Η όπερα της δημιουργίας στη σκηνή του… Δέλτα!

Μαγικό υποσχέθηκε ότι θα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που δημιουργείται στο Φαληρικό Δέλτα ο εμπνευστής του και διακεκριμένος αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο κατά τη χθεσινή παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, η περιοχή του παλαιού Ιπποδρόμου στο Φάληρο αναδεικνύεται σε τοπίο πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, όπου η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή μετεγκαθίστανται σε μια όαση πρασίνου, συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ.

Το έργο, συνολικού κόστους 566.000.000 ευρώ, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς τους Ελληνες, αφού ο σχεδιασμός και η κατασκευή του βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο το Ιδρυμα. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το 2015, η λειτουργία και η διαχείριση του Κέντρου θα περιέλθουν εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που το καθιστά την πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τέτοιας εμβέλειας στην Ελλάδα.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα καταλαμβάνει το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, προσφέροντας στους πολίτες έναν πνεύμονα πρασίνου δίπλα στη θάλασσα, ενώ το υπόλοιπο 15% θα καλύπτεται από τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή. Διατηρώντας μια ήπια κλίση 5%, το Πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μ., από όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει πανοραμική θέα της θάλασσας και της πόλης. Κάτω από το Πάρκο, τα δύο κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής ενώνονται σε μια ενιαία δομή με γυάλινη πρόσοψη, ενώ συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους η υπαίθρια «Αγορά», που θα αποτελεί κοινή πύλη εισόδου στα κτίρια και χώρο συνάντησης των επισκεπτών, όπου θα μπορούν να αναπαυτούν σε κάποιο από τα καφέ.

«Η αρχιτεκτονική είναι ένας τρόπος για να εξιστορήσει κανείς μια ιστορία. Η ιστορία που θα αφηγείται το συγκεκριμένο έργο θα είναι η ιστορία μιας πόλης που έρχεται από την αιωνιότητα και οδεύει προς αυτήν» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το διάσημο αμερικανικό γραφείο συμβούλων Boston Consulting Group για λογαριασμό του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η ετήσια απασχόληση κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου προσδιορίζεται σε 1.500 με 2.400 θέσεις εργασίας. Η μελέτη υπολογίζει σε ένα δισ. ευρώ τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα του Κέντρου, ενώ προβλέπει ότι η λειτουργία του Κέντρου σε ετήσια βάση θα αποφέρει 160.000.000 ευρώ.

«Εχουμε χρέος στους προγόνους μας και στα παιδιά μας να παραδώσουμε και να στηρίξουμε όλοι αυτό το έργο» σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι μεσούσης της κρίσης στη χώρα μας το έργο φιλοδοξεί να επαναφέρει τη χαμένη αισιοδοξία και την ελπίδα στους Ελληνες και να αποτελέσει την απαρχή για μια νέα Αθήνα.

Στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα του έργου αναφέρθηκε ο αρχιτέκτονάς του, Ρέντζο Πιάνο, περιγράφοντας το ενεργειακό στέγαστρο του κτιρίου ως έναν κήπο που θα μειώνει τη θερμότητα στο εσωτερικό του, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα τελευταίας τεχνολογίας φωτοβολταϊκά πάνελ που θα τοποθετηθούν στο Πάρκο με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία του. Σημείο αναφοράς του Πάρκου αποτελεί και το υδάτινο κανάλι έκτασης 400 μ. επί 30 μ., το οποίο συνδέει νοητά την πόλη με τη θάλασσα.

Τριώροφος πύργος με βιβλία

Ενας εμβληματικός πύργος τριών ορόφων, έκτασης 22.000 τ.μ., θα φιλοξενεί περί τους 2.000.000 τίτλους βιβλίων, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία. Σπάνια χειρόγραφα και βιβλία αλλά και ψηφιακή σύνδεση με πολλές βιβλιοθήκες του κόσμου θα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενώ ενισχυμένη συλλογή βιβλίων θα προσφέρει και η δανειστική βιβλιοθήκη. Στον νέο διευρυμένο ρόλο της η Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες σε επισκέπτες όλων των ηλικιών και όλων των μορφωτικών επιπέδων, από παιδιά έως φοιτητές και ακαδημαϊκούς ερευνητές. «Κοιτάζοντάς το από το Πάρκο, το κτίριο της Βιβλιοθήκης μοιάζει να αιωρείται. Εδώ πρόκειται να δημιουργηθεί το πιο όμορφο αναγνωστήριο του κόσμου. Οχι λόγω της κατασκευής, αλλά κυρίως λόγω της πανοραμικής θέας που θα μπορεί να απολαμβάνει κανείς από αυτό το σημείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας.

Το σπίτι της υψηλής ακουστικής

Το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα αποτελεί έναν πολυλειτουργικό χώρο έκφρασης και διοργάνωσης διαφορετικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η Λυρική Σκηνή έκτασης 28.000 τ.μ. προβλέπεται να είναι αρχιτεκτόνημα υψηλής ακουστικής τεχνολογίας, που θα μπορεί να φιλοξενήσει από παραγωγές μπαλέτου και όπερας έως συναυλίες, παιδικές παραστάσεις και πολυμεσικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Η κεντρική σκηνή της Οπερας σχεδιάζεται με δυναμικότητα 1.400 ατόμων, ενώ ένα μικρότερο θέατρο 400 θέσεων θα δώσει βήμα στην πειραματική σκηνή του χορού και της μουσικής.

Μικρή όαση

«Ανάσα» στη ζωή της πόλης θα δώσει το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», που με έκταση 170.000 τ.μ. θα περιβάλλει την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Οι επισκέπτες θα φτάνουν στους προορισμούς τους μέσα από δενδρόφυτους δρόμους, αφήνοντας πίσω τους το αστικό τοπίο, και θα μπορούν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία ή να περιπλανηθούν στον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε παιδικές χαρές, ενώ η Εσπλανάδα, ειδικά διαμορφωμένη για χρήση από άτομα με κινητικές δυσκολίες, θα προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες. Οι πολίτες θα μπορούν να χαλαρώνουν εδώ και να απολαύσουν τον ήλιο και το καταπράσινο τοπίο, ακόμα και να οργανώσουν πικνίκ, αφού η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση προς όλους συνιστά το βασικό ζητούμενο του έργου.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα