Υπουλο κόλπο για να «μαλακώσουν» τα άγρια μέτρα

Οπισθεν ολοταχώς σε σειρά ρυθμίσεων για τα νέα οικονομικά μέτρα που έτυχαν σκληρής κριτικής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκανε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ενόσω το καζάνι των πολιτικών εξελίξεων κυριολεκτικά έβραζε. Λίγο αργότερα, ο ίδιος έδειχνε να βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, αφού, αν και συζητούνταν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, εκείνος μιλούσε για «δημοσιογραφικά κουτσομπολιά» και για κυβέρνηση που «συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της»…

Σύμφωνα πάντως με τις αλλαγές που ανακοίνωσε, το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει σταθερό στα 12.000 ευρώ, ενώ ο «κεφαλικός φόρος» ή «εισφορά αλληλεγγύης» θα είναι 1% για εισοδήματα 12.000-20.000 ευρώ, 2% ως 50.000 ευρώ, 3% ως 100.000 ευρώ και 4% για μεγαλύτερα εισοδήματα. Επιπλέον, αναστέλλεται -χωρίς χρονικό ορίζοντα- η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ μειώνεται το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 σήμερα. Προανήγγειλε ακόμα την αναδρομική φορολόγηση σε βάθος δεκαετίας των ποσών που έφυγαν από το εξωτερικό και ήρθαν στην Ελλάδα, την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τον έλεγχο «πόθεν έσχες» για όσους έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα, ενώ αποδέχτηκε την πρόταση των κ. Θεοδωρίδη και Μιχελογιαννάκη για φορολόγηση των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας στο εξωτερικό. Διαβεβαίωσε δε για την παραμονή της δυνατότητας παρέμβασης του κράτους σε κρίσιμα δίκτυα, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το ποσοστό συμμετοχής του σε αυτά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και ενώ οι βουλευτές ενημερώνονταν με sms για το τι γινόταν εκτός αιθούσης, παραδόξως δεν υπήρξε μεγάλη ένταση. Σε μία στιγμή μόνο ανέβηκαν οι τόνοι, ωστόσο επικράτησαν ψυχραιμότερες φωνές, που «επέβαλαν» τον πολιτισμό στη συζήτηση. «Οι Ελληνες είναι συναισθηματικοί και εξαρτάται ποιος ζητάει και τι» είπε ο Γ. Αμοιρίδης, δίχως να ζητήσει πάντως ευθαρσώς την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, αναμένοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, είχαν ήδη στο μυαλό τους ότι ο υπουργός ούτως ή άλλως φεύγει…

Ο Αλ. Αθανασιάδης επέμεινε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, θέτοντας αυτή τη φορά, πέραν της ΔΕΗ, θέμα ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και λιμανιών. Ως προϋπόθεση για να ψηφίσει έθεσε -προ των εξελίξεων- τον ανασχηματισμό ο Π. Κουρουμπλής, ενώ για «δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα» έκανε λόγο η Τόνια Αντωνίου, τονίζοντας ότι επί έναν χρόνο δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή η πρώτη δανειακή σύμβαση και κατηγορώντας για «δούλεμα» τον κ. Παπακωνσταντίνου. «Μα τι κάνουμε; Εξω λένε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου 1 κι εμείς μιλάμε για το Μνημόνιο 2;» αναρωτήθηκε. Να… ξανασκεφτεί την αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια ζήτησε από τον υπουργό ο Θ. Οικονόμου, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω φοροδιαφυγή, χωρίς να φέρει έσοδα στο κράτος, ενώ φόρο στα κέρδη των τραπεζών και μεγαλύτερη επιβάρυνση όσων έχουν απολαύσει δημόσιο χρήμα ζήτησε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Ηρθε η ώρα της Εκκλησίας να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της» πρόσθεσε. Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ο Π. Κουκουλόπουλος, για διαγραφή δαπανών 700.000.000 ευρώ από το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, περικοπή στη διακρατική βοήθεια και φορολόγηση των αδειών για μεγάλα φωτοβολταϊκά.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα