Πολύ σύντομα, η υγεία εκατομμυρίων διαβητικών σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πιθανό να μην εξαρτάται από τα γνωστά μικρά τσιμπήματα στο δάχτυλο και τη λήψη της ημερήσιας δόσης ινσουλίνης. Οι ενδοκρινολόγοι της Mayo Clinic, δρ Γόγκις Κούντβα και δρ Ανάντα Μπάσου, δημιουργούν ένα τεχνητό πάγκρεας που, όπως λένε, θα μπορεί αυτόματα να χορηγεί στον ασθενή την απαιτούμενη δόση ινσουλίνης που χρειάζεται με μεγάλη ακρίβεια και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του οργανισμού του!
«Οι επιπτώσεις της χαμηλής έντασης σωματικής άσκησης και η μέτρησή τους με επιταχυνσίμετρο αναφορικά με τη μεταβλητότητα της γλυκόζης στον διαβήτη τύπου 1 δεν είχαν εξεταστεί», σύμφωνα με τον δρα Κούντβα, που μαζί με τον δρα Μπάσου αυτόν τον μήνα θα παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνάς τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Διαβητικών, που θα γίνει στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.
Ανάμεσα στα νέα ευρήματα των ειδικών είναι και το πως ακόμη και ένα τυπικό πρόγραμμα άσκησης έπειτα από τα γεύματα έχει ισχυρό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. «Θα περίμενε κανείς αυτό το αποτέλεσμα, αλλά θέλαμε να ξέρουμε ακριβώς την έκταση του φαινομένου στους ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη» ανέφερε ο δρ Κούντβα.
Τα επίπεδα σακχάρου των διαβητικών που έπειτα από κάθε γεύμα επιδίδονται σε φυσικές δραστηριότητες, χωρίς όμως ιδιαίτερη ένταση, είναι περίπου ίδια με εκείνα των ατόμων των οποίων το πάγκρεας λειτουργεί κανονικά. Αντίθετα, εκείνοι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου.
Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός τεχνητού παγκρέατος στο οποίο, όπως λένε, θα είναι προσαρμοσμένο ένα σύστημα καταγραφής σακχάρου, μια αυτόματη αντλία ινσουλίνης, ένα άλλο σετ ενεργών καταγραφέων προσαρμοσμένων στο σώμα καθώς και μία κεντρική μονάδα λειτουργίας.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές για το τεχνητό πάγκρεας αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τη συμμετοχή εθελοντών διαβητικών, ενώ στη συνέχεια θα μελετηθούν ενδελεχώς τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.
Μυρτώ Μπούτση