«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την επίδρασή του στους ανθρώπους προτού βεβαιωθούμε για τη χρησιμότητα αυτού του εμβολίου. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα» είπε η δρ Κέιτ Χολμς, του Φιλανθρωπικού Ταμείου για τον Καρκίνο του Προστάτη, για το νέο εμβόλιο Βρετανών επιστημόνων, το οποίο φαίνεται να έχει ποσοστό επιτυχίας 80% στις δοκιμές του, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
Το εμβόλιο καταστρέφει προχωρημένους καρκίνους του προστάτη, αλλά αφήνει ανενόχλητο τον υγιή ιστό και δρα σαν γονιδιακή θεραπεία ενεργοποίησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το νέο εμβόλιο είναι θεραπευτικό και όχι προληπτικό και οι ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και σε καρκίνους του στήθους, των πνευμόνων και του ήπατος.
Τα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να εντοπίζει αντιγόνα, πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων. Για να φτάσουν στη γονιδιακή θεραπεία με το νέο εμβόλιο, οι επιστήμονες πήραν χιλιάδες αποσπάσματα γενετικού κώδικα από έναν υγιή προστάτη και τα εισήγαγαν σε κάποιον ιό, τον οποίο πέρασαν στο αίμα ενός ποντικιού με καρκίνο του προστάτη. Το ανοσοποιητικό του ποντικιού παρήγε μια σειρά από αντισώματα, το καθένα ικανό να αναγνωρίζει διαφορετικό αντιγόνο στην επιφάνεια ενός κυττάρου καρκίνου του προστάτη.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Βάιλ της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, υποστηρίζει ότι με την κίνησή τους οι ειδικοί αύξησαν την ορατότητα των πρωτεϊνών και «το ανοσοποιητικό σύστημα νομίζει τώρα πως του επιτίθενται οι ιοί, οι οποίοι έχουν αντιγόνα σχετικά με τον καρκίνο και πρέπει να εξοντωθούν».
Προηγούμενες απόπειρες για εμβόλια γονιδιακής θεραπείας του καρκίνου χρησιμοποιούσαν μόνο ένα γονίδιο από κάποιο κύτταρο του καρκίνου για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο εντοπισμός του σωστού γονιδίου ήταν δύσκολος και η χρήση περισσότερων γονιδίων συνδεόταν με φόβους ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος θα ήταν υπερβολική.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ