Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει τελικά αν και από ποιο δικαστήριο θα δικαστεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς χθες η Βουλή ψήφισε υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε μια προφανή προσπάθεια να «σωθεί», ομολόγησε και μια πολιτική αλήθεια. Οτι ο άλλοτε φίλος του, Γ. Παπανδρέου, θυσιάζει μόνο αυτόν ώστε να εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση για τη νέα φοροκαταιγίδα της κυβέρνησής του!
Στην ψηφοφορία (στην οποία δεν συμμετείχε ο ΛΑΟΣ!) ψήφισαν 242 βουλευτές. Εγκυρα ήταν τα 236, τα άκυρα 6 και τα λευκά 4. Για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 216, 9 ψήφισαν «όχι» και 7 «παρών». Για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος 215 ψήφισαν «Ναι», 9 «όχι» και 8 «παρών». Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί αρχικά αν υπάρχει παραγραφή. Αν κρίνει ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, τότε θα αποφασίσει αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην τακτική δικαιοσύνη ή στο ειδικό δικαστήριο.
Την ώρα της ψηφοφορίας, πάντως, σημειώθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους βουλευτές να… διαγκωνίζονται ποιος θα ψηφίσει πρώτος προκειμένου να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Ακόμα και βουλευτές της Α’ Αθηνών, που το σπίτι τους είναι 150 μέτρα από τη Βουλή, κουνούσαν επιδεικτικά τα ψηφοδέλτιά τους για να προηγηθούν. Παρασκευή μεσημέρι γαρ.
Ηταν τέτοιος ο ζήλος τους, που συνάδελφοί τους βουλευτές περιφέρειας, οι οποίοι επέλεξαν να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, χλεύασαν το θέαμα λέγοντας «εδώ φαίνεται τι είναι ο καθένας και πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του βουλευτή».
Στην «απολογία» του ο κ. Τσοχατζόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου -ο οποίος δεν πήγε να ψηφίσει-, επειδή τον ενοχοποιούν για να αποπροσανατολιστεί ο λαός και για μικροκομματικά γινάτια που κρατούν από παλιά. «Ηδη από το 2007 η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στάθηκε απέναντί μου, αναβιώνοντας το κλίμα μη συμπόρευσης της εποχής Σημίτη μετά το 2000. Σε αυτό το κλίμα πάτησαν τα γνωστά παράκεντρα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, που καθοδήγησαν τη σημερινή σκευωρία και μάλιστα σε πλήρη συνεργασία με τη Ν.Δ.» είπε.
Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για διάτρητο, κατασκευασμένο και προαποφασισμένο πόρισμα. Με σαφές το υπονοούμενο και δικής τους εμπλοκής κάλεσε μάλιστα ονομαστικά τον πρωθυπουργό, τον Ευ. Βενιζέλο, τη Β. Παπανδρέου, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Γ. Μαγκριώτη, τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Ρέππα, οι οποίοι υπήρξαν μέλη του ΚΥΣΕΑ και ξέρουν τα πάντα να πουν στη Βουλή, αν τους επηρέασε.
Αίσθηση προκάλεσε και η σχεδόν προσωπική και συνάμα ειρωνική επίθεση του κ. Τσοχατζόπουλου στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος «μίκρυνε το ΠΑΣΟΚ»: «Σήμερα το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, κοινωνικά απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός “κακό χωριό τα λίγα σπίτια” και σε “ενός ανδρός αρχή”». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Αυτοί που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες του νομίζουν ότι θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, προσφέροντας τη ζητούμενη κάθαρση στη βολική για αυτούς “συσκευασία” της δικής μου ενοχοποίησης. Θα τους απογοητεύσω, γιατί είμαι αθώος. Οσο κι αν προσπαθήσουν, δεν θα καταφέρουν να με κάνουν τον “βολικό ένοχο”». «Το αληθινό ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού» είπε σε άλλο σημείο.
«Τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί» τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σφοδρή επίθεση κατά του Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε από τη Ν.Δ. και ο Πάνος Καμμένος.
Γιώργος Λυκουρέντζος