Τα δέκα βήματα προς την πλήρη εξαθλίωση

Δέκα μεγάλες ανατροπές με χαράτσια, μείωση συντάξεων και ξεπούλημα κρατικών περιουσιακών στοιχείων φέρνει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που είναι από χθες και επίσημα νόμος του κράτους. Αναλυτικά, οι αλλαγές που φέρνει ο εφαρμοστικός νόμος είναι οι εξής:

1. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που ήταν έως σήμερα. Το φορολογικό κλιμάκιο που δημιουργείται θα έχει συντελεστή 10%, γεγονός που σημαίνει επιβάρυνση 400 ευρώ για τους άγαμους φορολογουμένους, ενώ μεγαλύτερη θα είναι για όσους φορολογουμένους έχουν παιδιά. Από σήμερα όμως θα υπάρχει παρακράτηση για τον ίδιο λόγο στους μισθούς όλων των υπαλλήλων, που στον ιδιωτικό τομέα θα είναι της τάξεως των 28,75 ευρώ τον μήνα και στον δημόσιο τομέα 33,3 ευρώ.

2. Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος σε όλους τους φορολογουμένους από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Πιο συγκεκριμένα, 1% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, 3% για την εισοδηματική κατηγορία 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

3. Επιβάλλεται ειδικός φόρος, υπό μορφή τέλους επιτηδεύματος, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, επειδή, παρά τη σχετική αναγγελία του υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, δεν πέρασε διάταξη που να εξαιρεί τους εργαζομένους με μπλοκάκι όπου τύποις μόνο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν το τέλος και αυτοί. Ειδικά για φέτος θα είναι 300 ευρώ, ενώ από του χρόνου θα είναι 400 ευρώ για όσους εργάζονται σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ για εκείνους που είναι σε πόλεις μεγαλύτερες των 200.000 κατοίκων.

4. Από 1ης Αυγούστου αυξάνεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΛΑΦΚΑ) για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, μεικτές αποδοχές, από 6% έως 14%.

5. Παρακρατείται επιπλέον έκτακτη εισφορά, 8% μεσοσταθμικά, για όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

6. Από 1ης Σεπτεμβρίου επιβάλλεται ειδικό «χαράτσι» – έκτακτη εισφορά σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

7. Μειώνεται το εφάπαξ σε όσους έχουν βγει στη σύνταξη από 1/1/2010, κατά 10% αν είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου και κατά 15% αν είναι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ.

8. Επιβάλλεται αυξημένη εισφορά υπέρ ανέργων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, της τάξεως του 2%. Ταυτόχρονα αυξάνεται η εισφορά υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κατά 0,5%, τόσο για εργαζομένους όσο και για εργοδότες.

9. Δημιουργείται το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο μεταβιβάζονται όλα τα ακίνητα που ανήκαν έως σήμερα στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, είτε πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είτε για Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης μεταβιβάζονται και οι «κινητές αξίες» των εταιριών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, στις οποίες βρίσκονται και τα αποθεματικά κερδοφόρων εταιριών του Δημοσίου, όπως ο ΟΠΑΠ.

10. Τα έσοδα που θα προκύψουν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα πηγαίνουν απευθείας για την αποπληρωμή του χρέους στις τσέπες των δανειστών της χώρας και στα δημόσια ταμεία δεν θα μπαίνει ούτε ένα ευρώ. Για τον έλεγχο των ιδιωτικοποιήσεων τοποθετούνται δύο ξένοι τοποτηρητές στο Δ.Σ. του νέου Ταμείου, οι οποίοι θα λύνουν και θα δένουν.

Βασίλης Αγγελόπουλος


«Financial Times»: Μικρή παράταση

Η επανάληψη του ελληνικού δράματος τον Σεπτέμβριο είναι αναπόφευκτη. Η άποψη αυτή ανήκει στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» κι έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Μεσοπρόθεσμο δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια μικρή παράταση χρόνου για τη χώρα μας, ενώ πολύ σύντομα οι δανειστές μας θα μας ζητήσουν να περάσουμε κι άλλα μέτρα λιτότητας προκειμένου να συνεχίσουμε να εκταμιεύουμε δόσεις. «Η δόση του Ιουλίου θα εκταμιευτεί από τη στιγμή που η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας, μείωση δαπανών και να εφαρμόσει ένα τεράστιο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Τι θα γίνει, όμως, αν η Αθήνα δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τους στόχους της;» αναρωτιέται η εφημερίδα. Και συνεχίζει: «Τον Σεπτέμβριο οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι τα ελληνικά βιβλία για να δουν αν η Αθήνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,8 δισ. από την Ε.Ε. και των 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Πολλοί πιστεύουν ότι τα μέτρα του νέου προγράμματος δεν είναι ρεαλιστικά. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμμορφωθεί με τους στόχους, τότε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας -ίσως και μία ακόμη αγωνιώδης ψηφοφορία στη Βουλή- μπορεί να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον».


Δείλιασαν να διαγράψουν την Αράπογλου, που είπε «όχι» σε εννέα άρθρα

Χωρίς εκπλήξεις ως προς το αποτέλεσμα, αλλά με διακομματικές διαρροές, οι οποίες δεν επέφεραν ωστόσο νέες διαγραφές, ολοκληρώθηκε χθες η ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο.

Επί της αρχής ο εφαρμοστικός ψηφίστηκε από τους 155 βουλευτές, που είπαν «ναι» και στο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Ελσα Παπαδημητρίου. «Κατά» ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι, πλην της ομάδας Μπακογιάννη, που ψήφισαν «παρών».

Οι διαρροές σημειώθηκαν στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία με πιο τρανταχτή αυτή της Χρύσας Αράπογλου του ΠΑΣΟΚ, με το κυβερνών κόμμα να δειλιάζει να τη διαγράψει επικαλούμενο αστεία επιχειρήματα.

Η κυρία Αράπογλου, η οποία εδώ και καιρό είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την πώληση της ΕΥΑΘ, καταψήφισε τα εννέα άρθρα του εφαρμοστικού που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. Χωρίς η ίδια να πει τίποτα παραπάνω, οι καλοθελητές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής και απέδωσαν την παρέκκλιση της κυρίας Αράπογλου στη… στενοχώρια της επειδή δεν πρόλαβε να μιλήσει.

Για μια ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία πάντως έδειξε τι σημαίνει υπεύθυνη αντιπολίτευση υπερψηφίζοντας πολλά από τα άρθρα του εφαρμοστικού, μένοντας συνεπής στην ιδεολογία της και αποδεικνύοντας στην πράξη τι θα πει συναίνεση.

Ετσι όσον αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου η Ν.Δ. υπερψήφισε τα άρθρα για τη σύστασή του, τη διοίκηση και τις αρμοδιότητές της, την αξιοποίηση και αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων και τα θέματα προσωπικού. Καταψήφισε ωστόσο το άρθρο για το μετοχικό κεφάλαιο, την περιουσία και τη διάθεση εσόδων του Ταμείου αλλά και το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

Στο κεφάλαιο των πολεοδομικών ρυθμίσεων η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε όλα τα άρθρα, όπως η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, οι χρήσης γης κ.ά. θεωρώντας ότι ανοίγουν παράθυρο σε περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες.

Στο κεφάλαιο του δικαιώματος επιφάνειας επί δημόσιων κτημάτων η Ν.Δ. καταψήφισε μόνο τον ορισμό της επιφάνειας που έδωσε η κυβέρνηση και ψήφισε όλες τις άλλες διατάξεις. Στα φορολογικά η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε όλα τα άρθρα που επιφέρουν νέα χαράτσια, ενώ συμφώνησε με την αναστολή τού «πόθεν έσχες» στα ακίνητα και την ειδική εισφορά 5% στους αιρετούς.

Στα δημοσιονομικά η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε ναι στις ρυθμίσεις για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, όχι όμως την αυθαίρετη ρύθμιση για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ.

Τέλος στα εργασιακά ψήφισε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη θέσπιση ετήσιου τέλους για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνων και των κέντρων διασκέδασης με μουσική, άνω των 300 τ.μ., την αναστολή πλειστηριασμών, τις ειδικές διατάξεις για τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενώ συμφώνησε και με τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.

Ολα τα άρθρα καταψήφισαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Εκτός γραμμής (για λόγους διαμαρτυρίας) Καμμένος, Γαληνός

Εκτός γραμμής, αλλά χωρίς να διαφωνούν με το κόμμα τους, βγήκαν και δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και ο Σπύρος Γαληνός, οι οποίοι αν και η Ν.Δ. ψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα του εφαρμοστικού καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η θαρραλέα αιτιολόγηση του κ. Καμμένου, ο οποίος είπε ότι καταψηφίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τον Φίλιππο Πετσάλνικο και το «καθεστωτικό προεδρείο» επειδή καταστρατήγησαν τον κανονισμό. Διαμαρτυρόμενος επειδή το προεδρείο σταμάτησε τον κατάλογο ομιλητών για το Μεσοπρόθεσμο στον αριθμό 88, αν και είχαν εγγραφεί 143 βουλευτές, ο κ. Καμμένος είπε: «Οπως επιτρέψατε στον κ. Αθανασιάδη να αιτιολογήσει την ψήφο του καταστρατηγώντας τον κανονισμό, το ίδιο θα κάνω κι εγώ. Το προεδρείο παραβίασε τον κανονισμό στο Μεσοπρόθεσμο. Πολλοί εξ ημών δεν μπορέσαμε να ομιλήσουμε. Παραβιάζετε συνεχώς τον κανονισμό. Δεν μπορείτε να λειτουργείτε ως καθεστωτικό προεδρείο της Βουλής. Χωρίς να διαφωνώ με την παράταξή μου, εγώ δεν θα συμμετέχω χάρη στη δική σας πρωτοβουλία φιμώσεως». Επειτα αποχώρησε από την αίθουσα έχοντας καταψηφίσει όλα τα άρθρα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός δήλωσε ότι καταψηφίζει όλα τα άρθρα, μολονότι συμφωνεί με τη θέση της Ν.Δ., θεωρώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανίκανη να τα εφαρμόσει. Αμέσως μετά την ψηφοφορία μάλιστα δήλωνε εξοργισμένος με την ομιλία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος με προπαγανδιστικό τρόπο διαστρέβλωσε όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς για την ψήφιση του Μνημονίου 2. Για κανέναν από τους δύο δεν υπήρξε καν σκέψη για πειθαρχική κύρωση, αφού η ψήφος δεν θεωρήθηκε διαφοροποίηση από την επίσημη θέση της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα