Η μεγάλη γκάφα του ΓΕΣ

Σοβαρό ζήτημα προέκυψε χθες για το ΓΕΣ, με άμεσο αντίκτυπο και στην Κύπρο, με αφορμή ανάρτηση στο Διαδίκτυο (Onalert.gr) που αφορά την αναφορά του κατεχόμενου τμήματος της Βόρειας Κύπρου ως «τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», στην αγγλική γλώσσα. Αυτό έγινε σε επίσημο ενημερωτικό, επετειακό, έντυπο που αφορούσε τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων της επιχειρησιακής λειτουργίας τού υπό ελληνική διοίκηση σχηματισμού HELBROC, στον οποίο συμμετέχουν εκτός της χώρας μας η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος, που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Στο έντυπο και στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Cyprus» αναγράφεται The Turkish Republic of Northern Cyprus occupies the northern third (34,85%) of the island and is recognized only by Turkey, χωρίς η ονομασία αυτή να είναι έστω εντός εισαγωγικών, με αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό, να προκληθεί σάλος σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο, καθώς -συμπτωματικά άραγε- μεθαύριο στις 7 του μηνός ξεκινούν στη Γενεύη κρίσιμες τριμερείς συνομιλίες κορυφής μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια, του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερογλου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Αργά χθες το απόγευμα το ΓΕΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία επιχειρούσε να διορθώσει το πολύ σοβαρό αυτό ατόπημα, με προφάσεις εν αμαρτίας και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, το ΓΕΣ αποποιείται των ευθυνών, μεταφέροντάς τες στη διοίκηση της HELBROC, αλλά και στους Κυπρίους, καθώς σημειώνει επί λέξει: «Η διοίκηση της HELBROC ζήτησε επίσημα και έλαβε από τους εθνικούς αντιπροσώπους (οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί εκεί από τα αντίστοιχα υπουργεία Αμυνας των χωρών τους και οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα στοιχεία που διέθεσαν) τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο και αφορούν επίσημες πληροφορίες για τις χώρες που συμμετέχουν στον σχηματισμό». Και έτσι να είναι, είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι κάποιος αρμόδιος γνώστης της αγγλικής δεν έριξε μια ματιά στο κείμενο, από τη στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει κυβέρνηση Χριστόφια, με τις γνωστές ιδέες και προθέσεις…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα