Στον αέρα οι κατασκηνώσεις ΑμεΑ! (Δεν περίσσεψε τίποτα από την πρόσφατη χλιδη;)

Οι Αγώνες Special Olympics ολοκληρώθηκαν με τραγούδια, χορούς και ευχολόγια από χαμογελαστά επίσημα χείλη για έναν καλύτερο κόσμο, δίχως διακρίσεις και ρατσισμό. Μόλις, όμως, τα φώτα της φιέστας έσβησαν και τα φλας των φωτογράφων σίγησαν, αποκαλύφθηκε μεμιάς το πραγματικό πρόσωπο του «κοινωνικού κράτους» στη χώρα μας. Η επόμενη μέρα της γιορτής (που κόστισε 7.700.000 ευρώ!) βρίσκει την Ελλάδα πολλά βήματα πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές όσον αφορά την προνοιακή μέριμνα των ατόμων με αναπηρία, που φέτος το καλοκαίρι κινδυνεύουν να μείνουν καθηλωμένα στα σπίτια τους εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι με αναπηρία σε ολόκληρη την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αφού η αργοπορία των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τον Καλλικράτη ναρκοθετεί τον κατασκηνωτικό τουρισμό για τους αναπήρους. Οπως καταγγέλλουν μέλη της Παvελλήvιας Ομoσπovδίας Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ), τη στιγμή που σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ για αθλητικές εκδηλώσεις εντυπωσιασμού, η Πολιτεία όχι μόνο δεν προσφέρει λύσεις στα δικά τους, πραγματικά, προβλήματα αλλά τους υποβάλλει σε νέες δοκιμασίες προκαλώντας τα όρια της αντοχής τους.

«Ενώ άλλες χρονιές τα πάντα ήταν έτοιμα από τα τέλη Μαρτίου, ώστε να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις Ιούλιο και Αύγουστο, φέτος έχουμε φτάσει στον Ιούλιο και ακόμα κοιταζόμαστε! Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους βρίσκονται στον αέρα και αγωνιούν για το αν θα πάνε διακοπές» αναφέρει ο κ. Ιωάννης Λυμβαίος, πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και πατέρας ενός παιδιού με αναπηρία. Η πρωτοφανής καθυστέρηση που σημειώθηκε φέτος από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε ως συνέπεια, όπως εξηγεί ο κ. Λυμβαίος, να εκδοθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιεί τη διαδικασία λειτουργίας των κατασκηνώσεων. «Το πρόβλημα είναι ότι η καθυστερημένη υπουργική απόφαση συμπίπτει με την έναρξη ισχύος του Καλλικράτη και, ενώ προβλέπει υλοποίηση από τις κατά τόπους περιφέρειες, λόγω Καλλικράτη οι αρμοδιότητες μεταφέρονται πια στους δήμους. Οι δήμοι, όμως, όντας πλήρως απροετοίμαστοι, αδυνατούν στην πλειονότητά τους να εκτελέσουν για πρώτη φορά αυτό το πρόγραμμα, καθώς απαιτείται από αυτούς να διοργανώσουν διαγωνισμούς για προμηθευτές και εποχικό προσωπικό σε αστραπιαίο χρονικό διάστημα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ περιγράφοντας το γαϊτανάκι της γραφειοκρατίας του παραλόγου.

Μάλιστα, τη στιγμή που η χώρα μας σπατάλησε 70.000.000 ευρώ για τη διοργάνωση των Special Olympics, ο προϋπολογισμός του κατασκηνωτικού τουρισμού για ανθρώπους με αναπηρία μειώνεται φέτος από τις 890.000 ευρώ (που ίσχυε πέρυσι για την πανελλαδική εφαρμογή του) στις 720.000 ευρώ, και αυτό έπειτα από αφόρητες πιέσεις της ομοσπονδίας, όπως εξηγεί ο κ. Λυμβαίος. «Αν είχε το σθένος η Πολιτεία ας μας ενημέρωνε ότι δεν διαθέτει φέτος κονδύλι για εμάς. Οχι να χρονοτριβούν επίτηδες για να μειωθεί η συμμετοχή των ατόμων και στο τέλος να μας δώσουν ένα πετσοκομμένο κονδύλι. Για να πάμε διακοπές πότε; Τον χειμώνα; Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει, ακόμα και αν είναι να πάει διακοπές ένα παιδί για μία ημέρα» τονίζει.

Καραγιάννη Δέσποινα

Μητέρα παιδιού με αναπηρία

Απογοήτευση

«Φέτος δεν θα στείλω την κόρη μου κατασκήνωση. Πιέζουμε εδώ και τόσους μήνες το υπουργείο Υγείας και μας αγνοούν. Τελείωσε η σχολική χρονιά και απάντηση δεν πήραμε. Απογοητευτήκαμε» λέει η κυρία Δέσποινα Καραγιάννη, μητέρα ενός 20χρονου κοριτσιού με αναπηρία, που ζει στη Θεσσαλονίκη. «Η κόρη μου πηγαίνει χρόνια στις κατασκηνώσεις και της αρέσει πολύ. Φέτος περίμενε πώς και πώς να ξαναπάει. Ενώ άλλες χρονιές ήμασταν σίγουροι από το Πάσχα ότι θα λειτουργήσουν, φέτος όλο το πρόγραμμα τινάχτηκε στον αέρα και ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι πως οι δήμοι θα καταφέρουν να το υλοποιήσουν. Δεν μπορώ να βάλω το παιδί σε διαδικασία να περνάει γιατρούς και στο τέλος να του πω ότι δεν θα πάει κατασκήνωση» υποστηρίζει η κυρία Καραγιάννη και δηλώνει απηυδισμένη: «Εφτασε Ιούλιος για να μας πουν να μαζέψουμε τα δικαιολογητικά. Και να πάνε τα παιδιά διακοπές πότε; Ξόδεψαν 70.000.000 για τους Special Olympics κι εμάς μας μεταχειρίζονται ως επαίτες. Μας κάνουν και χάρη δηλαδή; Θα έπρεπε να ντρέπονται»!

Καραμανώλης Ιωάννης

Πατέρας παιδιού με αναπηρία

Εγκλωβισμένοι

«Θα αναγκαστώ να στείλω το παιδί μου σε ειδική ιδιωτική κατασκήνωση, που θα μου στοιχίσει 1.000 ευρώ για δέκα πέντε ημέρες. Αλλοι γονείς, όμως, δεν είναι σε θέση να διαθέσουν αυτό το ποσό. Οπότε τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μείνουν, μαζί με τις οικογένειές τους, εγκλωβισμένα στο σπίτι» υποστηρίζει ο κ. Ιωάννης Καραμανώλης, πατέρας ενός παιδιού με αναπηρία και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης «Παπάφειο». «Οι κατασκηνώσεις κάνουν καλό στα παιδιά γιατί αφενός κοινωνικοποιούνται και αφετέρου παραθερίζουν. Φέτος όμως έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η διαδικασία που τα παιδιά έχουν σκορπίσει μετά το κλείσιμο των σχολείων, κι εμείς δεν μπορούμε να βρούμε τους γονείς και να τους ενημερώσουμε. Οπότε η συμμετοχή, ακόμα κι αν λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις, θα είναι μειωμένη. Επίσης η μείωση του προϋπολογισμού μειώνει και τους συνοδούς, που σημαίνει ότι θα αντιστοιχεί ένας συνοδός για τρία, ίσως και τέσσερα παιδιά. Πολλοί γονείς δεν εμπιστεύονται να αφήσουν τα παιδιά τους υπό αυτές τις συνθήκες».

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα