Οταν ο Παπακωνσταντίνου (στο Eurogroup) υπέστη τον έσχατο εξευτελισμό!

Μόλις ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατευθύνθηκε στη Βουλή για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν και προσπάθησε να φανεί υπεράνω και να δείξει ότι δεν ενοχλήθηκε από την υποβάθμισή του, όταν ρωτήθηκε δεν κατάφερε να κρύψει την αμηχανία του. Χαμογέλασε, προσπέρασε τα μικρόφωνα μουρμουρίζοντας κάτι περί μη πικρίας, ασπάστηκε σταυρωτά μια παλαιά δημοσιογράφο του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ και μπήκε στο Κοινοβούλιο.

Σίγουρα εκείνη τη στιγμή θα σκεφτόταν τη δόξα και τα μεγαλεία που αποχαιρετά. Τις VIP πτήσεις με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, τις συνεντεύξεις στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπου έκανε επίδειξη της άνεσής του να ομιλεί την αγγλική, τις συσκέψεις με πρωταγωνιστή τη Μόνα (Παπαδάκου) που διέταζε τους πάντες.

Στην πραγματικότητα ο Παπακωνσταντίνου είχε την τύχη που επιφυλάσσει κάθε πρωθυπουργός σε έναν υπουργό Οικονομικών όταν τα πράγματα σκουραίνουν. Τον θυσιάζει!

Και ο εκ Κοζάνης πολιτικός, που βαθιά μέσα του ήθελε στη χειρότερη περίπτωση γι’ αυτόν το υπουργείο των Εξωτερικών (άλλα μεγαλεία εκεί, άλλα ταξίδια), τελικά πάει στο παλαιό ΠΕΧΩΔΕ, όπου τον περιμένουν η Κερατέα, τα σκουπίδια, το χωροταξικό και δεκάδες άλλες εκκρεμότητες που του αφήνει η επίσης αποτυχημένη Τίνα Μπιρμπίλη. Πάλι καλά, αν αναλογιστεί κανείς τι τύχη επεφύλαξε ο Καραμανλής στον Αλογοσκούφη.

Πολλοί νομίζουν ότι ο Παπακωνσταντίνου υποβαθμίστηκε από «τσάρος» σε «μουζίκος» επειδή ανέβηκαν στα κάγκελα εναντίον του οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι του καταλόγιζαν με κάθε ευκαιρία αλαζονεία και υπεροψία.

Η αλήθεια είναι ότι ο τέως «τσάρος» ήταν «καμένος» από πριν και πάνω από όλα στο εξωτερικό εδώ και καιρό, καθώς οι εταίροι τον θεωρούσαν αναξιόπιστο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνομιλία του με κορυφαίο Ελληνα παράγοντα ήταν έξω φρενών.

«Τι θα κάνουμε με αυτόν; Ερχεται και μας υπόσχεται αύξηση των εσόδων κατά 8% και τελικώς τα έσοδα μειώνονται κατά 9%. Σύνολο, 17%! Είναι απαράδεκτο».

Μια γεύση για το πώς τον έβλεπαν τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη πήρε ο Παπακωνσταντίνου σε μια τελευταία συνεδρίαση του κοινοτικού οργάνου όπου μετέβη μαζί με τον εκπρόσωπο της τρόικας Πολ Τόμσεν. Εκεί ο υπερόπτης μαθητευόμενος μάγος υπέστη τον έσχατο εξευτελισμό.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης του αφαίρεσε τον λόγο όταν εκείνος αποπειράθηκε να ενημερώσει το συμβούλιο για τις… προόδους της κυβέρνησης και ζήτησε από τον παριστάμενο τροϊκανό να μιλήσει εκείνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Παπακωνσταντίνου κοκκίνισε από θυμό και ντροπή, αλλά κατάπιε την προσβολή. Την επομένη δεν άντεξε και δεν πήγε στη συνεδρίαση. Αφησε στο πόδι του τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων κ. Ζαννιά.

Ασχημα πέρασε και στο Λουξεμβούργο στη μυστική συνεδρίαση του G8 με τον Τρισέ, καθώς του όρμησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας, που φοβούνται τη μετάδοση της κρίσης στη χώρα τους εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών της κυβέρνησης.

Αν ο Παπακωνσταντίνου θελήσει πάντως ποτέ να μιλήσει για το παρασκήνιο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα «κάψει» τον αρχηγό του.

Μπορεί ο ίδιος να έχει βαρύτατες ευθύνες επειδή στην αρχή προσερχόταν στις συνεδριάσεις του ECOFIN με ένα σακκίδιο στην πλάτη για να κάνει τον αντιεξουσιαστή -«αυτός νόμιζε ότι ήρθε εκδρομή εδώ», μονολογούσε τότε ο Αλμούνια στους διαδρόμους της Κομισιόν-, αλλά η αλήθεια είναι ότι από τον Νοέμβριο του 2009 έχασε το χαμόγελό του.

Κατάλαβε ότι χρειάζονται μέτρα και γρήγορα για να μην μπει η χώρα σε περιπέτεια. Στα ατελείωτα υπουργικά συμβούλια όπου αγόρευε ο Παπουτσής υπέρ της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, μόνο ο Παπακωνσταντίνου έλεγε, συνεπικουρούμενος από τον Λοβέρδο και μόνον, ότι «αν δεν κάνουμε τώρα κάτι, είμαστε στα πρόθυρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Οι Πασόκοι, που πάντοτε τον έβλεπαν ως τον ανιψιό του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και ως τον τέως συνεργάτη του Σημίτη, τον έβαλαν στο στόχαστρο· τον κατηγορούσαν (ειδικά η Λούκα) και ο Παπανδρέου συμφωνούσε ότι δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να απλωθεί το πρόγραμμα λιτότητας σε τέσσερα χρόνια αντί για τρία.

Το γεγονός ότι διαφώνησε αρχικά δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι και αθώος του αίματος. Αν ήταν, δεν θα είχε δεχτεί να γίνουν αλόγιστες παροχές, δεν θα κοίταζε τη Βάσω σαν «ούφο» όταν εκείνη του ζητούσε να κάνει κάτι, και δεν θα ψήφιζε έναν Προϋπολογισμό που ήξερε ότι θα ανατρέψει.

Από την ώρα που έμεινε εκεί και άρχισε τα παιδαριώδη λάθη, με κορυφαίο όσα είπε περί «Τιτανικού» σε ξένα δίκτυα, έχει ακέραια την ευθύνη. Λέγεται δε ότι από δικό του λάθος χάθηκε και η δανειοδότηση της χώρας με κεφάλαια που θα εξασφάλιζε από την Goldman Sachs.

Οι παροικούντες υποστηρίζουν ότι η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων ήρθε τότε στην Ελλάδα -και πιο συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρός της κ. Κον- με παρότρυνση του Χάρη Παμπούκη, κάτι που δεν άρεσε στον Παπακωνσταντίνου γιατί έμπαινε στα χωράφια του.

Ο «τσάρος» λέγεται ότι έβαλε στο παιχνίδι την JP Morgan και την Credit Swisse με συνέπεια να στραβώσει η δουλειά. Μνημειώδες ήταν επίσης το λάθος του να αφήσει να διαρρεύσει ότι θα ταξιδέψει στην Κίνα για δανεικά. Hταν η πρώτη φορά που τα spreads δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου εκτοξεύτηκαν στον ουρανό -οι αγορές κατάλαβαν ότι έχουμε πρόβλημα- και από τότε έμειναν για πάντα εκεί.

Aπό προχθές ο Παπακωνσταντίνου προσγειώθηκε ανώμαλα στο μουντό κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο τέρμα της Χαριλάου Τρικούπη, για να κάνει παρέα στον Μανιάτη και τον Σηφουνάκη από εκεί που οι συναναστροφές του ήταν ο Γιούνκερ και ο Ρεν.

Το μόνο που μπορεί να τον παρηγορεί είναι ότι και ο άσπονδος εχθρός του Γιάννης Ραγκούσης εξορίστηκε από τα παλάτια της Βασιλίσσης Σοφίας στον Χολαργό, στο τέως Μεταφορών. Πάνω που μετακόμισε στο κοσμικό Κολωνάκι.

Όυρανία Γαλανού

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα