Πάρε κόσμε (Ελλαδα) όσο όσο

Η ελληνική κυβέρνηση διοργάνωσε στο Λονδίνο, και συγκεκριμένα στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου Claridge, παρουσίαση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων που βγαίνουν προς πώληση, για να τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και να μπορέσει να πραγματοποιήσει την «πώληση εξπρές που επιθυμεί». Στο «παζάρι» ήταν παρών ο ειδικός γραμματέας Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργος Χριστοδουλάκης.

Το ρεπορτάζ ανήκει στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που βρέθηκε στο ξενοδοχείο και διαπίστωσε ότι η «παρέλαση των εθνικών, ελληνικών θησαυρών» δεν κατάφερε τελικά να τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι ο κ. Χριστοδουλάκης αρνήθηκε πως η εσπευσμένη πώληση που πραγματοποιείται είναι «ξεπούλημα» και προτίμησε να περιγράψει το γεγονός ως ένα «επαγγελματικά οργανωμένο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων».

«Μπορεί να τα πουλάμε φτηνότερα, αλλά θα δώσουμε τα κεφάλαια για να πληρώσουμε το χρέος, και θα τα αγοράσουμε ξανά όταν είναι φτηνότερα», δήλωσε ο ειδικός γραμματέας στην εφημερίδα. Ο δημοσιογράφος του «The Guardian» αναφέρει ακόμη ότι ένας Ελληνας που βρέθηκε στο ξενοδοχείο διέκοψε τον κ. Χριστοδουλάκη και τον κατηγόρησε ότι η πώληση «καταστρέφει τη χώρα». Ο κ. Χριστοδουλάκης, όμως, του απάντησε πως «δεν υπάρχει λόγος να κλαίει κανείς πάνω από το χυμένο γάλα» και τον προέτρεψε «να είναι αισιόδοξος».

Η εφημερίδα προσέγγισε διάφορους επενδυτές, για να διαπιστώσει το κλίμα που επικράτησε στην ελληνική παρέλαση εθνικής κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε στο λονδρέζικο έδαφος. Ενας από αυτούς ήταν ο Νίκος Σταθόπουλος, συνεργάτης της εταιρίας BC Partners, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. «Ακόμα και τις καλές εποχές η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που προσελκύει επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές δεν θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα που δεν υπάρχει ελαστικότητα στις προσλήψεις και στις απολύσεις ανθρώπων» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος. Εκτίμησε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον κι έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τα «τιμολογήσει χαμηλότερα από την αξία τους».

Αποτυχημένη προέβλεψαν ότι θα είναι η προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης και οι «Financial Times».

Σε χθεσινό άρθρο αναφερόταν ότι η πώληση μετοχών των οργανισμών κοινής ωφελείας και η υπενοικίαση κρατικής περιουσίας δεν είναι δελεαστικές προσφορές. Η εφημερίδα προέτρεπε, μάλιστα, τη χώρα μας να βγάλει στο σφυρί τμήματα γης, ακόμα και αρχαιολογικά ή άλλα μνημεία. Το δημοσίευμα που είχε τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το έλλειμμα με πώληση εξπρές» επικαλείται έρευνα του ανεξάρτητου οργάνου Privatisation Barometer και υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να μαζέψει έστω και το 1/4 από τα 50 δισ. ευρώ που χρειάζεται από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός αν προσθέσει στη λίστα τμήματα γης και μνημεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς».

«Σε αυτό το στάδιο κανείς δεν ξέρει πόσο αξίζει η Greece Inc. Είναι σίγουρο όμως ότι η αξία της υπολείπεται των προσδοκιών» δήλωσε στην εφημερίδα, συμπληρώνοντας την επιχειρηματολογία ο Μπερνάντο Μπορτολότι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα