Η απελπισία γεννάει ενεχυροδανειστήρια

Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, κοντά σε σταθμούς του μετρό, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Τα ενεχυροδανειστήρια αποτελούν την πιο «φρέσκια» μορφή δανεισμού, μέσα σε ένα εντελώς θολό τοπίο τόσο για το από πού βρίσκουν αυτά τα κεφάλαια οι νέοι επίδοξοι ενεχυροδανειστές όσο και για το πού διοχετεύεται η τεράστια ποσότητα χρυσού που συγκεντρώνεται στα χέρια τους.

Με φυλλάδια πόρτα πόρτα και πάνω σε παρμπρίζ αυτοκινήτων, οι επιτήδειοι διαφημίζουν τη δυνατότητα που έχουν να προσφέρουν «ζεστό χρήμα», με αντάλλαγμα βέβαια τα χρυσαφικά που διαθέτει η κάθε οικογένεια. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», έχει αντιληφθεί την έξαρση του φαινομένου και ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για να εντοπίσει τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η ανθούσα (λογικό σε καιρό οικονομικής κρίσης) όσο και ιδιόμορφη αγορά. Στόχος είναι να βρεθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όσο και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Το ΣΔΟΕ οργανώνει και μεθοδεύει έναν καθολικό και σαρωτικό έλεγχο σε όλα αυτά τα «μαγαζιά του χρήματος», σε μια προσπάθεια καταρχάς να εντοπιστούν παραβάσεις οικονομικού και ποινικού χαρακτήρα και σε δεύτερο επίπεδο να μπει τάξη σε μια καινούργια και άναρχη αγορά. «Προκαλεί εντύπωση και ερωτήματα αυτή η ξαφνική εμφάνιση τόσο πολλών ενεχυροδανειστηρίων στη χώρα» τονίζουν ανώτερες πηγές του ΣΔΟΕ. «Πώς βρέθηκαν ξαφνικά και εν μέσω κρίσης τόσο πολλοί με τέτοια ρευστότητα, που μπορούν να δανείζουν τους συμπολίτες τους με αντάλλαγμα τα χρυσαφικά τους; Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι αδυνατούν να πάρουν πίσω ό,τι έχουν αφήσει στα μαγαζιά αυτά ως ενέχυρο. Συνεπώς το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι πού διοχετεύεται όλος αυτός ο συσσωρευμένος χρυσός. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα καταστήματα αποδίδουν φόρους, έχουν υπαλλήλους, αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές ή η αδήλωτη εργασία κι εδώ φουντώνει».

Με την οικονομική κρίση να μαίνεται και την ανεργία να χτυπά ανελέητα χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, η ανάγκη για ρευστό, συχνά και λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, είναι αυτή που οδηγεί πολλές φορές απλούς πολίτες στα ενεχυροδανειστήρια. Πώς λειτουργεί η συναλλαγή; Ο πιεσμένος για άμεση εξεύρεση ρευστού καταναλωτής δίνει τα χρυσαφικά του ως ενέχυρο και λαμβάνει ως δάνειο ένα ποσό το οποίο τοκίζεται συνήθως με το νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο για δάνεια μεταξύ ιδιωτών (είναι 7% και ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος). Το ποσό του δανείου είναι συνήθως ελάχιστο μπροστά στην αξία των χρυσαφικών. Αν ο δανειολήπτης δεν επιστρέψει το ποσό, τότε τα χρυσαφικά περνούν στην κυριότητα του ενεχυροδανειστή. Τα χρυσαφικά στη συνέχεια είτε πωλούνται σε κοσμηματοπωλεία είτε πηγαίνουν για παρασκευή χρυσού. Το ΣΔΟΕ ετοιμάζει ειδικά κλιμάκια ελέγχου για να διαπιστώσει από πού προέρχεται η οικονομική επάρκεια όσων κρύβονται πίσω από τα ενεχυροδανειστήρια, καθώς όλες οι έως τώρα ενδείξεις παραπέμπουν για κυκλώματα «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται παράνομο λαθρεμπόριο χρυσού, με οφέλη εκατομμυρίων ευρώ για τους εμπλεκομένους, την ώρα που το κράτος χάνει από μη απόδοση φόρων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα