Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν γεννήθηκαν ποτέ. Ο τρόπος; Αποβολή ή άμβλωση. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα παιδιά που μεταμορφώθηκαν αίφνης από κορίτσια σε αγόρια. Ο λόγος; Λάθος φύλο ή, αλλιώς, γένους θηλυκού. Οσο για τον τόπο; Στην ινδική γη, εκεί όπου η ιερότητα συνυπάρχει με την αναρχία.
Οταν οι Ινδοί ανακάλυψαν την εγχείρηση αλλαγής φύλου, φαίνεται πως έπαψαν να θανατώνουν τα έμβρυα. Αρχισαν, όμως, να υποβάλλουν τις θυγατέρες τους στις αμφιλεγόμενες επεμβάσεις, μετασχηματίζοντας βίαια τόσο το ασχημάτιστο κορμί τους όσο και το μέλλον τους.
Επειτα από την ακούσια μεταμόρφωση 300 κοριτσιών σε αγόρια, οι οργανώσεις ανθρωπιστικών δικαιωμάτων έσπευσαν να καταγγείλουν τη νέα «κοινωνική τρέλα που εξευτελίζει τις γυναίκες της Ινδίας».
Η ινδική Πολιτεία ερευνά την υπόθεση στην οποία Ινδοί γιατροί κατηγορούνται πως κάνουν εγχειρήσεις αλλαγής φύλου σε νεαρά κορίτσια. Οι γονείς πληρώνουν 2.000 λίρες για την επέμβαση που θα βελτιώσει αργότερα τις οικονομικές προοπτικές της οικογένειας. Για την πατριαρχική ινδουιστική κουλτούρα τα κορίτσια θεωρούνται ακόμα και σήμερα «βαρίδια», ιδίως για τα φτωχά ινδικά νοικοκυριά. Αλλωστε κληρονόμοι των οικογενειακών περιουσιών παραμένουν τα αγόρια, παρόλο που υπάρχει θεσπισμένη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πως και οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην περιουσία. Στις αγροτικές, όμως, περιοχές της Ινδίας οι κόρες είναι υποχρεωμένες να παραιτηθούν της περιουσίας, διότι η παράδοση προστάζει η γη να μένει πάντα στα αρσενικά μέλη της οικογένειας.
Οι Ινδοί γονείς, φοβούμενοι λοιπόν το μελλοντικό υψηλό κόστος του γάμου, εξαιτίας της υποχρεωτικής προίκας που πρέπει να καταβάλουν στον γαμπρό, είτε θανατώνουν τα έμβρυα προτού γεννηθούν είτε καταφεύγουν πλέον στις εγχειρήσεις αλλαγής φύλου. «Δεν θέλουν να επενδύσουν στην εκπαίδευση ενός κοριτσιού, δεν θέλουν να πληρώσουν προίκα. Πρόκειται για την απληστία της μέσης τάξης. Εκείνοι είναι που παραβιάζουν περισσότερο τα δικαιώματα των παιδιών» αναφέρει η Ραντζάνα Κουμάρι του Κέντρου Κοινωνικής Ερευνας της Ινδίας.
Αποτέλεσμα; Σήμερα στην Ινδία έχουν απογραφεί 7.000.000 περισσότερα αγόρια κάτω των έξι ετών απ’ ό,τι κορίτσια της ίδιας ηλικίας. Παρόλο που στην ινδουιστική κουλτούρα επικρατεί η πεποίθηση ότι «ο Θεός κατοικεί στο σπίτι όπου υπάρχει μια γυναίκα»…
Δήμητρα Αθανασοπούλου