«Είναι έγκλημα το ξεπούλημα σε περίοδο κρίσης»

Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτέλεσαν βασικό σημείο τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση και βουλευτές όλων των κομμάτων κατά τη χθεσινή συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Δύο βουλευτές μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης της Ν.Δ. και ο Μάκης Βορίδης του ΛΑΟΣ, ζήτησαν άμεση απόσυρση των σχετικών άρθρων από το κατεπείγον νομοσχέδιο, στο οποίο πρότειναν να παραμείνουν μόνο τα φορολογικά.

Αναφερόμενος στην καταστρατήγηση των πολεοδομικών κανόνων, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πλήρη κατάργηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι «μόνο η χούντα τα έκανε αυτά». Κάνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στην ακύρωση της ιδιωτικής περιουσίας μέσω της υπεραξίας της δημόσιας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα διανοηθεί να επενδύσει σε μη δημόσια περιουσία, όταν η κυβέρνηση βγάλει τόσο πολλά δημόσια οικόπεδα στην αγορά.

Από την πλευρά του ο κ. Μ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητά λευκή επιταγή για τις αποκρατικοποιήσεις και αυτή δεν είναι δυνατόν να της δοθεί. Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε περίοδο ύφεσης θα ξεπουλήσει όσο όσο και τελικά θα βγει χαμένη, ενώ έδωσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερμηνεία για τον λόγο που η κυβέρνηση έθεσε και τον χρονικό προσδιορισμό των αποκρατικοποιήσεων.

«Πρόκειται για επιταγή της τρόικας διότι δεν σας πιστεύουν ότι θα τα κάνετε μόνοι σας» είπε ο κ. Βορίδης, ζητώντας την απόσυρση από τον εφαρμοστικό των κεφαλαίων για τις αποκρατικοποιήσεις. Κατέληξε δε λέγοντας ότι τα μέτρα Βενιζέλου είναι επαχθέστερα ακόμα και από αυτά του Παπακωνσταντίνου.

Η άποψη πάντως που υιοθετήθηκε από όλες τις πλευρές και φαίνεται ότι προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ότι δεν πρέπει να πουλάς σε περιόδους ύφεσης και κρίσης διότι οι τιμές είναι χαμηλές και τελικά μακροπρόθεσμα μπορεί να χάσουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα πάρουμε για να απομειώσουμε βραχυπρόθεσμα το δημόσιο χρέος. Με την ουσία της άποψης συμφώνησαν και αρκετοί συμπολιτευόμενοι βουλευτές όπως οι κ. Καρτάλης, Μακρυπίδης, Κουρουμπλής, η κυρία Λ. Κατσέλη, αλλά και ο ανεξάρτητος κ. Β. Παπαχρήστος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα