«Ευθανασία» στο ΕΣΥ από Λοβέρδο

Γύρισε σελίδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από τον Σεπτέμβριο ο υγειονομικός χάρτης της χώρας θα έχει δεκατρία νοσοκομεία λιγότερα -τα οποία θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ή βραχείας νοσηλείας-, θα μειωθούν κατά 2.000 οι κλίνες και θα παραχωρηθούν σε ελληνικές και ξένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες 550 κρεβάτια «πολυτελείας» (σουίτες, μονόκλινα, δίκλινα). Οσο για τους 6.500 γιατρούς που… περισσεύουν, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το εργασιακό μέλλον τους είναι αβέβαιο!

Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η πρώτη φάση της αναδιάταξης, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, περιλαμβάνει επίσης τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και των 500 εργαστηρίων που διαθέτει το ΕΣΥ καθώς και 600 μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.

Από τον Ιανουάριο του 2012 δρομολογείται η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που αφορά την ενοποίηση των τεχνικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών και λοιπών υπηρεσιών των δημόσιων θεραπευτηρίων και φυσικά την αξιολόγηση του προσωπικού.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στις 20 Ιουλίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για τις αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων και τις συνενώσεις των κλινικών, που αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Το «σχέδιο» προτείνει τα 133 νοσοκομεία της χώρας να διοικούνται από 83 διοικήσεις. Σήμερα από τις 46.000 οργανικές κλίνες του ΕΣΥ λειτουργούν 35.000, οι οποίες καλύπτονται κατά 70% από ασθενείς. Μετά τις αλλαγές θα λειτουργούν 33.000 (μείον 2.000) κλίνες με κάλυψη περίπου 80%, ενώ από τα συνολικά 2.000 τμήματα ή μονάδες που υπάρχουν σήμερα προτείνεται να συνενωθούν 360.

Μετακινήσεις 600 γιατρών

Στην 1η ΔΥΠΕ πρόκειται να μετακινηθούν 213 γιατροί από τα 25 νοσοκομεία και στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιά και νήσων μετακινούνται 76 γιατροί.

Από την 3η ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης αλλάζουν εργασιακή στέγη 77 γιατροί και 43 από την 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, ενώ από την 5η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας φεύγουν 53 γιατροί. Από την 6η ΔΥΠΕ (Πελοπόννησος) μετακινούνται 100 γιατροί και από την 7η ΔΥΠΕ (Κρήτη) μετακινούνται 56 γιατροί.

Ποια νοσοκομεία αλλάζουν χρήση

Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης 13 νοσοκομεία αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε μονάδες υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ή σε μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας. Αυτά είναι τα ακόλουθα :

– 1η ΔΥΠΕ (Αθήνα)

1. Γ.Ν. Πατησίων: Μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5-10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με

νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα (5-10 κλινών) που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

2. Γ.Ν. Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη»: Μετατρέπεται σε πλήρες ΚΥΑΤ με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5-10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα ή προβλήματα από εγκεφαλικά επεισόδια (5-10 κλινών), που προτείνεται να

υπαχθεί στο Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» (ή εναλλακτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου»).

3. Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: Καταργείται και στη θέση του λειτουργεί ΚΥΑΤ.

– 2η ΔΥΠΕ (Πειραιάς)

Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»: Μετατρέπεται σε ΚΥΑΤ με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5-10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5-10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα, ΜΤΝ και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα, που θα υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Αγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο ΑΤΤΙΚΟΝ).

– 3η και 4η ΔΥΠΕ (Θεσσαλονίκη)


1. Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων: Μετατροπή του σε ΚΥΑΤ, που προτείνεται να υπαχθεί στο ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

2. Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης:

Μετατροπή σε πλήρες Κέντρο Αίματος για τη Θεσσαλονίκη, που θα υπαχθεί στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο.

– 5η και 6η ΔΥΠΕ

Ανάπτυξη των Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης και Καρύστου, Ληξουρίου, Καλαβρύτων, Μολάων

Κυπαρισσίας σε μονάδες ΠΦΥ, βραχείας νοσηλείας, μίας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης.

Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων: Μετατροπή του σε Κ.Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας – αποκατάστασης (5-10 κλινικών).

-7η ΔΥΠΕ

1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Νεάπολης: Μετατροπή του σε Κ.Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποκατάστασης.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα