Ισορροπία του τρόμου (στο ΠΑΣΟΚ) μεχρι τις κάλπες

Φαινομενική είναι η ηρεμία που επέφερε ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, καθώς το καζάνι συνεχίζει να βράζει και απλώς οι διεργασίες και οι εκρήξεις πήραν παράταση.

Η κοινωνία άλλωστε μένει αδιάφορη απέναντι στις τεχνητές ανάσες που προσπαθεί να εξασφαλίσει ο κ. Παπανδρέου για να κερδίσει χρόνο. Οι «Αγανακτισμένοι» ξαναβρέθηκαν κατά χιλιάδες χθες στο Σύνταγμα να διαδηλώνουν κατά του Μεσοπρόθεσμου, ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 47,5% των πολιτών (δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο) ζητεί την καταψήφισή του και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Με το εσωκομματικό ξαναμοίρασμα της τράπουλας και την εκχώρηση μεγάλου μεριδίου της εξουσίας στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου το μόνο που επί της ουσίας πέτυχε -όπως σημειώνουν εύστοχα έμπειρα στελέχη- είναι να κάνει τις… καλοκαιρινές διακοπές του πριν έρθει η στιγμή της ολοκληρωτικής κατάρρευσής του. Ακόμη και η προαναγγελία δημοψηφίσματος για το φθινόπωρο θεωρείται μια προσπάθεια αντιπερισπασμού για να αποφύγει τις εκλογές, που φαίνεται να «έρχονται» πάντως με μεγάλη ταχύτητα.

Γι’ αυτό, και παρά όσα λέγονται, ο κ. Παπανδρέου με τον ανασχηματισμό θέλησε στην πραγματικότητα να προστατεύσει τους «κηπουρούς» του από τα χειρότερα. Εστειλε στην ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δ. Δρούτσα, στη σιγουριά του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα φιλέτα της Ενέργειας στις αρμοδιότητές του τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ, μπορεί από πλευράς πρωτοκόλλου να υποβάθμισε τον Γ. Ραγκούση, του έδωσε όμως την ισχύ που παρέχουν οι αρμοδιότητες επί των δημοσίων έργων στο υπουργείο Υποδομών.

Από την άλλη πλευρά, η αναρρίχηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου δημιουργεί ισορροπίες τρόμου στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την καχυποψία των «παπανδρεϊκών», που βλέπουν στο πρόσωπο τού εκ φύσεως «επεκτατικού» κ. Βενιζέλου τη φιλοδοξία εδραίωσής του σε κράτος και κόμμα, εν όψει μάλιστα της «επόμενης ημέρας» στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα δημιουργεί όμως εκνευρισμό και στην πτέρυγα όσων «βενιζελικών» δεν φέρθηκαν τυχοδιωκτικά -όπως καταλογίζουν σε νέους υπουργούς που έκαναν «κωλοτούμπες»- και έμειναν εκτός κυβέρνησης, νιώθοντας προδομένοι τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και από τον νέο αντιπρόεδρο.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, άλλωστε, δέχεται έντονα πυρά από (πρώην) πολιτικούς του φίλους ότι πρόσφερε σωσίβιο στον κ. Παπανδρέου σκεπτόμενος μόνο τον εαυτό του. Η απάντηση των υποστηρικτών του είναι ότι έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα δεν είχε άλλη επιλογή εκτός από την πλήρη ρήξη, σε συνθήκες εθνικής κρίσης, με τον κ. Παπανδρέου.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της «επόμενης ημέρας» μπαίνουν τώρα πάντως και τα άλλα κορυφαία στελέχη (Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, κ.ά.) που δεν θέλουν να δουν πάλι τον κ. Βενιζέλο να τους υποσκελίζει. Τα ίδια στελέχη θεωρούν άλλωστε ότι «ξεχρέωσαν» στον κ. Παπανδρέου με τη στήριξη που του προσέφεραν στην κρίση της περασμένης εβδομάδας. Εχει σημασία επίσης η αναβάθμιση σε πρώτο τη τάξει υπουργό του Δημ. Ρέππα, ο οποίος ενισχύεται εν όψει της μάχης για τη διαδοχή και θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει τον νέο «εσωκομματικό αντίπαλο» του κ. Βενιζέλου.

Φοίβος Κλαυδιανός


«Βουνό» προβλήματα άφησε ο Ραγκούσης σε Ρέππα – Καστανίδη

Πολλές εκκρεμότητες και σειρά προβλημάτων άφησε ως… προίκα ο Γιάννης Ραγκούσης στους νέους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα και Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη.

Οι δυο νέοι υπουργοί του πάλαι ποτέ ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά από τις πρώτες ενημερώσεις ότι έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρουν εις πέρας. Εχουν αντιληφθεί δηλαδή ότι η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση και πως δεν μπορεί, με επικοινωνιακά κόλπα, η εικόνα να αποσιωπηθεί, κάτι που είχε πετύχει ο κ. Ραγκούσης.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Ρέππα, θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τρεις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο εκλογικός νόμος, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα πρέπει να έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις αρχές Ιουλίου, καθώς και τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Οι δυστοκίες που έχουν εμφανιστεί αναδείχτηκαν και από τον τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. Χρήστο Ζώη, ο οποίος, αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού να «σπάσει» το υπουργείο Εσωτερικών σε δύο υπουργεία, τονίζει ότι «αποτελεί αναμφίβολα απόπειρα μετακύλισης ευθυνών για την αποτυχία, την αβελτηρία και το έλλειμμα πολιτικής από την πολιτική ηγεσία σε δομές διακυβέρνησης».

«Για την αντιμετώπιση της στοχοποίησης του έμψυχου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, της απουσίας επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί του, της αδυναμίας έμπνευσης και ενεργοποίησής του, δεν χρειαζόταν ξεχωριστό υπουργείο. Για την αντιμετώπιση της πλήρους αποτυχίας πρωτοβουλιών και δράσης στον χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επί 19 μήνες, δεν χρειαζόταν ξεχωριστό υπουργείο. Αρκούσε η πολιτική ηγεσία να κάνει σωστά, με σχέδιο, αφοσίωση και προσήλωση, τη δουλειά της» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη και κυρίως τα οικονομικά των δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν, ο κ. Καστανίδης έχει πολύ δουλειά, καθώς ήδη ξεσηκώνονται και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ.

«Για τις συνέπειες του Καλλικράτη, που έχουν βυθίσει σε τέλμα και απελπισία την Αυτοδιοίκηση, προφανώς δεν φταίει το γεγονός ότι δεν υπήρχε ξεχωριστό υπουργείο. Ευθύνη φέρουν όσοι, με αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση και επιμονή, αγνόησαν τις επισημάνσεις, τις προτάσεις και τις επιφυλάξεις μας. Τώρα, αντί μιας καθαρής ομολογίας αποτυχίας, προωθήθηκε η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου» τονίζει ο κ. Ζώης.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Υμνητής του Μνημονίου ο αντ’ αυτού στο Eurogroup

Διγλωσσία με το καλημέρα για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Αλλα λέει εντός της χώρας στους ιθαγενείς του τόπου και άλλα με το που πάτησε το πόδι του στο Λουξεμβούργο για τη Σύνοδο του Eurogroup και του ECOFIN. H προσαρμογή του στη μνημονιακή γραμμή, για την οποία είχε επιφυλάξεις εν μια νυκτί, έγινε «ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup (που θα συνεχιστεί και σήμερα με θέμα την 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα και τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα βοήθειας), εξέφρασε «την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού» για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής δηλώνοντας: «Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη στήριξη των εταίρων μας».

Με το που φύσηξε ο ευρωπαϊκός αέρας στο μυαλό του, ο κ. Βενιζέλος ξέχασε στην πρώτη εκτός έδρας αποστολή του και τα περί «έχω στο μυαλό μου προσωπικά τον κάθε άνεργο, τον κάθε συνταξιούχο, τους πολίτες που μειώθηκε το εισόδημά τους», αλλά και τις απόψεις για ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ από 180 βουλευτές και τις θέσεις του κατά του δημοψηφίσματος, για το οποίο έλεγε «όχι, στο υποκατάστατο εκλογών».

Τέλος, αποκαλύφθηκε ένα ακόμη κυβερνητικό ψέμα. «Εγώ ζήτησα τη συναίνεση» είπε ο πρωθυπουργός μέσα στον ναό της δημοκρατίας, αλλά λίγο αργότερα ήρθε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε να ξεκαθαρίσει ότι ήταν δική του προσταγή η εξασφάλιση συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Οσον αφορά το Eurogroup, βασικό θέμα συζήτησης είναι η καταβολή της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ν. Ρέιντερς είπε ότι μπορούν να δοθούν αρχικά στην Ελλάδα τα μισά (6 δισ.) για να καλυφθούν οι ανάγκες της και τα υπόλοιπα όταν θα υπάρξει συμφωνία για νέα δανειοδότηση της χώρας μας.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα