Σαρώνει ο εφιάλτης της ανεργίας στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αλλάζοντας άρδην τον χάρτη της αγοράς εργασίας στη χώρα. Για πρώτη φορά, όσοι εργάζονται στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από τους οικονομικά μη ενεργούς πολίτες της χώρας (δηλαδή τα παιδιά, όσοι δεν αναζητούν δουλειά, όπως είναι οι γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά, και οι συνταξιούχοι).
Μάλιστα, η διαφορά αυτή διευρύνεται συνεχώς. Πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της ICAP Group, την περασμένη χρονιά το εργατικό δυναμικό των 5.010.000 ατόμων της χώρας (δηλαδή όσοι εργάζονται και όσοι είναι άνεργοι, αλλά αναζητούν εργασία) αντιστοιχούσε στο 53,8% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Ο αριθμός των απασχολουμένων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 4.300.000 άτομα, αντιστοιχεί στο 46,1% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, 4.310.000 άτομα, δηλαδή το 46,2% του παραγωγικού πληθυσμού, δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας, είναι δηλαδή οικονομικά μη ενεργό και τα πρώτα στοιχεία για το τρέχον έτος δείχνουν ότι το χάσμα μεγαλώνει. Ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 2,7% (δηλαδή 120.000 άτομα) το 2010 σε σχέση με το 2009.
Μεταποίηση και κατασκευές είναι οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο την τελευταία διετία από την ύφεση και χάθηκαν θέσεις απασχόλησης, ενώ αντίθετα πολλοί είναι αυτοί που γυρίζουν στη γη, με τον πρωτογενή τομέα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης. Μεταβολές παρουσιάζονται και αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, καθώς διαπιστώνεται ότι μειώνονται οι απασχολούμενοι με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και αυτοί με απολυτήριο δημοτικού, ενώ αυξάνονται οι απασχολούμενοι με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (ποσοστό ανεργίας 8,3%).
Η έκρηξη της ανεργίας συνοδεύτηκε και από διαφοροποίηση της σύνθεσης των ανέργων ως προς την ηλικία, με τα άτομα ηλικίας 15-29 ετών να είναι αυτά που πλήττονται κατεξοχήν και το ποσοστό ανεργίας να αγγίζει το 28%.
Η αρνητική οικονομική συγκυρία φαίνεται να έπληξε κυρίως τους μισθωτούς απασχολουμένους, ενώ από το γ’ τρίμηνο του 2009 παρατηρείται σημαντική μείωση και στην κατηγορία των μικρο- εργοδοτών (αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό). Ακόμη, στοιχείο που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια η συνεχής αύξηση του ποσοστού των προσωρινά απασχολουμένων, με το ποσοστό προσωρινής εργασίας να διαμορφώνεται στο 12,3%.
Νεκταρία Σταμούλη