Υμνοι της «Wall Street Journal» στον Αντ. Σαμαρά

Η εφημερίδα-σύμβολο του καπιταλισμού «Wall Street Journal», σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Ο Ελληνας πολέμιος των φόρων» και με υπότιτλο «Επιτέλους μια πρόταση υπέρ της ανάπτυξης για την Αθήνα», μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει στο Ζάππειο ΙΙ.

Στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε χθες 6 Ιουλίου επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Λέγεται ότι ο Διογένης ταξίδευε στην αρχαία Ελλάδα με ένα φανάρι αναμμένο μέρα μεσημέρι, ψάχνοντας έναν τίμιο άνθρωπο. Στις μέρες μας το να ψάχνεις έναν Ελληνα πολιτικό που βάζει την ανάπτυξη στην ημερήσια διάταξη φαντάζει εξίσου δύσκολο έργο. Αλλά σε μια συνέντευξή του σ’ αυτήν την εφημερίδα χθες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς είπε την τίμια αλήθεια για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική στρατηγική της αύξησης φόρων, προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της: “Είναι μια αποτυχία”, είπε, “και σε τρεις μήνες θα ζητάμε περισσότερα χρήματα”. Ολοι, εκτός από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, φαίνεται ότι ξέρουν πως ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο».

Η «Wall Street Journal» συνεχίζει επισημαίνοντας:

«Ο κ. Σαμαράς ζητά περικοπή των φόρων εισοδήματος των εταιριών από 24% σε 15%, μαζί με τις περικοπές στον φόρο εισοδήματος των νοικοκυριών, στους φόρους για τα καύσιμα και τον τουρισμό. Στη χθεσινή συνέντευξη υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά φορολόγησης θα διευκόλυναν το αχαλίνωτο πρόβλημα φοροδιαφυγής της Ελλάδας και την ίδια ώρα θα απελευθέρωναν τη δημιουργικότητα του ιδιωτικού τομέα. Σ’ εμάς ακούγεται σωστό! Εφόσον ο κ. Σαμαράς αναζητά ανορθόδοξες ιδέες, θα εφιστούσαμε την προσοχή του στην οικονομική πρόταση του Steve Hanke’s, που αναφέρθηκε σε αυτές τις σελίδες πέρυσι, στη μείωση, δηλαδή, στην κάθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Και το άρθρο καταλήγει: «Λαμβάνοντας υπόψη τη διαδεδομένη κουλτούρα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει όσον αφορά τα έσοδα που χρειάζεται η Αθήνα για να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες της. Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά, τουλάχιστον, δίνουν την προοπτική στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και πάλι…»

Νίκος Ελευθερόγλου


Ν.Δ.: Εξι όχι και ένα «ναι» στην Αννα για τα πανεπιστήμια

Εξι ζητήματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, και ένα, στο οποίο φαίνεται να υπήρξε σύγκληση, προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου χθες στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Από τη συνάντηση φαίνεται ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ν.Δ. να αποσυρθεί η διάταξη που αφορούσε το προπαρασκευαστικό έτος στα πανεπιστήμια.

Τα σημεία στα οποία η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί στο σχέδιο νόμου-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι τα ακόλουθα:

1.Ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, αφού αυτά τα οποία προτείνονται με το σχέδιο νόμου καταστρατηγούν τη διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των πανεπιστημίων όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

2.Ζητήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων με δίπολα που πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση αρμοδιοτήτων.

3. Ζητήματα σχετικά με τα τρία έτη σπουδών, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη σήμερα επανεξετάζεται το όλο ζήτημα που αφορά τους τετραετείς κύκλους σπουδών, όπως ήδη ισχύει στην Ελλάδα.

4. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα συγγράματα.

5. Η κατάργηση του θεσμού των λεκτόρων.

6. Ο χρόνος κατάθεσης και συζήτησης του νομοσχεδίου, καθώς η Ν.Δ. πιστεύει ότι πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο, ώστε να υπάρξει χρόνος να μελετηθεί από κόμματα και φορείς της εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε σημαντικά ζητήματα όπως της Παιδείας πρέπει να υπάρχει σύνθεση ιδεών και απόψεων, έτσι ώστε να υπάρχει συναίνεση. Θεωρούμε ότι η κυρία Διαμαντοπούλου θα εξετάσει και θα συνυπολογίσει όλα αυτά τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με καλή την πίστη τον Σεπτέμβριο -αν κάνει αποδεκτό το αίτημα να δώσει χρόνο- θα θέσει ένα καινούργιο σχέδιο νόμου που όλα αυτά θα τα έχει συνυπολογίσει».

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της δήλωσε: «Υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε και εκτιμώ ότι με τη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα