Η Standard & Poor’s θεωρεί χρεοκοπία το γαλλικό σχέδιο

Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) να θέτει νέα εμπόδια στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετακύλισης (rollover) των ελληνικών ομολόγων. Η S&P ανακοίνωσε ότι τυχόν μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρίες ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία. Μια τέτοια εξέλιξη θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία οι Ευρωπαίοι, καθώς θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων (CDS) που έχουν στοιχηματίσει στην ελληνική χρεοκοπία. Ταυτόχρονα θα προκαλούσε πλήρη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα δέχεται ως εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας υποβαθμιστεί περαιτέρω. Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, αρνήθηκε χθες να σχολιάσει την ουσία της ανακοίνωσης που εξέδωσε η S&P. Υποστήριξε, όμως, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος» στην επεξεργασία του νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για ένα «συγκεκριμένο και ξεκάθαρο μοντέλο» συνεισφοράς των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι ενώ αρχικά υπήρχε ενδιαφέρον για μετακύλιση χρέους ύψους 7 δισ. από γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα, τελικώς περιορίστηκε στα 3,2 δισ. επειδή αρκετοί διαφωνούν με λεπτομέρειες του γαλλικού σχεδίου. Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει δύο εναλλακτικά σενάρια: Με βάση το πρώτο, τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 επανεπενδύοντας το 50% του χαρτοφυλακίου τους σε νέα 30ετή ομόλογα και διακρατούν το 30%. Το υπόλοιπο 20% τοποθετείται σε ειδικό επενδυτικό όχημα. Το τελευταίο θα επενδύει αποκλειστικά σε ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Η άλλη πρόταση προέβλεπε την αγορά νέων 5ετών ομολόγων με επιτόκιο 5,5%.

Οι κοινοτικοί θεωρούν, πάντως, θετική τη γρήγορη αντίδραση της S&P στο σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι γαλλικές τράπεζες. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να το τροποποιήσουν ώστε τυχόν rollover να μη θεωρηθεί χρεοκοπία, δήλωναν χθες στο Βερολίνο. Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκαν και ανώνυμες δηλώσεις εκπροσώπων γαλλικών τραπεζών, αλλά και στελεχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Αθήνα.

Η S&P υποστηρίζει στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι καμία από τις δύο επιλογές που επεξεργάστηκαν οι γαλλικές τράπεζες δεν μπορεί να θεωρηθεί αυστηρά ανταλλαγή χρέους, αλλά «θα ήταν πιθανόν να προκαλέσει πτώχευση, όπως αυτή ορίζεται στα κριτήριά μας». Η ανακοίνωση της S&P έρχεται λίγες ημέρες ύστερα από επιστολή του οίκου αξιολόγησης Fitch στους «Financial Times» σύμφωνα με την οποία «κάτι που θα μοιάζει με χρεοκοπία θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία». Την ίδια στιγμή επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου εμφανίζεται να επαναφέρει το θέμα των πρόσθετων εγγυήσεων που ενδέχεται να ζητήσουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα