«Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε μια χούφτα κουκουλοφόρους, πώς θα ελέγξετε το χρέος»

Την οσμή παρακράτους που ανέδιδαν πολλές σκηνές από τα προχθεσινά επεισόδια στο Σύνταγμα κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα που επέτρεψε σε μια χούφτα κουκουλοφόρων να αμαυρώσει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών.

«Αυτές τις μέρες υπήρχε κόσμος -εκατοντάδες χιλιάδες λαού- στις πλατείες, με πρόθεση να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και βγάζοντας την ψυχή του και τις αγωνίες του, όχι τα κομματικά πάθη του. Αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελάχιστοι, μερικές δεκάδες γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι. Και η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από τις ασχήμιες μιας χούφτας ατόμων που δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους. Ισως γιατί δεν έχουν πρόσωπο» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στην εικόνα που όλος ο κόσμος είδε στις τηλεοράσεις, με κουκουλοφόρους να περνούν πίσω από τα μπλόκα των ΜΑΤ και να κρύβονται στο προαύλιο της Βουλής, κάνοντας λόγο για… περίεργες εικόνες που μυρίζουν παρακράτος: «Καλύτερα να μη μιλήσω για πολύ περίεργες σκηνές που είδαμε στις τηλεοράσεις μας. Που μυρίζουν κάτι χειρότερο από απλή ανικανότητα. Μυρίζουν παρακράτος. Αυτή την ώρα δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο» είπε ο κ. Σαμαράς, καλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσει εξηγήσεις.

Περιγράφοντας, τέλος, την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ο κ. Σαμαράς είπε: «Είναι δική σας ευθύνη η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και η ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας. Είναι καθήκον σας η προστασία και της ασφαλείας και της ελευθερίας των πολιτών. Εσείς αποτύχατε πανηγυρικά και στα δύο! Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε μικρές ομάδες ελάχιστων κουκουλοφόρων, πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας;»

Γιώργος Λυκουρέντζος


Ολομέτωπη επίθεση από τα κόμματα της Αριστεράς

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη χθες το πρωί η συζήτηση στη Βουλή, η οποία ξέφυγε από την ουσία που ήταν ο εφαρμοστικός νόμος και επικεντρώθηκε στα προχθεσινά επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Υπό το βάρος τηλεοπτικών και φωτογραφικών ντοκουμέντων και με τη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αριστεράς να τον καλούν επιμόνως για εξηγήσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής «σύρθηκε» στη Βουλή. Μέσα σε δέκα λεπτά κατάφερε να τρελάνει, όμως, όλον τον κόσμο, υπονοώντας ότι οι κουκουλοφόροι ήθελαν να διακόψουν τη συνεδρίαση στη Βουλή για να κερδίσουν όσοι είχαν παίξει υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Κραδαίνοντας, μάλιστα, το χθεσινό φύλλο της «ΑΥΓΗΣ», στην οποία δημοσιεύτηκε άρθρο του Μ. Θεοδωράκη που έλεγε για κουκουλοφόρους του κ. Παπουτσή, ο υπουργός είπε πως αυτό έφταιγε για το κλίμα που διαμορφώθηκε και προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του τόνισε πως αυτή που επιχειρεί είναι η Αστυνομία και όχι η κυβέρνηση.

Οσον αφορά το επίμαχο βίντεο που δείχνει ημίγυμνους κουκουλοφόρους να μπαίνουν πίσω από τους αστυνομικούς και να προστατεύονται στο προαύλιο της Βουλής, ο κ. Παπουτσής επανέλαβε τη θέση της Αστυνομίας, λέγοντας πως οι 3-4 ημίγυμνοι με σίδερα στα χέρια ήταν συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ και προέρχονταν από επιχείρηση απεγκλωβισμού σε μια καφετέρια. Τόνισε, πάντως, πως η έρευνα συνεχίζεται, καθώς «ορισμένοι από τους αγνώστους που βρέθηκαν εκεί στον χώρο συμμετείχαν και σε διάφορες καταδρομικές επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών».

«Ουδεμίαν σχέση έχουν αυτοί οι άνθρωποι με την Αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές» κατέληξε.

Η ομιλία, ωστόσο, του κ. Παπουτσή προκάλεσε έκρηξη οργής στα κόμματα της Αριστεράς. «Ή είστε αφελής ή τους συγκαλύπτετε» είπε η κυρία Παπαρήγα στον Χρήστο Παπουτσή και μίλησε για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκάτσια.

Για ενορχήστρωση και εκτέλεση ενός σχεδίου ωμής βίας από την κυβέρνηση μίλησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Δεν μέμφομαι τον υπουργό, που από πρόεδρος της ΕΦΕΕ που κατήγγειλε τα ΜΑΤ σήμερα είναι υπουργός υπεύθυνος για τις δυνάμεις καταστολής, αλλά την κυβέρνηση» τόνισε, λέγοντας πως θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Για γέλια και για κλάματα, πάντως, ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος περιέγραψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως στο μετρό όλα ήταν καλά και τα έβαλε με «γαλάζιους συνδικαλιστές» φωτογραφίζοντας τους κ. Λουράντο και Πατούλη, οι οποίοι προκάλεσαν μιντιακό πανικό.

Η ένταση στην αίθουσα ήταν τέτοια που δύο φορές η κατάσταση κινδύνεψε να εκτραχυνθεί. Την πρώτη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Απόστολο Κακλαμάνη και τη δεύτερη ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και στους Π. Λαφαζάνη και Θ. Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Απόστολος Κακλαμάνης πήρε τον λόγο επί προσωπικού και σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για τις επικριτικές αναφορές του προς το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ξανά τον λόγο, λέγοντας ότι «κανείς εδώ δεν έχει το ακαταλόγιστο» και επιτέθηκε στον κ. Κακλαμάνη, λέγοντάς του να καθίσει κάτω γιατί εκτίθεται και αυτογελοιοποιείται. «Πράγματι έχω εκτεθεί πριν από έναν χρόνο, όταν ανύποπτος με σπάσανε στο ξύλο, και ο κ. Τσίπρας δεν σκέφτηκε να πει μια κουβέντα» απάντησε ο κ. Κακλαμάνης. Εντονότατο φραστικό επεισόδιο, όμως, σημειώθηκε ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και στον Π. Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο της Νίκαιας, τον οποίο κατηγόρησε ότι καθοδηγούσε ανθρώπους που έδειραν ιατρικό προσωπικό. «Είστε κοινός συκοφάντης και ψεύτης» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ ο Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε στον κ. Λοβέρδο ότι είναι επικίνδυνος.

Γιώργος Λυκουρέντζος


«Να μην τολμήσει η Γκερέκου να πατήσει το ποδάρι της στο νησί!»

Ανεπιθύμητη στο νησί κήρυξαν οι κάτοικοι της Κέρκυρας τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου. Με αφορμή την ψήφιση των σκληρών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και την ωμή βία που χρησιμοποίησε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πραγματοποίησαν μια πρωτοφανή σε μέγεθος -για τα δεδομένα του νησιού- διαδήλωση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στην πλατεία Δημαρχείου συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα πάνω από 500 «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι πορεύτηκαν αρχικά προς το Λιστόν και στη συνέχεια… επισκέφθηκαν το πολιτικό γραφείο της Αντζελας Γκερέκου και το αστυνομικό τμήμα Κέρκυρας, στην πλατεία Σαρόκου.

«Δεν μας εκπροσωπεί η κυρία Γκερέκου! Να μην τολμήσει και πατήσει το ποδάρι της ξανά στο νησί!» φώναζαν οι διαδηλωτές και συνέχιζαν με συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ, της βουλευτού και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

«Ελα, κόσμε, μαζί μας. Εχουμε χούντα, έχουμε πόλεμο! Μόνο τα τανκς δεν κατέβασαν, τσάκισαν τα παιδιά μας στα δακρυγόνα και στο ξύλο. Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» είπε με πάθος μια γυναίκα από τον τηλεβόα και αμέσως αρκετές παρέες από μπαρ και καφετέριες σηκώθηκαν από τις καρέκλες και ενσωματώθηκαν στους διαδηλωτές.

Σε κλοιό πολιορκίας βρέθηκαν από «Αγανακτισμένους», στο μεταξύ, και τα γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι και χθες το μεσημέρι διαδηλωτές στα Χανιά έκαναν έφοδο στο γραφείο της βουλευτού Ευαγγελίας Κουρουπάκη, ενώ απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικές δυνάμεις, όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία των Σήφη Βαλυράκη και Ευτύχη Δαμιανάκη. Εφοδοι και περιορισμένες φθορές σημειώθηκαν παράλληλα και στα γραφεία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο έξω από το γραφείο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Οθωνα. Λόγω του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί, η Αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη φύλαξη των πολιτικών και κομματικών γραφείων.

Κώστας Καντούνης


Αγανάκτηση για το θράσος Παπουτσή

Σε ένα θλιβερό και παράλληλα «εγκληματικό» ντελίριο πολιτικής ασυνειδησίας και ανευθυνότητας περιέπεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Ο εκλεκτός της πρωθυπουργικής αυλής, στον οποίο οι εκτελεστές του Μνημονίου («οι τύραννοι, οι δήμιοι, οι προδότες», κατά τον μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο) ανέθεσαν εδώ και μήνες την εντολή να ξεριζώσει με τη βία (και τη δράση του παρακράτους) τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, προσπάθησε να δικαιολογήσει το μακελειό του Συντάγματος. «Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί. Επιχειρεί η Αστυνομία», τον ακούσαμε να κομπάζει και έφριξε το πανελλήνιο. Με λίγα λόγια, ο τραγικός «τροχονόμος» του Σαμίνα είπε ότι η «δημοκρατική» ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί πια (αυτόνομα και φασιστικά) με… στρατηλάτη τον αρχηγό του Αστυνομικού Σώματος Λευτέρη Οικονόμου. Παράλληλα ο κ. Παπουτσής ζει εδώ και εβδομάδες σε μόνιμο εφιάλτη. Προφανώς οι μυστικές υπηρεσίες και οι πραίτορες της Κατεχάκη τού πιπιλίζουν το μυαλό ότι οι «Αγανακτισμένοι» είναι έτοιμοι να καταλάβουν και να κάψουν τη Βουλή. «…Οσοι διαβάζουν και γνωρίζουν πώς αναπτύσσονται τέτοια κινήματα σε χώρες της δυτικής Ευρώπης γνωρίζουν πολύ καλά να διακρίνουν πότε εφαρμόζονται οι κανόνες του αντάρτικου πόλης. Η Κερατέα ήταν η “προπόνηση”. Η “προπόνηση” για το όποιο ενδεχόμενο θα είχαμε στο μέλλον…» ψέλλισε το ανδρείκελο του παλαιοκομματικού ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί με ιδεολογικό πατέρα τον Θόδωρο Πάγκαλο να τρομοκρατήσει τους πάμφτωχους νοικοκυραίους που έχουν πάρει τους δρόμους. Είναι όμως και ασεβής. Προς τους νεκρούς. Κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, μιλώντας για κάποιους που «επιδιώκουν εδώ και μήνες το άσπρο φανελάκι με το αίμα του νεκρού», φτάνει να ρίχνει λάσπη στον δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο λέγοντας ότι «κάποιοι είναι φανερό ότι επιδιώκουν θύματα. Επιδιώκουν νέους ήρωες και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατίας», ξεκαθαρίζει το σύννεφο καπνού (που εξακολουθεί να ρίχνει η ΕΛ.ΑΣ.) για τους τρεις κουκουλοφόρους με τα λοστάρια στα χέρια που κατεγράφησαν να κανακεύονται από ΜΑΤατζήδες, τη στιγμή που άλλοι άνδρες των δυνάμεων καταστολής έχουν συλλάβει το στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς Σήφη Καυκαλά. Οι τρεις (ο ένας με επίδεσμο στο κεφάλι και τατουάζ και οι άλλοι δύο με μάσκες) είναι ενεργοί συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ. Ο «μπανταρισμένος» λέγεται Απόστολος Σουκαράς. Βγήκε χτες στα κανάλια και ισχυρίστηκε ότι ζήτησαν βοήθεια από την Αστυνομία και φυγαδεύτηκαν στο Κοινοβούλιο, γιατί τους την είχαν «πέσει» αντιεξουσιαστές. Στέκι τους είναι ένα καφέ στη στοά της οδού Οθωνος. Ο Σουκαράς έχει (και δεν το κρύβει) έντονη «εθνικιστική δράση», αρθρογραφώντας πύρινα τα τελευταία χρόνια, ενώ διατηρεί φιλική σχέση με έγκλειστο στις φυλακές στέλεχος του ίδιου χώρου. Το πολύ περίεργο είναι ότι μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) άνθρωποι που δήλωσαν «φίλοι τους» προσέγγισαν δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ και δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι «με όσα λένε τα κανάλια για παρακράτος αμαυρώνεται η ΕΘΕΛ» και ότι «η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της». Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι είχαν επικοινωνήσει χτες το βράδυ και με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. Θανάση Κοκκαλάκη, γεγονός που μας επιβεβαίωσε ο κ. Κοκκαλάκης!

«Η χθεσινή ημέρα έβγαλε στην επιφάνεια ένα παλαιό πρόβλημα. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η Αστυνομία έχει ένα δίκτυο ανθρώπων που χρησιμοποιεί σε διαδηλώσεις. Μετά το βίντεο, πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Αν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός, πρέπει να εξαρθρωθεί» δήλωσε αιφνιδιαστικά για το θέμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούσης ζήτησε με εντολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε.) την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα