Οταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά, το 2009, ότι «λεφτά υπάρχουν», προφανώς είχε στο μυαλό τον νέο πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου! Γιατί πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει το γεγονός ότι μια από τις τελευταίες αποφάσεις που υπέγραψε πριν από τον ανασχηματισμό η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον τότε υφυπουργό και σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ήταν ο καθορισμός των αποδοχών του προέδρου του Πράσινου Ταμείου Κωνσταντίνου Σερράου. Αποδοχές, οι οποίες φτάνουν τα 4.800 ευρώ μηνιαίως ή 58.000 ευρώ ετησίως.
Η αλληλουχία των ημερομηνιών συντρίβει τα πρωθυπουργικά οράματα για τη συγκρότηση ευέλικτης κρατικής μηχανής και ταυτόχρονα διαλύει τα… όμορφα τα λόγια τα μεγάλα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση περί Δημόσιας Διοίκησης ταχείας και αποτελεσματικής.
Ειδικότερα, ο νόμος 3889 με τον φιλόδοξο τίτλο «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις», έπειτα από μακρά κυοφορία, είδε το φως της δημοσιότητας τη 14η Οκτωβρίου 2010 (ΦΕΚ Α’ 182/2010). Κάτι λιγότερο από έξι μήνες μετά, στις 31 Μαρτίου 2011, εξεδόθη απόφαση της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Ταμείο αποτελεί νεότευκτο δημόσιο οργανισμό, που ιδρύεται, προικίζεται με αρμοδιότητες, αποκτά διοίκηση και, βεβαίως, πιστώσεις. Και αυτό σε μια χρονική στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μικρύνει τον δημόσιο τομέα και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν σύντομα στην κρίση του ΑΣΕΠ και στη συνέχεια, εφόσον δεν περάσουν την αξιολόγηση, εκτός Δημοσίου, δηλαδή θα προστεθούν και αυτοί στους χιλιάδες ανέργους που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με το… κατοχικό Μνημόνιο.
Δύo μήνες μετά, στις 30 Μαΐου 2011, η αποπεμφθείσα -προσφάτως- υπουργός Περιβάλλοντος υπογράφει από κοινού με τον επί των Οικονομικών συνάδελφό της απόφαση -που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία»- περί καθορισμού αποδοχών του προέδρου του Πράσινου Ταμείου. Η απόφαση δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμ. 163 φύλλο του τεύχους ΥΟΔΔ της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως της 6ης Ιουνίου 2011.
Σύμφωνα με την απόφαση, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, οι αποδοχές του προέδρου του εν λόγω νεοπαγούς Ταμείου, του επίκουρου καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Σερράου, καθορίζονται σε 4.800 ευρώ μηνιαίως ή 58.000 ευρώ ετησίως! Το μέγιστο δηλαδή που μπορεί να λαμβάνει κάποιος που βρίσκεται σε κρατική θέση!
Ηθικό δίδαγμα: Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και προφανώς επειδή υπήρχε πιεστική έλλειψη δημόσιων φορέων που θα μπορούσαν (χωρίς πρόσθετα διοικητικά κόστη) να επωμισθούν τις (υποτιθέμενες νέες) αρμοδιότητες του Πράσινου Ταμείου και φυσικά περίσσευμα χρημάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει να τακτοποιεί τα… δικά της παιδιά.
Βασίλης Θασίτης