«Σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι σαν κάποιον άθεο που σταυροκοπιέται ελπίζοντας στο θαύμα». Με αυτά το λόγια ένας εκ των δύο οικονομολόγων, που είχε διατελέσει και συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, αποκαλύπτει μια πρόταση σωτηρίας της οικονομίας που το Μαξίμου είχε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων μόνο και μόνο για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές μας!
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας που είχαν προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου δυο οικονομολόγοι -πανεπιστημιακοί- τον περασμένο Μάρτιο «τορπίλισε» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμφανίζοντας αυτόν ως «κακό» της ιστορίας και όχι τον πρωθυπουργό που… αγωνιούσε να βρει «ριζοσπαστική λύση» αλλά «καπελώθηκε» από τον υπουργό του.
Την παραπάνω είδηση έφερε στο φως της δημοσιότητας δημοσίευμα των «New York Times» (8/6/11), στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο προέβλεπε η Ελλάδα να μεταφέρει περί τα 133 δισ. ευρώ, ή το 40% του κυβερνητικού χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα πλήρωνε τις ελληνικές υποχρεώσεις εκδίδοντας ένα δικό της ευρωομόλογο.
Σύμφωνα με τους «Ν.Υ.Τ.» οι δυο αρχιτέκτονες του σχεδίου είχαν πολύχρονες σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και χαρακτήριζαν το σχέδιό τους μετριοπαθές. Ο ένας ήταν ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου (από το 2004 έως το 2006), και ο άλλος ήταν ο Αγγλος Στιούαρτ Χόλαντ, πρώην ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Εργατικών, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο κ. Βαρουφάκης έχει στείλει μάλιστα ανοιχτή επιστολή στον κ. Παπανδρέου, ζητώντας του να απορρίψει τους επαχθείς όρους του Μνημονίου 2, μια και «όταν χρεοκοπείς, δεν λύνεις τα προβλήματα δανειζόμενος εκ νέου» και ότι σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η ρήση του Τζον Κέινς που έλεγε ότι «αν σου χρωστάω μία λίρα, έχω πρόβλημα, αν σου χρωστάω ένα εκατομμύριο λίρες, εσύ έχεις το πρόβλημα».
Το σχέδιο που είχαν καταθέσει και απορρίφθηκε προέβλεπε τη μεταφορά του ελληνικού χρέους στα λογιστικά βιβλία της ΕΚΤ, που μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι η Ελλάδα. Ο «Guardian» σε δημοσίευμά του χαρακτήριζε ακραίο φορολογικό μαζοχισμό τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση Παπανδρέου μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Νίκος Ελευθερόγλου