Απεργιακό blackout στη Βρετανία

Ούτε οι Βρετανοί… αστειεύονται! Εκατοντάδες χιλιάδες δάσκαλοι, τελωνειακοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα πλημμύρισαν χθες τους δρόμους της χώρας, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και κατά των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, οι οποίες προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση, ωστόσο, δεν έλειψαν τα έκτροπα.

Οι δυνάμεις καταστολής της βρετανικής αστυνομίας επιτέθηκαν σε ομάδες διαδηλωτών, όταν ξέσπασαν επεισόδια, ενώ προέβησαν και σε συλλήψεις δεκάδων ατόμων. Ολα ξεκίνησαν όταν μεγάλη ομάδα διαδηλωτών αποκόπηκε από την πορεία και συνεπλάκη με αστυνομικούς, ενώ βρισκόταν σε δρόμο κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ, στον δρόμο όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.

Την ίδια στιγμή, χθες, η «Daily Mail» σχολίαζε σε άρθρο της πως «οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα θα ρίξουν αλάτι στις πληγές των γονιών, που θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις- 1.000.000 μαθητές δεν θα πάνε στο σχολείο τους λόγω της κινητοποίησης των περίπου 750.000 εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων», που θα κρατήσουν κλειστά περίπου 9.000 σχολεία σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστική ήταν χθες η απέλπιδα προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να αποτρέψει τη μαζική παράλυση του δημόσιου τομέα, κάνοντας έκκληση στους πολίτες που εργάζονται στο δημόσιο να πάρουν τα παιδιά στη δουλειά τους. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Ντέιβιντ Κάμερον, που απευθύνθηκε στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα λέγοντάς τους να δεχτούν τους υπαλλήλους τους μαζί με τα παιδιά τους στους χώρους εργασίας, όπου βέβαια κάτι τέτοιο ήταν εφικτό.

«Απογοητευμένος» με τη χθεσινή κινητοποίηση δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας Μάικλ Γκόουβ, ενώ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, για ακόμη μία φορά χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις διαδηλώσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα συνεχίζονται.

Τέλος, και μία ημέρα προτού η Πολωνία αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες και στο κέντρο της Βαρσοβίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα