Αστυνόμος Εξ στη Θεσσαλονίκη

Ωρα έξι το απόγευμα, στην οδό Δωδεκανήσου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας. Ενα βαν της Αστυνομίας σταθμεύει και από την πόρτα του οδηγού κατεβαίνει ένας αρχιφύλακας. Με γρήγορες κινήσεις ανοίγει την πίσω πόρτα και από μέσα εμφανίζεται ο Εξ. «Ελα, κάθισε εδώ, φρόνιμα» τον προστάζει ο αρχιφύλακας και του δένει το φίμωτρο. «Είμαστε έτοιμοι, ξεκινάμε» λέει ο αρχιφύλακας στους άλλους δύο αστυνομικούς που παρακολουθούν από κοντά, και η πεζή περιπολία αρχίζει χωρίς καθυστέρηση.

Από την πρώτη ματιά που θα ρίξει κάποιος σε αυτούς τους ενστόλους διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αστυνομική περιπολία. Ο αστυνομικός σκύλος Εξ κάνει τη διαφορά, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των περαστικών. Οι περισσότεροι κοιτούν με θαυμασμό τον μεγαλόσωμο λύκο και κάποιοι σπεύδουν να απομακρυνθούν από το οπτικό του πεδίο.

«Θα καλύψουμε την περιοχή γύρω από το δικαστικό μέγαρο, το δυτικό άκρο του κέντρου της Θεσσαλονίκης που αποτελεί ευθύνη του αστυνομικού τμήματος Πλατείας Δημοκρατίας» τονίζει στη «δημοκρατία» ο αρχιφύλακας, κρατώντας γερά το λουρί του Εξ.

Ο Εξ είναι ένα από τα έξι σκυλιά που εδώ και λίγες μέρες «υπηρετούν» στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους Γκάμπι, Χιούγκο, Πάκο, Σίρο, και Ντάριους αποτελούν την ομάδα περιπολίας που θα συνεισφέρει με τον τρόπο της στην ασφάλεια και προστασία των πεζών σε πολυσύχναστα σημεία της συμπρωτεύουσας.

Οι έξι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι αποτελούν τα καμάρια της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, που στα πρότυπα της Αμερικής και της Ευρώπης διαθέτει πλέον ειδικό τμήμα αστυνομικών σκύλων.

«Ο Εξ, όπως και τα άλλα σκυλιά, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή της εγκληματικότητας. Εφόσον του δώσω την εντολή, μπορεί να καταδιώξει έναν ύποπτο και, επειδή είναι ταχύτατος, να τον φτάσει και να τον ακινητοποιήσει. Αρκεί και μόνο το βάρος του για να ρίξει τον ύποπτο στο έδαφος» λέει ο αρχιφύλακας που αποτελεί τον εκπαιδευτή και τον αχώριστο πλέον σύντροφο του σκύλου.

«Τα σκυλιά αυτά έχουν εκπαιδευτεί να αφοπλίζουν ενόπλους. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εφόσον του αφαιρέσουμε το φίμωτρο, ο σκύλος χωρίς δισταγμό ορμά και δαγκώνει τον ένοπλο παίρνοντάς του το όπλο. Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι επίσης σημαντικό είναι ότι τα σκυλιά αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανεύρεση αγνοουμένων, σε ένα δάσος ή σε μια απομακρυσμένη περιοχή, είτε πρόκειται για έναν κυνηγό που χάθηκε είτε για έναν δραπέτη. Ο σκύλος μπορεί να βρει και κρυμμένους ή εγκλωβισμένους ανθρώπους σε ένα κτίριο» προσθέτει ο αρχιφύλακας εκπαιδευτής του Εξ.

Ο φόβος και τρόμος για τους πορτοφολάδες σε πάρκα και σταθμούς

Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι περιπολιών που διαθέτει η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης θα επιτηρούν πάρκα, εμπορικά κέντρα, αλλά και σταθμούς τρένων και λεωφορείων, όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα.

Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι η μείωση της λεγόμενης μικροεγκληματικότας του δρόμου, όπως οι κλοπές πορτοφολιών και τσαντών.

Οι περιπολίες γίνονται πρωί και απόγευμα σε δέκα επιλεγμένες περιοχές, στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη κίνηση πεζών, όπως το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η πλατεία του Ευόσμου, ο τερματικός σταθμός των ΚΤΕΛ, ο ΟΚΑΝΑ και το πάρκο της παραλίας στο «Μακεδονία Παλλάς». Οι αστυνομικοί σκύλοι μαζί με τον συνοδό τους και δύο πεζούς αστυνομικούς θα επιτηρούν και σημεία-στόχους όπως το τουρκικό προξενείο και η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης.

«Ο βασικός στόχος αυτού του μέτρου είναι η πρόληψη. Θέλουμε οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς. Ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψη ενός πορτοφολά, για παράδειγμα. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει και η εικόνα των πολιτών για την Αστυνομία και κυρίως των παιδιών» είπε στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Τρύφων Κούκιος, προσθέτοντας ότι η αποστολή των σκύλων είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη με τον σχετικό νόμο να ορίζει την αποστολή του και να καθορίζει πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι σκύλοι σε διαδηλώσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος και, εξάλλου, δεν έχουν τέτοια εκπαίδευση» ανέφεραν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Αχώριστοι μέχρι τα βαθιά γεράματα


Ο έξι αστυνομικοί σκύλοι της Θεσσαλονίκης είναι όλοι αρσενικοί και ηλικίας περίπου τριών ετών. Εχουν εκπαιδευτεί στην Αθήνα και πλέον μετακόμισαν στη Νύμφη του Βορρά. Συνήθως τα ζώα αυτά έχουν περίπου δέκα χρόνια υπηρεσιακής ζωής. Οι αστυνομικοί εκπαιδευτές είναι αχώριστοι με αυτά τα σκυλιά. Τα έχουν μαζί τους διαρκώς, τα φιλοξενούν σπίτι τους, γίνονται ένα με την οικογένειά τους και μετά την «αποστρατεία» θεωρούνται δικά τους. Είναι τέτοιο το δέσιμο του αστυνομικού εκπαιδευτή με τον σκύλο του, που δεν περνάει από το μυαλό κανενός να τον αποχωριστεί και να τον δώσει πιθανόν σε κάποια φιλοζωική οργάνωση ή να τον χαρίσει μετά τη «συνταξιοδότηση» του ζώου.

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει θετικά. Κάποιοι μας ρωτούν γιατί φέρουν τα σκυλιά φίμωτρο, αγνοώντας ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλα τα σκυλιά πρέπει να το φοράνε όταν τα βγάζουμε βόλτα» λέει ο αρχιφύλακας εκπαιδευτής του Εξ.

«Τα σκυλιά έχουν περάσει από σκληρή εκπαίδευση, ποτέ όμως δεν χρησιμοποιούμε βία. Τα σκυλιά δεν θα ορμήσουν σε κανέναν αν δεν νιώσουν απειλή ή αν δεν πάρουν τέτοια εντολή. Κάθε φορά που θα χρειαστεί να τους ζητήσουμε να εκτελέσουν μια εντολή μας, θα το κάνουν μόνο και μόνο για την επιβράβευση. Χαίρονται να δουλεύουν για τον εκπαιδευτή και εκτελούν τα παραγγέλματά μας για την επιβράβευση που μπορεί να είναι έστω μόνο ένα χάδι» κατέληξε ο εκπαιδευτής του Εξ.

Η ταυτότητα του Εξ

Είναι βέλγικος ποιμενικός Μαλινουά

Εκπαιδεύτηκε για τέσσερις μήνες στην Αθήνα

Οπως τα περισσότερα σκυλιά της ράτσας του είναι πολύ δραστήριος

Τρελαίνεται για παιχνίδια με μπάλες

Νίκος ΠΙτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα