Πάνω από 1.000.000 κόσμος γέμισε τις πλατείες της οργής!

Ξεχείλισε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας η οργή των πολιτών απέναντι στα μέτρα και στην κυβέρνηση του Μνημονίου. Στη χθεσινή πανεργατική απεργία η… συνάντηση «Αγανακτισμένων» και συνδικάτων στους δρόμους αποδείχτηκε τελικά εκρηκτική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις προκλήθηκαν εντάσεις και οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Η συμμετοχή του κόσμου στην απεργία, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που έγιναν στην περιφέρεια, από την Κομοτηνή έως και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ήταν πάντως πρωτοφανής, με συγκεκριμένες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που βγήκαν χθες στους δρόμους στο 1.000.000. Ενδεικτική της δυναμικής που είχαν οι χθεσινές κινητοποιήσεις είναι το γεγονός ότι σε οκτώ πόλεις -Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λαμία, Βόλος, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Σύρος- οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα κτίρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα μετέτρεψαν σε κέντρα πληροφόρησης απ’ όπου ενημέρωναν με πανό, φυλλάδια και μεγάφωνα τους συμπολίτες τους για τη βαναυσότητα των νέων κυβερνητικών μέτρων και την αναγκαιότητα να αντιδράσουν σε αυτά. Οι αγανακτισμένοι απεργοί πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε δεκάδες γραφεία βουλευτών και κομμάτων, θυροκολλώντας ψηφίσματα διαμαρτυρίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προπηλάκισαν εκπροσώπους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιο θερμές ήταν οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα, όπου χτυπήθηκε ελαφρά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στο κτίριο της Περιφέρειας, και στον Βόλο, όπου για αρκετή ώρα οι καταληψίες κράτησαν σε ομηρία τον δήμαρχο της πόλης Πάνο Σκοτινιώτη.

Μεταξύ άλλων, πάντως, εντύπωση προκάλεσε στην τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία της Αρκαδίας η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στα «επώδυνα και κοινωνικά άδικα μέτρα» που έλαβε η κυβέρνηση «με αποτέλεσμα την διεύρυνση της ύφεσης, της φτώχειας και της ανεργίας». Η τοπική Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος καλεί την κυβέρνηση να μη λάβει κανένα νέο μέτρο «το οποίο θα πλήξει περαιτέρω τη νέα γενιά, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα», και να αναλάβει πρωτοβουλίες που «θα ενισχύσουν τη νέα επιχειρηματικότητα, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα βάλουν φρένο στην καλπάζουσα ανεργία, θα αποτρέψουν τη μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό».

Κώστας Καντούνης


Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης παρά την καταρρακτώδη βροχή

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία που πραγματοποίησαν χθες απεργοί και «Αγανακτισμένοι» στη Θεσσαλονίκη. Παρά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε τη συμπρωτεύουσα χθες το πρωί και το μεσημέρι, υπολογίζεται ότι στους δρόμους βρέθηκαν πάνω από 20.000 διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων και του ΠΑΜΕ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσαν διακριτικά τους διαδηλωτές, ωστόσο δεν σημειώθηκαν επεισόδια ή συγκρούσεις. Οι πορείες στη συμπρωτεύουσα είχαν τερματικό «σταθμό» τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του Μνημονίου και των νέων κυβερνητικών μέτρων.

Στα αξιοσημείωτα, η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία, την οποία αποτελούσαν πάνω από 500 μοτοσικλέτες. Κατά τις 6 το απόγευμα μεγάλο μέρος του πλήθους που συμμετείχε στην πορεία μετακινήθηκε στην… έδρα των «Αγανακτισμένων», στον Λευκό Πύργο, για την καθιερωμένη πλέον μάζωξη και την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση.

Περικύκλωσαν στη Λαμία το κτίριο της Περιφέρειας

Ιδιαίτερα δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λαμίας. Από νωρίς το πρωί «Αγανακτισμένοι»… επαγγελματίες οδηγοί και αγρότες βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με μπουλντόζες, τρακτέρ, φορτηγά ακόμη και ταξί και άρχισαν να «πολιορκούν» το κτίριο που στεγάζει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι οδηγοί κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από την Περιφέρεια και ύστερα από λίγη ώρα μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών άρχισε να κινείται προς το κτίριο, το οποίο φυλασσόταν από μεγάλη αστυνομική δύναμη. Δίχως -παραδόξως- να προκληθούν επεισόδια, περίπου 60 άτομα μπήκαν και κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας και ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Κάτω το Μνημόνιο της υποταγής!». Σταδιακά, περισσότεροι πολίτες -έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της Λαμίας, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Πάρκου- μετακινήθηκαν προς την Περιφέρεια για να ενισχύσουν την κατάληψη, η οποία έληξε γύρω στις 7 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταληψίες δεν προκάλεσαν καμία φθορά, αλλά αντιθέτως, προτού αποχωρήσουν, καθάρισαν τους χώρους του κτιρίου.

Δακρυγόνα και καταγγελίες ξυλοδαρμού στα Ιωάννινα

Με εντάσεις, προπηλακισμούς και επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς ολοκληρώθηκαν οι -μαζικές και κατά τα άλλα ειρηνικές- κινητοποιήσεις των απεργών στα Ιωάννινα. Λίγο μετά τη λήξη της πορείας, μια ομάδα περίπου 70 ατόμων πραγματοποίησε έφοδο στο μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου με σκοπό να το καταλάβει. Εκεί όμως οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς -ΥΜΕΤ και ΟΠΚΕ- που φύλαγαν το κτίριο με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές. Παρότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και προσπάθησε να απομακρύνει βίαια τους διαδηλωτές (σ.σ.: υπάρχει καταγγελία για προσαγωγή και άγριο ξυλοδαρμό μιας ανήλικης που απλά έβγαζε φωτογραφίες), περίπου 15 άτομα κατάφεραν να μπουν στο μέγαρο. Μόλις ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αντιλήφθηκε την… εισβολή, βγήκε από το γραφείο του και ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους καταληψίες επιτέθηκε στον κ. Καχριμάνη και τον χτύπησε στον λαιμό και στο πρόσωπο, σπάζοντάς του τα γυαλιά! Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων ωστόσο το επεισόδιο δεν έλαβε συνέχεια και οι καταληψίες αποχώρησαν δίχως άλλα παρατράγουδα.

Σε ομηρία ο δήμαρχος του Βόλου

Περίπου 2.500 απεργοί και «Αγανακτισμένοι» βγήκαν χθες στους δρόμους του Βόλου για να «φωνάξουν» ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τα νέα μέτρα που οδηγούν τους πολίτες στην εξαθλίωση. Μετά το τέλος της προγραμματισμένης πορείας οι διαδηλωτές κινήθηκαν και κατέλαβαν για λίγη ώρα το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο κτίριο δεν προκλήθηκαν επεισόδια, ωστόσο κάποιοι ξήλωσαν και παρέδωσαν στις φλόγες μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αμέσως μετά οι «Αγανακτισμένοι» κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο του Βόλου, απέκλεισαν το κτίριο και έθεσαν, κυριολεκτικά, σε ομηρία τον δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη. Οι καταληψίες απαίτησαν από τον δήμαρχο -που είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ- να καταδικάσει το Μνημόνιο, ειδάλλως να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ όταν οι τόνοι ανέβηκαν, κάποιοι θερμόαιμοι εκτόξευσαν κατά του δημάρχου μπουκάλια με νερό.

Ηράκλειο: «Αποκαθήλωσαν» τις φωτογραφίες Παπανδρέου

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Στην πορεία που έγινε στο Ηράκλειο συμμετείχαν πάνω από 5.000 διαδηλωτές, οι οποίοι μετά το τέλος της καθορισμένης διαδρομής κινήθηκαν προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εκεί φώναξαν για ώρα συνθήματα, ενώ αρκετοί πέταξαν αβγά. Αμέσως μετά ο κύριος όγκος της πορείας επέστρεψε στην πλατεία Ελευθερίας και μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στα γραφεία του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, έγραψε αντικυβερνητικά συνθήματα στους τοίχους και «αποκαθήλωσε» τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού, καθώς και τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήταν κρεμασμένες. Την ίδια ώρα, άλλη ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε κατάληψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, δίχως να προκαλέσει φθορές. Κατάληψη, που μέχρι τις 23.00 το βράδυ συνεχιζόταν, έκαναν διαδηλωτές στο κτίριο της Περιφέρειας και στα Χανιά. Στο μεταξύ, με κύριο σύνθημα «δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερο και μπρος» περίπου 700 άτομα πραγματοποίησαν πορεία με εκκίνηση την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.

Στις επάλξεις ο Μοριάς με τρακτέρ και αγροτικά

Στους δρόμους βγήκαν μαζικά και οι κάτοικοι της Πελοποννήσου. Περίπου 6.000 άτομα πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της Πάτρας, δίχως να προκληθούν επεισόδια. Στην πλατεία Γεωργίου ομάδες πολιτών συγκέντρωναν υπογραφές για την αποστολή εξώδικων σε βουλευτές της Αχαΐας. Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Αργος και αφού διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, πήγαν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους και κατέλαβαν για λίγη ώρα τα γραφεία της Περιφέρειας στο Ναύπλιο. Στην Καλαμάτα, ομάδα περίπου 150 «Αγανακτισμένων» κατέλαβε την είσοδο του διοικητηρίου Μεσσηνίας, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ άλλοι διαδηλωτές θυροκόλλησαν ψήφισμα σε όλα τα βουλευτικά γραφεία που βρίσκονται στο κέντρο, καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα