Σε μια εποχή που η αιώνια νεότητα για τους περισσότερους αποτελεί ζητούμενο, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναζητεί μανιωδώς τρόπους «εξαφάνισης» των σημαδιών του χρόνου.
Ανάμεσα στις ενδείξεις γήρανσης φιγουράρουν οι λευκές και οι γκρίζες τρίχες. Κι ας μοιάζει σαν να έχει πέσει ασημόσκονη, μεταμορφώνοντας τα αλλοτινά σκουρόχρωμα κρανία σε ασημί. Κι ας θεωρούνται οι ασημένιοι κρόταφοι και τα ασημί μαλλιά πιστοποιητικό γοητείας, ένδειξη σοφίας και απόδειξη εμπειρίας. Τουλάχιστον για τους άντρες, σύμφωνα με το 72% των γυναικών.
Οι ερευνητές δεν πτοούνται και καταθέτουν μια νέα μελέτη που φιλοδοξεί να κάνει τα γκρίζα μαλλιά παρελθόν. Αμερικανοί επιστήμονες, έπειτα από μια σειρά πειραμάτων, ανακάλυψαν την πρωτεΐνη-κλειδί για το χρώμα των μαλλιών. Η πρωτεΐνη, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χρώματος και λάμψης στα μαλλιά, ονομάζεται «wnt».
Η εν λόγω ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο στην παγκόσμια αγορά για λοσιόν και σαμπουάν που έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τα επίπεδα της πολύτιμης πρωτεΐνης και κατ’ επέκταση να αποκαθιστούν το φυσικό χρώμα αντικαθιστώντας λευκές και μαύρες τρίχες.
Μια παλαιότερη έρευνα είχε δείξει πως η πρωτεΐνη «wnt» είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή νέων τριχοθυλακίων. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Bradford ισχυρίστηκαν πως οι μεγαλύτερες γυναίκες που βάφουν τακτικά τα μαλλιά τους ξανθά επιταχύνουν τη διαδικασία «γκριζαρίσματος». Ανάμεσα στις αιτίες γκριζαρίσματος, εκτός από τον γενετικό παράγοντα, φιγουράρουν το άγχος, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.
Μια τέτοια θεραπεία προορίζεται κατά κύριο λόγο για τον γυναικείο πληθυσμό που ξοδεύει ανελλιπώς κάθε μήνα χρόνο και χρήμα για την κάλυψη των άσπρων και γκρίζων τριχών αλλά και για τους μεσήλικες άντρες που φιλοδοξούν να ανακτήσουν τη νεανική τους εικόνα. Τίτλοι τέλους, λοιπόν, για τα ασημί μαλλιά; Ας ελπίσουμε πως όχι…
Δήμητρα Αθανασοπούλου