμένων που έχουν «φουσκώσει» το ποσό των αποδείξεων που δήλωσαν στην Εφορία προκειμένου να λάβουν αυξημένη επιστροφή φόρου θέτει σύντομα σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν και φοροτεχνικοί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει περιπτώσεις όπου οι δηλώσεις που υπέβαλαν για λογαριασμό των πελατών τους περιλαμβάνουν ποσά αποδείξεων συνήθως στο ανώτατο όριο που επιτρέπει η φορολογική νομοθεσία.

Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω Ιντερνετ, καθώς και οι φοροτεχνικοί που υποβάλλουν τις δηλώσεις μέσω Διαδικτύου για λογαριασμό των πελατών τους διακρατούν το σύνολο των δικαιολογητικών της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να τα προσκομίσουν στην Εφορία στην περίπτωση που κληθούν για έλεγχο. Στα δικαιολογητικά αυτά περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις με τις οποίες «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο.

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν ένα ποσό σε αποδείξεις προκειμένου να καρπωθούν το σύνολο του αφορολόγητου ορίου. Εφόσον δήλωναν υψηλότερο ποσό, τότε λάμβαναν έκπτωση φόρου 10% επί της αξίας των επιπλέον αποδείξεων. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι το μέτρο των αποδείξεων οδήγησε σε μεγάλες και μαζικές επιστροφές φόρου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις που οι δηλώσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι έχουν δηλωθεί περισσότερες αποδείξεις από αυτές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Επιπλέον, φοροτεχνικοί φέρονται να έχουν δηλώσει υψηλά ποσά σε αποδείξεις για λογαριασμό των πελατών τους, θεωρώντας ότι διαθέτουν έναν μεγάλο όγκο αποδείξεων, τον οποίο μπορούν να «αξιοποιήσουν» αν κληθεί για έλεγχο κάποιος από τους πελάτες τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν ένας φοροτεχνικός υπέβαλε ηλεκτρονικά τις δηλώσεις για 100 πελάτες του, συγκέντρωσε τις αποδείξεις από όλους. Δήλωσε το ανώτατο όριο αποδείξεων σε όλους και στην περίπτωση που κληθούν για έλεγχο οι δέκα από αυτούς, τότε θα έχει το απόθεμα των αποδείξεων για να το δικαιολογήσει στην Εφορία.

Το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο προβλέπει ότι θα κληθούν να προσκομίσουν τις αποδείξεις φοροτεχνικοί για όλους τους πελάτες τους. Στο παραπάνω παράδειγμα ο φοροτεχνικός θα κληθεί να προσκομίσει το σύνολο των αποδείξεων που έχει δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις και των 100 πελατών του. Στις περιπτώσεις που η φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί από τον ίδιο τον φορολογούμενο, θα κληθούν για έλεγχο οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει πολύ υψηλή αξία αποδείξεων σε σχέση με τον μέσο όρο αποδείξεων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι με το αντίστοιχο εισόδημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα