ΜΑΤωσε πάλι η πλατεία, ξεχείλισε η αγανάκτηση

Τη… σπίθα που χρειαζόταν για να «ανατιναχτεί» η πυριτιδαποθήκη του Συντάγματος έβαλαν χθες το μεσημέρι τα ΜΑΤ, χτυπώντας απρόκλητα -και με άνωθεν εντολή- μια συγκέντρωση στην αρχή της οποίας τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε! Μια απλή και μάλλον… συνηθισμένη διαμάχη μεταξύ αναρχικών και μελών της Χρυσής Αυγής στάθηκε αφορμή για να μετατραπεί η πλατεία σε θάλαμο αερίων και οι δρόμοι της σε πεδία μάχης…

Οι άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν ανάμεσα στα δύο «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα και στη συνέχεια, με τη «βοήθεια» των κουκουλοφόρων, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Τι και αν οι ειρηνικοί διαδηλωτές έμπαιναν μπροστά προτάσσοντας τα στήθη τους προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις; Για περίπου τέσσερις ώρες τον πρώτο λόγο τον είχαν τα δεκάδες χημικά, τα αμέτρητα δακρυγόνα, οι… χιλιάδες πέτρες και βέβαια οι μολότοφ! Η σύρραξη έλαβε μεγάλες διαστάσεις, με οδοφράγματα να στήνονται σε κάθε γωνιά της πλατείας και μικρές εστίες φωτιάς να ξεπηδούν από παντού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίδραση από τα χημικά.

Μικροεπεισόδια, πάντως, σημειώνονταν μέχρι αργά τη νύχτα, ακόμα και όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η συναυλία γνωστών καλλιτεχνών, ανάμεσά στους οποίους ο Βασίλης Παπακωσταντίνου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, μέχρι αργά χθες το βράδυ, από τις μάχες τραυματίστηκαν 37 αστυνομικοί και τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές. Ειδικότερα, τρεις άνδρες τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, δύο ακόμη τραυματίες στο Σωτηρία, μια γυναίκα με αναπνευστικά στο «Αλεξάνδρα», ένας 65χρονος με αναπνευστικά στο Σωτηρία, ενώ ένας άνδρας με εγκαύματα αρχικά μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, αλλά στη συνέχεια διακομίστηκε σε άλλο νοσοκομείο που διέθετε ειδικό χειρουργό! Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., έγιναν 17 προσαγωγές και 14 συλλήψεις.

Νίκος Δεμισιώτης, Γεράσιμος Κοντός

φωτό: Χρήστος Ζήνας


O πατήρ Γεώργιος σε ρόλο ειρηνοποιού

Στην πρώτη γραμμή του επεισοδίων, σε ρόλο ειρηνοποιού, ο πατέρας Γεώργιος Φλουρής, από τον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στα Μελίσσια, προσπαθούσε να συγκρατήσει τους κουκουλοφόρους και ζητούσε από τους άνδρες των ΜΑΤ να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να παραμείνουν στην πλατεία. «Γιατί πετάτε πέτρες; Και εσείς γιατί χτυπάτε τον κόσμο; Σας ενόχλησε κανείς;». Κρατώντας ένα μαντίλι μπροστά στο στόμα του για να προστατευτεί από τα χημικά, δεν σταμάτησε λεπτό να προτρέπει τους συγκεντρωμένους να απαντούν με χειροκροτήματα στις επιθέσεις της Αστυνομίας. «Μη δίνετε συνέχεια, μόνο έτσι θα σταματήσουν».

Αυτοδίδακτος ζωγράφος, με πολύ συχνή παρουσία στην πλατεία Συντάγματος, «επειδή αγώνας χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν γίνεται», δεν δίστασε να… βάλει τις φωνές στους αστυνομικούς που του ζήτησαν να απομακρυνθεί από τη λεωφόρο Αμαλίας. «Και πού να πάω; Εδώ είναι η θέση μου, δίπλα στον λαό. Και εσείς εδώ θα έπρεπε να είστε, όχι απέναντι». Αργά το απόγευμα, λίγα λεπτά πριν φύγει από την πλατεία, άναψε τσιγάρο και έπιασε την κουβέντα με δύο νεαρούς: «Η βία της Αστυνομίας μού θυμίζει το Πολυτεχνείο. Τότε με συνέλαβαν, με έβαλαν στη φυλακή, σε ένα υπόγειο. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω». Κοίταξε το ρολόι του. «Πρέπει να πηγαίνω, έχω εσπερινό. Ξημερώνει Πέτρου και Παύλου, μεγάλη γιορτή. Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Γεράσιμος Κόντος


Η μαύρη μπάλα, το φλεγόμενο βαν και τα λουλουδάδικα των δακρύων

Σύνταγμα, περίπου 4 το απόγευμα. Μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών μια μικρή ομάδα διαδηλωτών αποφασίζει να «σπάσει» τον τρόμο και να αλλάξει λίγο την… ατζέντα της χθεσινής συγκέντρωσης. Εχουν βρει μια μαύρη μπάλα και επιδίδονται σε περίτεχνες ντρίμπλες και σε σουτ υψηλού επιπέδου! Τα δακρυγόνα τούς ενοχλούν, αλλά προσπαθούν να τα… αγνοούν, όπως ακριβώς κάνουν και για τις πέτρες που λίγα μέτρα πιο μακριά πέφτουν βροχή. Είναι μια κίνηση συμβολική, αλλά και μια ευκαιρία για στιγμές χαλάρωσης μέσα στην κόλαση της γενικευμένης σύρραξης.

Τα ωραία, ωστόσο, αρχίζουν και τελειώνουν κάπου εδώ. Στην οδό Οθωνος ορισμένοι κουκουλοφόροι βρίσκουν την ευκαιρία και αφού πρώτα σπάνε στη συνέχεια πυρπολούν ένα βαν εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, που είναι σταθμευμένο εκεί προκειμένου να ενισχύει το σήμα στα τηλέφωνα των διαδηλωτών. Τα επεισόδια συνεχίζονται και έτσι το πυροσβεστικό αργεί να φτάσει στο σημείο. Ξαφνικά το χειρόφρενο από το φλεγόμενο βαν λύνεται και παίρνει κατεύθυνση προς την οδό Φιλελλήνων, όπου πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο. Ακούγονται κραυγές απόγνωσης, προκειμένου να διαλυθεί ο κόσμος, απ’ όσους έχουν καταλάβει τι μπορεί να συμβεί. Ακολουθούν μερικά μαρτυρικά δευτερόλεπτα, τα οποία μοιάζουν με αιώνα, μέχρι τελικά -ευτυχώς για όλους- το φλεγόμενο όχημα να πέσει πάνω σε ένα ψυγείο με παγωτά (ενός περιπτέρου) και μια κολόνα της ΔΕΗ και να τερματίσει έτσι την ανεξέλεγκτη πορεία του. Στη συνέχεια, και αφού όλοι όσοι παρακολούθησαν το περιστατικό ανέπνευσαν με ανακούφιση, στο σημείο έφτασαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, τα ΜΑΤ εφορμούσαν επί δικαίους και αδίκους! Αρκετοί διαδηλωτές -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- λιποθυμούσαν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει τα χημικά και τα δακρυγόνα. Μέσα σε αυτήν την «εμπόλεμη» κατάσταση έγιναν και οι πρώτες προσαγωγές. Δύο από αυτές έγιναν στη συμβολή της Αμαλίας με τη Γεωργίου Α’. Οι αστυνομικοί μεταφέρουν τους δύο προσαχθέντες προς τον φραγμό μπροστά στα λουλουδάδικα. Εκεί βρίσκονται αρκετοί δημοσιογράφοι και κάμεραμαν, η παρουσία των οποίων προφανώς ενόχλησε τους άνδρες των ΜΑΤ που -εντελώς απρόκλητα- εκτόξευσαν προς το μέρος τους δακρυγόνα και χημικά! Η αντίδραση των δημοσιογράφων ήταν έντονη και αμέσως τα τηλέφωνα πήραν φωτιά καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο περιστατικό σε ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος, οι οποίοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα… «Ε, κάποιος ανόητος αστυνόμος θα το πέταξε»!

Κι ενώ η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει, έπειτα από τέσσερις ώρες συγκρούσεων… ανέλαβαν δράση οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αποφασίζουν να μπουν ανάμεσα στα ΜΑΤ και στους κουκουλοφόρους στην οδό Οθωνος. Δύο από αυτούς κρατούν στα χέρια τους μια μεγάλη σημαία του Ερυθρού Σταυρού, στη θέα της οποίας οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές οπισθοχωρούν, ενώ ταυτόχρονα οι «Αγανακτισμένοι» δημιουργούν στην πάνω πλευρά του Συντάγματος μια ανθρώπινη αλυσίδα, αποκόβοντας έτσι τα ΜΑΤ από το κάτω μέρος της πλατείας.

Νίκος Δεμισιώτης


Μια φωνή και μια γροθιά όλη η Ελλάδα

Μαζικές συγκεντρώσεις, από τις οποίες έλειψαν τα επεισόδια αλλά όχι και το πάθος, πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της περιφέρειας την πρώτη ημέρα της 48ωρης πανεργατικής απεργίας. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων από τη Θράκη έως και την Κρήτη -οι οποίοι ανανέωσαν εκ νέου το ραντεβού τους για σήμερα- είχαν κοινό αίτημα την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες -των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ-, στις οποίες υπολογίζεται ότι συνολικά συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Μετά τον τερματισμό της πορείας στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, το ΠΑΜΕ αποχώρησε, ωστόσο τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και οι συγκεντρωμένοι από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς την ΕΥΑΘ, όπου και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Στο μεταξύ, περίπου 4.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που έγινε χθες στην Πάτρα, μετά το πέρας της οποίας ομάδα αντιεξουσιαστών και «Αγανακτισμένων» πραγματοποίησε κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο. Σε καταλήψεις των δημαρχείων προχώρησαν και οι διαδηλωτές στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, ενώ στα Γιάννενα τα μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης κατέλαβαν τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Από τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις ξεχώρισαν αυτές που έγιναν στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στην Καλαμάτα, στη Μυτιλήνη (σ.σ.: 600 άτομα), στη Λάρισα, στον Βόλο και στην Κεφαλλονιά.

Κώστας Καντούνης


Ολα έτοιμα για το αυριανό ραντεβού

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος «μέχρι τη νίκη» και «αδιαφορώντας» για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τα οποία ετοιμάζεται να τους αντιμετωπίσει η Αστυνομία, οι «Αγανακτισμένοι» δίνουν σήμερα ραντεβού από τις 8 το πρωί στη λεωφόρο Αμαλίας, στο Πολεμικό Μουσείο και στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι τη Ριζάρη, με σκοπό την περικύκλωση της Βουλής. «Οσοι μας πνίγουν με τα δακρυγόνα θα πνιγούν από την αγανάκτησή μας! Δεν θα φύγουμε, αν δεν φύγουν αυτοί» ξεκαθάρισαν ύστερα από την ανακατάληψη της πλατείας.

Τα χθεσινά επεισόδια δεν φαίνεται να αλλάζουν το πλάνο των «Αγανακτισμένων», που θα επιχειρήσουν να κλείσουν όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Βουλή για να εμποδίσουν τους βουλευτές να προσεγγίσουν το κτίριο. Για τις ανάγκες της περικύκλωσης, αναμένεται να «επιστρατευτούν» και αυτοκίνητα που θα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες σε κεντρικούς δρόμους, προκειμένου να προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος. Τα μπλόκα θα ενισχύσουν και χιλιάδες διαδηλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο που θα φτάσουν με πούλμαν στην Αθήνα νωρίς το πρωί.

Σε περίπτωση νέας επίθεσης από την Αστυνομία, οι Ελληνες «Indignados» θα «απαντήσουν» ξανά με χειροκροτήματα, ποδόσφαιρο, χορό και τους ήχους της λύρας και των κρουστών της ομάδας Ψυχραιμίας. Από χθες το απόγευμα οι θαμώνες της πλατείας φρόντισαν να ανανεώσουν και τα αποθέματά τους σε μάσκες, ορούς, γάζες, Malox και Betadine, ενώ η ομάδα Επικοινωνίας προετοίμαζε τους συγκεντρωμένους για μια ακόμα πιο δύσκολη ημέρα: «Οσο κι αν μας προκαλούν, θα μείνουμε στην πλατεία. Νομίζουν ότι θα μας διώξουν με τα δακρυγόνα, δεν θα τους περάσει».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα