Πιστεύετε ότι το μαξιλάρι σας αποτελεί ίσως το πιο… ονειρεμένο αντικείμενο της προσωπικής σας περιουσίας; Σκεφτείτε το ξανά!
Μιλώντας με όρους στατιστικής, ειδικοί υπολόγισαν ότι το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού που χρησιμοποιούμε για να κοιμηθούμε αποτελείται από μικροσκοπικά κομμάτια νεκρού δέρματος, άπειρους κόκκους σκόνης, καθώς και πάσης φύσεως μικρόβια με τα… περιττώματά τους! Εφιαλτικό;
Κι αν αυτός ο συνωστισμός ζώντων και μη μικροοργανισμών λαμβάνει χώρα σε ένα απλό μαξιλάρι του σπιτιού, φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μαξιλάρια των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με ειδικούς, τα τελευταία αποτελούν ιδανική φωλιά για διάφορα μικρόβια, όπως για το σούπερ βακτήριο MRSA που ενδημεί στους νοσοκομειακούς χώρους, αλλά και για ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά και η λέπρα!
Τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις απηύθυναν επιστήμονες των νοσοκομείων Barts και The London NHS Trust, αφού πρώτα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι -30 διαφορετικών τύπων- μικροοργανισμοί που εντοπίστηκαν πάνω στα μαξιλάρια που εξετάστηκαν θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Με ποιους τρόπους όμως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που… πλαγιάζουν τις νύχτες μαζί του στο μαξιλάρι του σπιτιού;
Ειδικοί λένε ότι το πλύσιμο των μαξιλαριών αποτελεί βασικό μέσο προστασίας. Συγκεκριμένα, το πλύσιμό τους στους 60 βαθμούς, μία φορά τον μήνα ή το δίμηνο, αρκεί προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα του μαξιλαριού και ταυτόχρονα να εξοντωθούν οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες.
Επίσης τονίζουν ότι ο σωστός καθαρισμός τους δεν γίνεται αν το μαξιλάρι είναι «ταλαιπωρημένο» από σκισίματα κ.λπ., που αποτελούν επιπλέον διαθέσιμες εστίες παρακράτησης των μικροοργανισμών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί και να ληφθεί υπόψη ως έναν βαθμό ότι την έρευνα που έγινε στα βρετανικά νοσοκομεία χρηματοδότησε η εταιρία SleepAngel, εταιρία που έχει δημιουργήσει ένα -τι άλλο;- μαξιλάρι σφραγισμένο ερμητικά, που διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση των κινδύνων εξάπλωσης των μολύνσεων μέσω των σημείων που έχουν υποστεί φθορές.