Ο Γιώργος φτιάχνει κυβέρνηση «ολιγομελή» και… ολιγοήμερη

Η… αγία οικογένεια από τη μια (Μαργαρίτα-Νίκος) και οι «προδομένοι» υπουργοί της αυλής του Γιώργου Παπανδρέου από την άλλη είδαν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Τον «βίδωσαν» στην καρέκλα την ώρα που κοινωνία και κόμματα του λένε να φύγει. Η αποκάλυψη μιας από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά δείχνει το άγριο παρασκήνιο που ακολούθησε για ώρες. «Αντώνη, συγγνώμη» του είπε ο κ. Παπανδρέου, «οι διαρροές μού προκάλεσαν πολλές εσωτερικές πιέσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την ώρα που έγινε γνωστή η πρόταση για «κυβέρνηση σωτηρίας» με ταυτόχρονη παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα του Μαξίμου άναψαν και χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» στο περιβάλλον.

Η ιστορία έμοιαζε σαν ένα ριμέικ της «παραίτησης» του Γιώργου Παπανδρέου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική του ήττα το 2007.

Οι ίδιοι άνθρωποι, με πρωτεργάτες τη μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου, που από το αυθαίρετο των Λουτρών της Ωραίας Ελένης δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει στα τηλεφωνήματα προς το… παιντί την αγαπημένη της ρήση ότι «οι πρωθυπουργοί δεν παραιτούνται παρά μόνο από τον λαό», και τον αδελφό του, Νίκο Παπανδρέου, να του… απαγορεύει την παραίτηση, μια και υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, ανάγκασαν τον Γιώργο να μετατρέψει προσωρινά την ταπείνωσή του σε… κωλοτούμπα και να παραμείνει υπό προθεσμία στην καρέκλα του. Οσο για τους υπουργούς του; Ο Ανδρέας Λοβέρδος για πρώτη φορά δηλώνει ότι νιώθει «σε πολιτικό κενό», η Αννα Διαμαντοπούλου με άρθρο της στρέφεται κατά της λύσης των τεχνοκρατών, ενώ οι Παύλος Γερουλάνος, Δημήτρης Δρούτσας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον πίεσαν να μη φύγει από την πρωθυπουργία. Οσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους υπουργούς, βράζουν, γιατί δεν ήξεραν τίποτε. Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εθνικής Αμυνας δε, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, έλεγε ότι έπειτα από αυτές τις κινήσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να σταθεί.

Ο… παραιτημένος για ώρες πρωθυπουργός «ντοπαρίστηκε», και μέσω ενός διαγγέλματος παρωδία δήλωσε ότι θα κάνει ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε όλους πλην του ιδίου και επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο λειτουργώντας όχι ως εντολοδόχος του λαού, αλλά του στενού του περιβάλλοντος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και αν εθελοτυφλεί, γνωρίζει αυτό που του λένε άπαντες, πλην όσων έχουν συμφέρον: ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη και μόνη λύση μετά την τελευταία θεατρική του παράσταση είναι οι εκλογές. Αυτό του είπε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Αυτό του είπαν όλοι οι αρχηγοί αλλά και ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Σαμαράς: Μόνη λύση πλέον είναι οι εκλογές

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο πρωθυπουργός μού ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια. Τόνισα στον κ. Παπανδρέου ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση».

Και ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε αποκαλύπτοντας τη μεγάλη κωλοτούμπα του κ. Παπανδρέου: «Ενώ αρχικά δέχθηκε την πρότασή μου, δήλωσε δηλαδή ότι αποδέχεται τον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την πρωθυπουργία, τελικά την απέρριψε».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζοντας την τοποθέτηση είπε ότι ο κ. Παπανδρέου μένει «γαντζωμένος στην εξουσία» και αυτό θα το καταλάβει και η Ευρώπη και ότι αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να πάει σε εκλογές, να δώσει ο λαός τη λύση. Και ο κ. Σαμαράς κατέληξε: «Η κοινωνία βράζει. Ο ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια».

Νίκος Ελευθερόγλου


Ψήφος εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Αμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και αίτημα για πρόταση εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αύριο, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με ορίζοντα την ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Κυριακής μετά από τριήμερη συζήτηση στη βουλή.

Γ. Λυκουρέντζος


Νέο υπουργικό συμβούλιο υπό προθεσμία, με παζάρια και «άνοιγμα» στους αντάρτες

«Υπηρεσιακή κυβέρνηση», μια και δύσκολα θα αποφύγει το πικρό ποτήρι των εκλογών, ανακοινώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα, ύστερα από ολονύκτιο παζάρι και ράβε-ξήλωνε. Οι υπό προθεσμία υπουργοί του, πάντως, έχοντας πλήρη άγνοια, περιορίζονταν να δηλώνουν με κάποια πικρία ότι «αφού προανήγγειλε τον ανασχηματισμό, είμαστε όλοι υπό παραίτηση…». Αλλο που έχασαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την προγραμματισμένη για σήμερα ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, που ακυρώθηκε την ώρα που η ΕΡΤ διέρρεε ότι έχει 1.500 ερωτήσεις στα χέρια της!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα της κυβέρνησης, που θα ανακοινώσει σήμερα, θα είναι εμφανώς μικρότερο, με περίπου 30-35 πρόσωπα και τη συμμετοχή δύο ή τριών τεχνοκρατών, με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών (όπως ο Χ. Καστανίδης, τη θέση του οποίου θα πάρει πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικός) και «τσεκούρι» στους υφυπουργούς. Πρόταση αναμένεται να γίνει στον Γ. Φλωρίδη, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή Οικονομίας, μια και ο πρωθυπουργός σκέφτεται να «σπάσει» το σημερινό υπουργείο σε δύο, απομακρύνοντας από αυτό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και με σχετικές εισηγήσεις να θέλουν σε οικονομικό πόστο τον Α. Λοβέρδο. Τον κ. Παπακωνσταντίνου, άλλωστε, «άδειασε» μεγαλοπρεπώς χθες ο πρωθυπουργός, στέλνοντάς τον στον ΚΤΕ Οικονομικών, την ώρα που ο ίδιος διαπραγματευόταν νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Αντώνη Σαμαρά. Αποτέλεσμα ήταν να τον αφήσει έκθετο να μιλά περί «δημοσιογραφικών κουτσομπολιών». Δεύτερο πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο ρόλος που θα κληθεί πιθανότατα να αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, που ακούγεται εντόνως για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται και οικονομικό πόστο.

Κομβικό σημείο στον ανασχηματισμό είναι η παραμονή ή όχι των «κολλητών» του πρωθυπουργού υπουργών, τη θυσία των οποίων απαιτούν οι βουλευτές. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται προς αποχώρηση είναι της Τίνας Μπιρμπίλη, που πιθανώς θα κληθεί να αναλάβει θέση εκτός κυβέρνησης, ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που ζητούν την απομάκρυνση του Δ. Δρούτσα και της Λούκας Κατσέλη, ακόμα και του Π. Γερουλάνου, χωρίς κανείς να ξέρει τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που έχουν ακουστεί, είναι οι κ. Γ. Στουρνάρας, Β. Ράπανος, Τ. Γιαννίτσης, Γκ. Χαρδούβελης, Θ. Πανταλάκης, Ν. Καραμούζης, Σπ. Θεοδωρόπουλος και Π. Τζωρτζάκης. Ως αντίβαρο στην αξιοποίηση τεχνοκρατών, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να σκέφτεται την «αναβάθμιση» του Δ. Ρέππα ή του Χρ. Παπουτσή, με συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, θεωρείται βέβαιη η βολιδοσκόπηση για συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Π. Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπα, καθώς και του Η. Μόσιαλου.


Κάλπες θέλουν και τα υπόλοιπα κόμματα

Εντονη ήταν η καταδίκη του χθεσινού πισωγυρίσματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ενώ κάποια από αυτά δεν παρέλειψαν με την ευκαιρία αυτή να κατηγορήσουν και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε.

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασε ότι «το ΚΚΕ, με τη συγκέντρωσή του σήμερα στις 19.30 στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις, θα δώσει την απάντησή του στα παιχνίδια και στους εκβιασμούς της κυβέρνησης».

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μείναμε σε “μία από τα ίδια”.Τώρα πια οι εκλογές είναι μονόδρομος. Η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται μόνο ως υπηρεσιακή».

Από τον ΣΥΝ σχολίαζαν ότι «η σημερινή εικόνα του αυτοαναιρούμενου πρωθυπουργού αποτελεί απτή απόδειξη της κατάρρευσης του ίδιου και της κυβέρνησής του κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του Μνημονίου. Στις σημερινές συνθήκες, λύση μπορεί να δοθεί μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «αντί για μια ουσιαστική συζήτηση για τη διάσωση της χώρας, αυτό που εξελισσόταν ήταν ένα πολιτικό παζάρι με εκατέρωθεν εκβιασμούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς».

Από τη Δημοκρατική Αριστερά ανακοινώθηκαν τα εξής: «Το δικομματικό πολιτικό σύστημα επιβεβαίωσε ότι, εκτός από φθαρμένο και αποτυχημένο, είναι πλέον και γραφικό. Οι χειρισμοί του πρωθυπουργού οδηγούν τη χώρα σε μια κυβέρνηση που στο όνομα του ανασχηματισμού επιδιώκει τον εξωραϊσμό μιας αδιέξοδης πολιτικής».

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα