«Πόρτα» στην Αννα για τις αλλαγές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσει στην… κάψα του καλοκαιριού ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο. Θα ήταν καλό να το πάρεις πίσω και να το φέρεις πάλι τον Σεπτέμβριο, αφού θα ακούσεις τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κομμάτων». Αυτό αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία προσέρχεται στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στις 13.30, για να τον ενημερώσει για το σχέδιο νόμου-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί σχεδόν με το σύνολο των προτάσεων της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Μεταξύ άλλων διαφωνεί με τη θέσπιση πανεπιστημίων δύο ταχυτήτων, μια και άλλα θα δίνουν πτυχίο στα τρία χρόνια και άλλα στα τέσσερα. Ενώ παράλληλα τα αποδυναμώνει σε σχέση με τα πτυχία που δίνουν πανεπιστήμια του εξωτερικού από πλευράς ανταγωνισμού.

Δεν συμφωνεί με την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Διαφωνεί με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» και για τη ρύθμιση που γίνεται, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το «προπαρασκευαστικό έτος» στα πανεπιστήμια, που μπορεί να οδηγήσει σε συναλλαγές και παραπαιδεία.

Για το θέμα του ασύλου, για το οποίο η Ν.Δ. ζητεί την κατάργησή του, το υπουργείο Παιδείας κρατά μεσοβέζικη θέση, καθώς μιλά για «χωροταξικό ορισμό» του.

Είναι χαρακτηριστικές οι θέσεις που εκφράστηκαν χθες σε σύσκεψη από τον τομεάρχη Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για:

– Μεθόδευση και προχειρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η    Ανώτατη Εκπαίδευση.

– Εμπαιγμό και προσβολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, μια και δεν της δίνεται ο χρόνος να μελετήσει το νομοσχέδιο.

– Ο διάλογος ήταν προσχηματικός, μια και καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε αποδεκτή.

Για το θέμα του νόμου-πλαίσιο για την ανωτάτη εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη, στις 12.30, με τους πρυτάνεις, ύστερα από αίτημα που του κατέθεσαν.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα