Την πλήρη κατάρρευση του μύθου περί κινδύνου πτώχευσης της χώρας και του σχετικού εκβιασμού των δανειστών μας σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση να μη γίνει τελικά συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών την Κυριακή για την καταβολή της 5ης δόσης, αλλά να αποφασιστεί η εκταμίευση με μια τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σήμερα.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι το μόνο που ήθελαν Ε.Ε. και ΔΝΤ ήταν η ψήφος του ελληνικού Κοινοβουλίου για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
«Η συνάντηση δεν έχει ακυρωθεί αλλά μετατράπηκε σε μια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου» ήταν η λιτή απάντηση που έδωσε ο Γκι Σούλερ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Eurogroup. Κύριο και ουσιαστικά μοναδικό αντικείμενο της αποψινής τηλεδιάσκεψης είναι η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την επίσπευση της συνάντησης, σημειώνοντας το «θετικό» του γεγονότος ότι επιταχύνεται η διαδικασία του Eurogroup. Προσέθεταν, μάλιστα, ότι αυτό αποδεικνύει ότι «η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου λειτουργεί διεθνώς υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας και αποτελεί τη βάση για τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, έστω και με τη μορφή τηλεδιάσκεψης».
Βασίλης Αγγελόπουλος
«The Independent»: Μια χώρα σε λοταρία
Τα παράδοξα και αντιφατικά στοιχεία που προκύπτουν από το μέγεθος των ιδιωτικοποιήσεων που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τον τρόπο που τις σχεδιάζει φώτισε η βρετανική εφημερίδα «The Independent». Στο περιεκτικό πλην ουσιαστικό άρθρο αναφέρονται αρχικά αναλυτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εμπεριέχονται στη λίστα. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, του οποίου το σοσιαλιστικό κόμμα κρατικοποίησε τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις που τώρα θέλει να πουλήσει και του οποίου η κομματική βάση είναι τα συνδικάτα που αντιτάσσονται στις ιδιωτικοποιήσεις, υποσχέθηκε προσωπικά να μαζέψει 50 δισ. από την πώληση. Για να πιάσει, όμως, τους στόχους του και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνησή του θα πρέπει να βρίσκει έναν νέο αγοραστή κάθε τρεις μέρες» αναφέρει η εφημερίδα. Ως επιχείρημα για να τεκμηριωθεί η άποψη που αναπτύσσεται, αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα η περίπτωση της Ολυμπιακής. «Ολα αυτά πρέπει να συμβούν σε μία χώρα, η οποία χρειάστηκε πολλά χρόνια και σειρά πολιτικών κρίσεων μέχρι να βρει αγοραστή για την Ολυμπιακή. Αυτό που θέλει να κερδίσει η Ελλάδα από τις πωλήσεις θα μπορούσε να περιγραφεί περισσότερο σαν λοταρία, αν ακόμα και η εθνική λοταρία της χώρας δεν ήταν προς πώληση».
ΟΗΕ: Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων
Εκκληση σε ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα οι πολιτικές που σχεδιάζουν στην προσπάθειά τους να επιλύσουν την κρίση χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών απηύθυνε ο Cephas Lumina, ανεξάρτητος ειδικός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ξένου χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε έκθεση της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, ο Lumina υποστηρίζει ότι οι πολιτικές επιλογές για τη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης μπορεί να δρουν αρνητικά για τα «ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων, ιδιαιτέρως των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
Η έκθεση, όπου η ελληνική κυβέρνηση καλείται «να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα λιτότητας και στην υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είναι η δεύτερη σχετική επισήμανση του ΟΗΕ. Πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Οργανισμός είχε εκφράσει ξανά τις διαφωνίες του με τις πολιτικές, οι οποίες «όχι μόνο απειλούν την απασχόληση στον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά καθιστούν την πορεία ανάκαμψης από την κρίση πιο αβέβαιη και εύθραυστη», και πρότεινε στις κυβερνήσεις να μη δέχονται σχετικές πιέσεις.
«Μια συρρικνούμενη οικονομία δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα έσοδο και οδηγεί στη μειωμένη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους. Θα έπρεπε να έχει δοθεί περισσότερος χρόνος για να λειτουργήσουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ» υποστηρίζει ο Lumina, ο οποίος θεωρεί ότι «οι αυξήσεις στη φορολογία, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα μέτρα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να εφαρμοστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην οδηγήσουν σε αβάσταχτη ταλαιπωρία του πληθυσμού».
Αλέξανδρος Μόρντουντακ