Λύσεις, έστω και προσωρινές, που δεν θα έχουν άμεσο πολιτικό κόστος, καθώς οι πρόωρες εκλογές είναι πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο, αναφορικά με τις πολύ πιθανές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα απαιτηθούν ως συνέπεια του κλεισίματος και των συγχωνεύσεων οργανισμών αναζητά επειγόντως η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η πίεση που ασκεί η τρόικα για απολύσεις, αρχικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους, η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι την «εργασιακή εφεδρεία». Καταρχάς, στόχος είναι να «χρυσώσει το χάπι» στην τρόικα, ικανοποιώντας την έστω και μερικώς, ενώ με τον τρόπο αυτό πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα μειώσουν τους κλυδωνισμούς στην κοινωνία και η αντίδραση δεν θα είναι πολύ μεγάλη.
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη πρόταση κάνει και ένα άνοιγμα στη Ν.Δ., μιας και η οικονομική πρόταση που κατέθεσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στο λεγόμενο Ζάππειο ΙΙ περιλαμβάνει την «εργασιακή εφεδρεία».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», σε όσους οργανισμούς ή δημόσιες επιχειρήσεις κλείσουν, τα μπλοκάκια και οι συμβάσεις έργου κόβονται και όσοι δεν απολυθούν θα πάνε… σπίτι τους με μειωμένο μισθό και θα περιμένουν να τους φωνάξει, εάν τους χρειαστεί, το Δημόσιο, για να προσφέρουν ξανά τις υπηρεσίες τους.
Η λύση αυτή θα αφορά σίγουρα τους υπαλλήλους που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πιθανώς μόνιμους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Α.Ε. και ΔΕΚΟ. Πιθανώς το μετρό να εφαρμοστεί ως «περίοδος προσαρμογής» και στους προς απόλυση υπαλλήλους.
Επιπλέον, σίγουρο θεωρείται ότι το συγκεκριμένο μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας» θα αγγίξει και εργαζομένους που θα βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους! Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη περνούν στην εφεδρεία με το 70% του βασικού μισθού και εργοδοτικές εισφορές μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Η δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνει νεότερους υπαλλήλους, οι οποίοι θα βγαίνουν εκτός Δημοσίου εναλλάξ ανά πέντε χρόνια και θα παίρνουν το 70% του βασικού μισθού.
Την ίδια στιγμή, κάποιες άλλες πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ως πιθανή μια συνδυαστική λύση των δύο επιλογών. Δηλαδή εκείνοι που θα αποτύχουν στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ να έχουν την επιλογή της «εργασιακής εφεδρείας». Κάποιες άλλες αναφέρουν την προοπτική «εφεδρεία και μετά απόλυση». Ολα αυτά θα ξεκαθαρίσουν, φυσικά, μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της κυβέρνησης και αφού πρώτα προηγηθεί εκτενής συζήτηση με την τρόικα.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης