Η μεγάλη απόδραση των απελπισμένων

Αρον άρον εγκαταλείπουν οι Ελληνες τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε μέρη μακρινά. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες περιμένουν με τη βαλίτσα στο χέρι μια θετική απάντηση στο βιογραφικό τους από το εξωτερικό. Οι αιτήσεις που περιμένουν στην ουρά μέσω της ευρωπαϊκής πύλης υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων Europass μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 ανέρχονται σε 35.349, φτάνοντας ουσιαστικά τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης.

Με την ανεργία να έχει χτυπήσει ρεκόρ εποχών, στο 15,9%, και τις εκτιμήσεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες, όλο και περισσότεροι Ελληνες αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους στα ξένα. Μάλιστα, ο αριθμός των Ελλήνων που συμπλήρωσε το ευρωπαϊκό βιογραφικό στις αρχές του 2011 ξεπέρασε τον αριθμό ολόκληρου του 2009 (32.267) και, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα ξεπεράσει και το 2010 (46.432).

Ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι η χώρα χάνει σταδιακά το νέο επιστημονικό προσωπικό της, καθώς ένας τεράστιος αριθμός αιτήσεων (12.629) προέρχεται από τις ηλικίες 26 έως 30 ετών. Πρόκειται για νέους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ή έχουν μικρή εργασιακή εμπειρία και διεκδικούν την είσοδο ή την παραμονή τους στην αγορά εργασίας.

Οι Ελληνες κατατάσσονται ένατοι σε απόλυτους αριθμούς και τρίτοι αναλογικά με τον πληθυσμό στην κατάταξη των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπανικολάου, που έκανε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν για τα μέτρα που λαμβάνει η τελευταία για το εργασιακό αδιέξοδο των νέων Ελλήνων, «η μόνη εμπειρία που βιώνουν οι νέοι στο εσωτερικό είναι αδιέξοδα, μιζέρια και απογοήτευση. Μια χώρα που δεν μπορεί να δώσει ευκαιρίες στους νέους της δεν δικαιούται να ομιλεί για το μέλλον της».

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα