Εβγαλαν στο σφυρί την Ελλάδα με μεσίτη τη «Wall Street Journal»

Τα δίνουμε όλα… όσο όσο στο μεγαλύτερο και αμφιβόλου επιτυχίας ξεπούλημα που έχει συμβεί στα χρονικά. Ενα ακόμη δημοσίευμα ξένου Τύπου, αυτή τη φορά από την αμερικανική «Wall Street Journal», παρουσιάζει στους αναγνώστες του την «επικών διαστάσεων», όπως τη χαρακτηρίζει, αναγγελία πώλησης που έχει «κρεμάσει» η χώρα μας. Το αφιέρωμα μάλιστα εμπλουτίζεται με χάρτη για τον εύκολο εντοπισμό των προς πώλησιν ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και με φωτογραφίες και βίντεο των ελληνικών ακτών, των δημόσιων οργανισμών και του Ελληνικού.

«Αυτή τη φορά οι σωτήρες-δανειστές της χώρας είχαν μιαν άλλη ιδέα: Η Ελλάδα έχει μια πληθώρα από όμορφα μέρη και πράγματα, γιατί λοιπόν να μην τα πουλήσει;» Κάπως έτσι περιγράφει ο δημοσιογράφος στο βίντεο που συνοδεύει το κείμενο την ιδέα σωτηρίας της χώρας μας. Και συνεχίζει: «Εντάξει, η Ακρόπολη μπορεί να μην είναι διαθέσιμη, αλλά σχεδόν όλα τα υπόλοιπα είναι: τρένα, αεροπλάνα, λιμάνια, ταχυδρομεία, τηλεπικοινωνίες, ιππόδρομος, κρατική εταιρία στοιχημάτων, εθνικές οδοί, μετοχές τραπεζών, μονοπώλια ηλεκτρισμού και αερίου».

Αλλά, συνεχίζει ο δημοσιογράφος, «ας αφήσουμε τα κτίρια, η Ελλάδα έχει πιο ενδιαφέροντα πράγματα». Και αυτά φυσικά δεν είναι άλλα από την περίφημες παραλίες της Ελλάδας και χιλιάδες στρέμματα γης. «Αυτό ασφαλώς δεν το είχαν κατά νου οι Ελληνες όταν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης» διαπιστώνει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, καταδεικνύοντας το μέγεθος της «κλοπής» που πρόκειται να συντελεστεί εις βάρος της χώρας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναμένεται να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο, όταν μόλις πριν από λίγα χρόνια το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών είχε υπολογίσει την αξία τους στα 300 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το δημοσίευμα καταγράφει την αμφίβολη επιτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, περιγράφοντας το «μπάχαλο» που επικρατεί στη χώρα, την οποία οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ως τη χώρα της σύγχυσης. Οπως διαπιστώνεται, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι έχει το κράτος. Η έλλειψη κτηματολογίου καθώς και το γεγονός ότι πολλές δημόσιες γαίες έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, που διεκδικούν στα δικαστήρια την κυριότητά τους, περιπλέκουν την κατάσταση.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η χρονική συγκυρία είναι αρνητική, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει αισθητά. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα συναντήσει τρία εμπόδια: «Τα συνδικάτα, που αντιτίθενται στην πώληση κρατικών εταιριών, τους πολίτες που δεν θέλουν να πωληθεί δημόσια γη και τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, που έχει αποθαρρύνει και στο παρελθόν επίδοξους επενδυτές».

Την ώρα που ακόμη και τα ξένα μέσα περιγράφουν το ξεπούλημα της χώρας, ο επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης δηλώνει προκλητικά ότι «δεν πρόκειται για ξεπούλημα». Μιλώντας σε εν δυνάμει επενδυτές παραδέχεται μεν ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία θα πωληθούν φτηνά, διαβεβαιώνει δε ότι θα ακολουθηθούν επαγγελματικές διαδικασίες πώλησης.

Νεκταρία Σταμούλη


Κρατούν μυστικό το Plan B της ευρωζώνης

Κι όμως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδος πέρα από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και αυτό βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις προσπάθειες του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν να εκβιάσει έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β» και μόνη εξέλιξη σε περίπτωση απόρριψής του είναι η «άμεση χρεοκοπία», πηγές στην Ε.Ε. εμμένουν ότι εδώ και εβδομάδες δρομολογείται σχεδιασμός με στόχο να διασφαλιστεί η ρευστότητα που χρειάζεται η χώρα για να μην υπάρξει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση βοήθειας. Το σχέδιο θα αποτρέψει επίσης το ενδεχόμενο μετάστασης του προβλήματος σε Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και τον αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει τράπεζα ή οργανισμός που θα δεχτεί να δώσει ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα» σημειώνει πηγή στο Reuters, ενώ μια επιλογή που μελετάται είναι να διατεθεί νέο δάνειο από «τρίτο παράγοντα». Αλλά και οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι η κατάρτιση ενός Plan B προχωρά έπειτα από πιέσεις του Βερολίνου. Το ποια μορφή μπορεί να λάβει αυτό το εναλλακτικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα