Βενιζέλος ο… πρωθυπουργεύων!

Τυπικά είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά όμως έχει αναλάβει ρόλο που θυμίζει περισσότερο πρωθυπουργό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προήδρευσε χθες σε διυπουργική επιτροπή, στην οποία πήρε μέρος το μισό υπουργικό συμβούλιο, που πήρε οδηγίες και κατευθύνσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Η διατύπωση και η «διάρθρωση» της σχετικής ανακοίνωσης αποκαλύπτει ανάγλυφα τον αναβαθμισμένο ρόλο το νέου υπουργού Οικονομικών στο κυβερνητικό επιτελείο. Η ανακοίνωση ξεκινά ως εξής: «Υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ.: χθες) διυπουργική σύσκεψη, με αντικείμενο το συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για την εφαρμογή του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού νόμου».

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής πήραν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χ. Παμπούκης, καθώς και οι υφυπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντ. Ρόβλιας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Τιμοσίδης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης, και Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος τα χρονοδιαγράμματα για τη νομοθέτηση όσων έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών μέσω του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου. Συγκεκριμένα, μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες αναμένεται η κατάθεση διατάξεων στη Βουλή που αφορούν το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (αναμένονται νέες σημαντικές περικοπές στα εισοδήματά τους), η θεσμοθέτηση της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, οι παρεμβάσεις στη δικαστική νομοθεσία προκειμένου να επιταχυνθούν οι φορολογικές δίκες, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μέσω της επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών θυμάται τον πρωθυπουργό στο τέλος της ανακοίνωσης: «Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να αναληφθούν πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες».

Φοίβος Κλαυδιανός


Ρεσιτάλ υποτέλειας από τον αντιπρόεδρο: «O Γιούνκερ είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας»

Φιλελληνικές τάσεις διακρίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε προχθές ωμά ότι «η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί» στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Την ίδια ώρα προαναγγέλλει νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενώ δηλώνει ότι έως τις 11 Ιουλίου θα ενημερώσει τους εταίρους μας για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Εκποίησης της Κρατικής Περιουσίας. Αυτά είπε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών με συνεντεύξεις που παραχώρησε σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ειδικότερα μιλώντας στο Reuters ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε για τα πρόσφατα σχόλια του κ. Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «η κυριαρχία των Ελλήνων θα μειωθεί δραστικά», τον χαρακτήρισε «μεγάλο φιλέλληνα», ο οποίος αναμφίβολα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν τα προβλήματα και κυρίως να αποφύγουν τους συστημικούς κινδύνους.

Ο ίδιος σχολιάζοντας την αποστολή εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη στην Ελλάδα είπε ότι δεν θα τοποθετηθούν ξένοι επιθεωρητές στα υπουργεία για να ελέγχουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την ελληνική Βουλή και την κυβέρνηση. Ο υπουργός είπε επίσης ότι προτεραιότητά του είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και ότι την ερχόμενη εβδομάδα σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Να σημειωθεί ότι σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής -και μάλιστα ολοκληρωμένο και πολυετές- είχε παρουσιάσει και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και μάλιστα μόλις πριν από δύο μήνες. Ο νέος υπουργός προφανώς το θεωρεί ανεπαρκές και εκπονεί το δικό του. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον νέο υπουργό να εξετάζει την εμπλοκή ιδιωτών στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μη εισπράξιμα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος είπε στο διεθνές δίκτυο CNBC ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμη. «Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Αυτό είναι οριστικό και όχι μια αντιστρέψιμη κατάσταση». Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι Ελληνες πολίτες υποστηρίζουν την κυβέρνηση όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Συνάντηση με τον Ιερώνυμο για τα λεφτά της Εκκλησίας

Τρόπους για να βάλει χέρι την περιουσία της Εκκλησίας ψάχνει η κυβέρνηση. Οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να διαφανούν σήμερα, κατά τη συνάντηση του Ευαγγ. Βενιζέλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μεταξύ των μέτρων που φέρεται να εξετάζει το υπουργείο είναι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, αλλά και ο περιορισμός της κρατικής συνδρομής στη μισθοδοσία των κληρικών. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν, μάλιστα, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση θα προτείνει στην Εκκλησία να αναλάβει η ίδια (μέσω των μητροπόλεων) την καταβολή του 50% της μισθοδοσίας των κληρικών, ενώ το υπόλοιπο θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό. Οσον αφορά τη φορολόγηση, πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει την υπαγωγή των εμπορικών ακινήτων της Εκκλησίας στη φορολόγηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη), «αντικείμενό της δε είναι τα θέματα σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, και κυρίως η αναζήτηση τρόπων για την ενεργό συμμετοχή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα