Με τον πλέον επίσημο τρόπο, με τη… σφραγίδα του (διασωθέντος στον ανασχηματισμό) Θεόδωρου Πάγκαλου, η κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα πλέον τα χαρτιά της για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υπακούοντας στα κελεύσματα της τρόικας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας το Σάββατο στη ΝΕΤ, μίλησε για το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο, λέγοντας πως «πρέπει να περιοριστεί στη συνταγματική έννοια του όρου». Και χαρακτηριστικά υποστήριξε πως μπορεί να διατηρηθεί για «τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους εκπαιδευτικούς, άντε και τους εφοριακούς». «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι» σημείωσε, δείχνοντας έτσι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον τρόπο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει το διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στους οργανισμούς, ώστε να μπορεί μια τέτοια επιχείρηση να λειτουργήσει με όρους ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ανταγωνιστικά. Αλλιώς, όπως είπε, δεν είναι επιχείρηση αλλά υπουργείο.
Ακόμη επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για το κλείσιμο 40 οργανισμών που «τον αγνόησαν» μη δίνοντας στοιχεία. Οπως είπε, δόθηκαν προθεσμίες και παρατάσεις, αλλά οι οργανισμοί αυτοί δεν έδωσαν κανένα στοιχείο. «Η προθεσμία έληξε χθες. Την ερχόμενη εβδομάδα, που θα συνεδριάσει η επιτροπή, αυτοί που δεν έχουν απαντήσει έχουν κλείσει» ανέφερε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο κρεβάτι του Προκρούστη, με το ερώτημα της απόλυσης, θα βρεθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, Ανώνυμες Εταιρείες, κρατικές τράπεζες).
Οπως πληροφορείται η «δημοκρατία», σε σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από 110.000 υπάλληλοι θα βρεθούν στην κρίση του ΑΣΕΠ, το οποίο θα αποφασίσει ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να συνεχίσουν να εργάζονται. Από αυτούς, σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, αναμένεται να βρεθούν άνεργοι 40.000-45.000 υπάλληλοι. Υπό καθεστώς αξιολόγησης θα τεθούν καταρχήν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Ποιοι κινδυνεύουν
Σήμερα, στα ΝΠΙΔ και στις Α.Ε. του Δημοσίου υπηρετούν περίπου 70.000 υπάλληλοι, στις ΔΕΚΟ 29.000-30.000 και στις κρατικές τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική και Αττικής) 13.000.
Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, για τους υπαλλήλους που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν τίθεται καν θέμα αξιολόγησης, καθώς μπορεί να απολυθούν ανά πάσα στιγμή, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, με δεδομένη και την απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί κατά το τρέχον έτος, αλλά και μέχρι το 2015, ο αριθμός των συμβασιούχων κατά περίπου 25.000, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμάται, θα επιφέρει δημοσιονομικό όφελος περίπου 550.000.000 ευρώ.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης