Απόλυτη επιβεβαίωση της αποκάλυψης της «δημοκρατίας» για το δραματικό παρασκήνιο του Eurogroup αποτελούν (δυστυχώς για τους Ελληνες πολίτες) οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου για τα νέα μέτρα-σοκ. Ο υπουργός Οικονομικών, που βλέπει τα νέα όνειρά του να σβήνουν εν τη γενέσει τους, υποχρεώθηκε σε στριπτίζ χειρότερο κι από αυτό στο οποίο υποβλήθηκε ενώπιον των ομολόγων του την περασμένη Δευτέρα…
Από προχθές Τετάρτη, η εφημερίδα μας σε αποκλειστικό ρεπορτάζ είχε καταγράψει ότι στη διάρκεια του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μετά την αρχική επίπληξη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν ξέκοψε στον κ. Βενιζέλο ότι όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει καμιά επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και ότι δεν θα έπρεπε κανονικά να συζητηθούν ούτε και οι αλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι επί των ημερών του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός γύρισε στην Αθήνα με την ουρά στα σκέλια και χθες συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποδείξεις των δάνειων δυνάμεων!
Στο μεσοδιάστημα των τριών ημερών δεν δίστασε, πάντως, να επιδοθεί σε επικοινωνιακές πιρουέτες κατά την προσφιλή του τακτική. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει παραπλανητικές (και ψευδείς!) εντυπώσεις για την ενίσχυση του προσωπικού του προφίλ. Ο κ. Βενιζέλος γνώριζε από την πρώτη στιγμή ποια είναι η πραγματικότητα, αφού επέστρεψε από το Λουξεμβούργο με σαφές και συγκεκριμένο το τελεσίγραφο των ξένων. Παρά ταύτα, συνέχισε και από το βήμα της Βουλής τις διακηρύξεις περί «δίκαιης και ηθικής λιτότητας», παριστάνοντας ότι τα μέτρα δεν είχαν οριστικοποιηθεί, ακόμη και ότι συνεχίζονταν οι υποτιθέμενες σκληρές διαπραγματεύσεις. Σε ένα κρεσέντο πολιτικής εγωπάθειας, έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι παρέλαβε περίπου… καμένη γη από τον προκάτοχό του και ότι ο ίδιος αποτελεί τον «σωτήρα» της χώρας, της οικονομίας και εν τέλει της απειλούμενης με πλήρη κατάρρευση κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Ολα αυτά, με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.
Τελικά, το «θαύμα» δεν διήρκεσε περισσότερο από ένα τριήμερο. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Βενιζέλος -εν μέσω ειρωνειών, μειδιαμάτων αλλά και άγνοιας σε κρίσιμα ερωτήματα που του τέθηκαν- είναι στο σύνολό τους χειρότερα και από τη βελτιωμένη πρόταση που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν από την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι από χθες το απόγευμα ο νέος «τσάρος» έχει πέσει για μια ακόμη φορά θύμα της ευφυΐας και της υπερβολικής αυτοπεποίθησής του, όπως σχολίαζαν κακεντρεχώς άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θεώρησε, δηλαδή, ότι του δόθηκε μια καταπληκτική ευκαιρία για να ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι των φιλοδοξιών του, αλλά τελικά αυτοπαγιδεύτηκε. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης δεν έχει καμία σχέση με όλα τα άλλα -εν πολλοίς θεωρητικά- θέματα που αντιμετώπισε στην πολιτική του διαδρομή. Και προτού ακόμη αρχίσει την απογείωση σε ρόλο «συγκυβερνήτη» του ΠΑΣΟΚ, ήρθε (χθες) η ανώμαλη προσγείωση που κινδυνεύει να μεταβληθεί σε συντριβή.
Φοίβος Καυδιανός
«N.Y. Times»: Η μεγάλη ήττα στο Eurogroup
«Στο Λουξεμβούργο, το βράδυ της Κυριακής, στην πρώτη του συνάντηση με τους εταίρους ομολόγους του, ο κ. Βενιζέλος έπεσε έξω στους υπολογισμούς του για το κλίμα, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες αλλά δεν έχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Σύμφωνα με πηγή, ο κ. Βενιζέλος υποτίμησε την απογοήτευση που νιώθουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του με την αποτυχία της Ελλάδας να τιμήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις της. Ο νέος υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του προσπαθώντας να εξηγήσει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η στάση του, που ερμηνεύτηκε από πολλούς υπουργούς ως προσπάθεια να ανοίξουν και πάλι οι συνομιλίες για το πακέτο των μέτρων που έχει ήδη συμφωνηθεί, προκάλεσε σκληρές αντιδράσεις. Επειτα από αυτές τις αντιδράσεις ο κ. Βενιζέλος επανακαθόρισε το μήνυμά του, σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη. Πάντως παραγκωνίστηκε, όταν ετοιμαζόταν το προσχέδιο του επίσημου ανακοινωθέντος».
Η παραπάνω περιγραφή της πρώτης ευρωπαϊκής συνάντησης στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανήκει στους «New York Times» και αποδίδει με γλαφυρό τρόπο την εξέλιξή της σε φιάσκο. Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Διορισμένος από έναν αντίπαλο, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αντιμετωπίζει μία εκφοβιστική αποστολή». Προσπαθεί δε να σκιαγραφήσει το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον ενός βουλευτή «που είναι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον Αμερικανό δημοσιογράφο ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, «ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του Βενιζέλου». Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο νέος υπουργός πρέπει να πετύχει αυτό που κανένας άλλος στο παρελθόν δεν κατάφερε: Να πείσει του Ελληνες να πληρώσουν φόρους και τα συνδικάτα να δεχτούν τη συρρίκνωση του κράτους. Ο κ. Πελαγίδης σχολιάζει και πάλι στον δημοσιογράφο ότι ο Βενιζέλος «είναι πολιτικό ζώο και θα κόψει τον γόρδιο δεσμό των ιδιωτικοποιήσεων γιατί ξέρει τον νόμο και τα πολιτικά κόλπα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η δουλειά». Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο του δημοσιεύματος, στο οποίο αναλύονται τα βαθύτερα αίτια της κόντρας του κ. Βενιζέλου με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου: «Στις αρχές του 1990 ο κ. Βενιζέλος απέκτησε φήμη ως ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον Αντρέα Παπανδρέου, τον πατέρα του Γιώργου, στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για διαφθορά. Ο Ανδρέας έπεισε τον δικηγόρο του να μπει στην πολιτική και έτσι έγινε ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του, υποσκελίζοντας τον Γιώργο στην πολιτική επιρροή που ασκούσε».
Συνεχίζει με μεσημεριανές συνεδριάσεις η Βουλή λόγω «Αγανακτισμένων»
Προ τετελεσμένου συνεδρίασε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, η οποία περιορίστηκε απλώς στο να επικυρώσει την προειλημμένη απόφαση της τρόικας και του Ευάγγελου Βενιζέλου για το πρόγραμμα της συζήτησης και ψήφισης Μεσοπροθέσμου και εφαρμοστικού νόμου. Στην απόφαση, ωστόσο, φαίνεται ότι επέδρασε και ο φόβος των «Αγανακτισμένων», καθώς και οι δύο (ονομαστικές) ψηφοφορίες ορίστηκαν μεσημέρι, προκειμένου και η πρόσβαση των βουλευτών στο κτίριο να είναι ευκολότερη και η Αστυνομία να έχει ευκολότερο έργο υπό το φως της ημέρας.
Συγκεκριμένα, όπως γράψαμε και χθες, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η δεύτερη ανάγνωση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το απόγευμα της Δευτέρας και θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Τετάρτης.
Από την άλλη, ο εφαρμοστικός νόμος θα διανεμηθεί σήμερα στα κόμματα, ώστε να τον μελετήσουν το Σαββατοκύριακο, χωρίς ωστόσο να κατατεθεί στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ως κατεπείγον τη Δευτέρα και την Τρίτη το πρωί σε μία συνεδρίαση θα γίνει η επεξεργασία του στην Επιτροπή Οικονομικών. Με το Μεσοπρόθεσμο ψηφισμένο, ο εφαρμοστικός θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης. Ενώ πάντως, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα κατεπείγοντα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε μία συνεδρίαση της Ολομέλειας, που δεν μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τις δέκα ώρες, η Διάσκεψη των Προέδρων, προφανώς κατ’ εντολή του υπ. Οικονομικών, έδωσε στον Κανονισμό μια διασταλτική ερμηνεία που μόνο αυτή κατάλαβε. Ετσι η συνεδρίαση θα διακοπεί κάποια στιγμή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης, με τη Βουλή να θεωρεί ότι θα αποτελεί συνέχεια της ίδιας συνεδρίασης (!).
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κλειστή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων μοναδική που προσπάθησε να διασώσει το κύρος του κοινοβουλευτισμού ήταν η κυρία Β. Παπανδρέου, η οποία επέκρινε τις διαδικασίες εξπρές.
Γιώργος Λυκουρέντζος