Τα «αόρατα» φεστιβάλ του… Μεσοπρόθεσμου

Φεστιβάλ εναντίον Μεσοπρόθεσμου σχεδίου σημειώσατε 2! Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν με τίποτα να αφήσουν ανεπηρέαστες τις φεστιβαλικές διοργανώσεις της χώρας, με πολλές από αυτές να «κατεβάζουν» οριστικά την αυλαία, βάζοντας τέλος σε πολύχρονους και αγαπημένους θεσμούς.

Μία από τις φετινές φεστιβαλικές απώλειες ήταν και η κατάργηση του «Emotion Pictures – Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία», το οποίο -αν πραγματοποιούνταν- θα έκλεινε τα πέντε χρόνια λειτουργίας του. Τη θλιβερή ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο καιρό η καλλιτεχνική διευθύντριά του Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κανών, όπου… «έδωσε» στεγνά τους υπευθύνους της ελληνικής Πολιτείας, λέγοντας ότι η φετινή διοργάνωση καταργήθηκε με σιωπηλές διαδικασίες, αφού κανείς δεν βρέθηκε να της ανακοινώσει επίσημα τις αποφάσεις που είχαν ήδη παρθεί. «Κανένας αρμόδιος δεν μου είπε επίσημα την κατάργησή του, αλλά ο ένας με έστελνε στον άλλον για να συγκεντρωθούν αυτά τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν και που τελικά δεν βρέθηκαν» είχε δηλώσει η κυρία Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, τονίζοντας μάλιστα ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η δυσμενής αυτή εξέλιξη δεν πέρασε στα ψιλά γράμματα, αφού πολλοί διάσημοι ήταν εκείνοι που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους, υπογράφοντας ένα μακροσκελές κείμενο συμπαράστασης. Μεταξύ αυτών και οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βιμ Βέντερς, Ντάνι Μπόιλ, αλλά και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Στο οικονομικό «σκόνταψε», όμως, και η πραγματοποίηση ενός ακόμη ιστορικού πολιτιστικού θεσμού. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια, που τα τελευταία 15 χρόνια πραγματοποιούνταν στο όμορφο νησί της Σάμου. Η είδηση της κατάργησής του ήρθε διά στόματος του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, ο οποίος, ορθά κοφτά, είπε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Τα επίμονα αιτήματα για χρηματοδότηση που υπέβαλαν οι Αρχές του τόπου δεν εισακούστηκαν και έτσι το φεστιβάλ, ύστερα από μακρόχρονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, έριξε αυλαία.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι φέτος η συγκεκριμένη διοργάνωση βραβεύτηκε στο Μόναχο από το Ιδρυμα Γεχούντι Μενουχίν. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η δυναμική που όλα αυτά τα χρόνια είχε αποκτήσει ήταν μεγάλη, μια και αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών από Γερμανία και Αγγλία.

«Θύμα» της κρίσης φαίνεται πως έπεσε και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας, ένας από τους πλέον σημαντικούς καλοκαιρινούς θεσμούς, που τα τελευταία οκτώ χρόνια πραγματοποιούνταν από τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Η φετινή διοργάνωση… αγνοείται -το φεστιβάλ υπό κανονικές συνθήκες φιλοξενείται στην Τεχνόπολη στις αρχές Ιουλίου-, ενώ πρόσφατα η καλλιτεχνική διευθύντριά του Μαργκώ Περδίκη-Αρχοντάκη ανακοίνωσε ότι «λόγω κρίσης θα προσπαθήσουμε να βρούμε οικονομικότερους τρόπους διοργάνωσής του», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ίσως μέσα στο προσεχές διάστημα.

Οι φανατικοί θαυμαστές του σίγουρα θα το έχουν αναζητήσει, όμως δεν θα καταφέρουν να βρουν τίποτε προγραμματισμένο. Ο λόγος, φυσικά, για το αγαπημένο φεστιβάλ του Βύρωνα, τον 23χρονο πολιτιστικό θεσμό, που φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν φέτος την πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων. Μάλιστα, λόγω του Καλλικράτη, η ένωση των δύο φεστιβάλ (Υμηττού και Βύρωνα) φαντάζει πιθανή.

Ενα ακόμη φεστιβάλ που κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί; Το γνωστό Φεστιβάλ Σύμης, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, ελπίζοντας, ακόμη και την τελευταία στιγμή, στην οικονομική αρωγή της Πολιτείας.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα