4% μπροστά η Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, που καταρρέει

ΠΑΣΟΚ τέλος. Αυτό προαναγγέλλει η κυριακάτικη δημοσκόπηση της Public Issue, στοιχεία της οποίας είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας στο φύλλο του Σαββάτου και δημοσίευσε η «Καθημερινή».

Ολα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μέτρησης αλλά και αυτό που αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων συγκλίνουν στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ως χάρτινου πύργου και σηματοδοτούν τη διάλυσή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα μόλις τριάντα ημερών το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει απώλειες 5% και η εκλογική του επιρροή υπολογίζεται μόλις στο 27%, ενώ η πραγματική κοινωνική του επιρροή βρίσκεται κάτω από το 15% του συνολικού εκλογικού σώματος. Παράλληλα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της μέτρησης το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στις απαρχές του, δηλαδή στα ποσοστά των εκλογών του 1977 (25,3%).

Τρία σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι τα ακόλουθα:

1. Η πρόθεση ψήφου φέρνει τη Νέα Δημοκρατία τέσσερις μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ.

2. Η παράσταση νίκης όπου η Ν.Δ. περνά μπροστά για πρώτη φορά με διαφορά πέντε μονάδων (27 έναντι 22 το ΠΑΣΟΚ).

3. Η συντριβή του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους δείκτες.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 31%, το ΠΑΣΟΚ 27%, το ΚΚΕ 11%, ο ΛΑΟΣ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, οι Οικολόγοι 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, τα λοιπά κόμματα 7,5% και στο 38% βρίσκεται η αποχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μόλις 1 στους 4 πολίτες (26%) πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.

Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ των πέντε σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων θεωρείται σήμερα το πλέον αντιδημοφιλές κόμμα, ενώ ο δείκτης ικανοποίησης από την κυβέρνηση έχει κατρακυλήσει στο πρωτοφανές 8%, που συνιστά το χαμηλότερο ποσοστό της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η κυβερνητική του ικανότητα αξιολογείται θετικά μόλις από το 12% του εκλογικού σώματος.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του περιορίζεται στο 37,5%, ποσοστό που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά μεταπολιτευτικά. Οπως εκτιμά ο Γιάννης Μαυρής, ο κίνδυνος της κοινωνικής αποσάθρωσης είναι πλέον ορατός.

Η αποδοκιμασία πλέον προσωποποιείται και στον Γιώργο Παπανδρέου, που η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχασε άλλο ένα 8% και φτάνει μόλις στο 26%, ενώ η πρωθυπουργικότητά του συρρικνώθηκε στο 23% χάνοντας και αυτή 10%. Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά τα ποσοστά δημοτικότητας φτάνουν το 35% και πρωθυπουργικότητας το 23%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 82% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής τους και σε 88% δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της Δημοκρατίας, ενώ το 72% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει η προσωπική του οικονομική κατάσταση και το 62% πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα